Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vaření guláše s vepřovým kolenem?

Od: lubos19 odpovědí: 15 změna:
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli jste někdo někdy nevařili guláš, kdy jste v něm měli i vepřové koleno, možná i nějakou mrkev, celer, peržel?
Prý je ten guláš pak takový chutnější, takový hospodský.
To koleno se pak vytáhne ale ta jedinečná chuť z něho prý v guláši zůstane.
Děkuji za zkušenosti

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

nov
hodnocení

6x

Z kolena udělat vývar a tím podlít maso na guláš, žádnou kořenovou zeleninu do guláše nedávám, to by pak nebyl guláš. Maso z kolene sníst s křenem.

 

liska5
hodnocení

6x

Chuť by určitěi ovlivnilo uzené koeno, ale to čerstvé bych si uvařila sólo.a vývarem z něj vylepšila guláš. Takhle bude mít koleno chuť a barvu guláše. Jestli Vám to nevadí...

 

hodnocení

4x
avatar mario
Já bych si to koleno udělal na pivu a k temu křen a čerstvý chleba :) *mnam*

 

hodnocení

3x
avatar babkazov

Asi to půjde, ale přijde mi to, jako výrobek ne zrovna kuchaře, ale pejska s kočičkou a dortem. Bude to nejspíše dobré, ale nebude to správný guláš. Právě proto jsou recepty tak přesné. Správně česky jídlo zvané ajnopf je opravdu o něčem jiném. *hej*Do guláše patří šlachovité přední naso, cibule tolik, jako je váha masa, osmažená na sádle. Voda nebo trocha piva, dostatek mleté papriky. A pak je to guláš. Koleno patří buď do vody s česnekem, cibulí a divokým kořením. Nebo do trouby na pomalé pečení pouze se solí a kmínem a ještě připustím, pivem.

 

hodnocení

2x
avatar babajaga

Pokud máte na mysli klasický hospodský hovězí guláš, pak bych ho podlévala silným vývarem z hovězích morkových kostí. Proč do guláše míchat vepřové koleno? Navíc, pokud už v guláši bude cibule, maso, koření a vy v něm budete vařit koleno, bude se to zaručeně připalovat, přichytávat dna. Je to hloupost. Navíc do guláše kořenová zelenina nepatří, není to přece svíčková. Někdo ke konci do guláše přidává na vylepšení třeba rajče či pokrájenou papriku, ale kořenovou zeleninu ne!

Koleno buď vařím na ovar, z vývaru lze udělat polévku, případně na podlití něčeho vepřového. Třeba segedínu.

Nebo: koleno povařím, poloměkké dám pak do trouby péct. Syrové koleno se těžko a dlouho peče, spíš se připálí a zůstane tvrdé. K pečenému kolenu naložené cibulky, feferonky, okurky, hořčici, čerstvý křen a měkký chleba. Je to dobrota!

Když poslechnete, budete mít dvě vynikající jídla. Přišla bych k vám na obě. Na to koleno radši, ale ani gulášem bych nepohrdla, když bude dobrý. :-D Jaga.

Jaguš, u nás se koleno vždycky vařilo. Ale náš řezník seřval nejprve moji mladou a pak mě, že se koleno nevaří, ale peče, co to je za nesmysl všechnu dobrotu vyluhovat. Se strachem jsem poslechla a musím říci, že už ho nikdy nevařím, vždycky peču. Přikryté, solené, kmínované, podlité. Nepřipálila jsem nikdy. ;) Když jsme jezdili s karavanem, koleno jsem vykostila, posolila, popepřila, trocha paprika a smotala. Ruličku do alobalu, zchladit a pak krajela na plátky s chlebem. *mnam*

 

lubos19
hodnocení

Tak nejprve uvařit koleno a pak ten vývar z kolene použít na guláš?
Jsem laik proto se ptám.

Ne, rozhodně ne! A zvláště pak do hovězího ne. Do vody/polívky po vaření kolena přidat nastrouhaný nebo natřený česnek, pepř, majoránku a kroupy. Když ne kroupy, tak aspoň kostičky brambor. Bezva zabíjačková polívka. Nebo do trochy nakrájet zbytek toho kolena, přidat česnech a majoránku a v misce nechat zchladit. Ztuhne a je fajn sulc.

 

lubos19
hodnocení

Vy mi všichni děláte strašné chutě
Napíšete mi někdo ještě nějaký super recept na pravý vepřový hospodský guláš?
Chtěl bych se ho naučit, ten co dělám nemá šmrnc

Luboši, já chápu, hovězí je nemravně drahé, ale z vepřového nikdy hospodský guláš nebude! Ještě tak udělat vepřový guláš a vmíchat do něho uvařené kyselé zelí a jako segedýn, to by šlo. Jinak hovězí kližka je nutností na dobrý hospodský guláš.

Vaření guláše s vepřovým kolenem?
lubos19
hodnocení

Dobře, to maso bych koupil rád - hovězí kližku, teď kolik toho masa na osobu?
A jak pak ten pořádný guláš děláte?
Děkuji

Nevím, jaký jste jedlík a kolik dní můžete guláš jíst. Jestli to přepísknete a už se na něho nebudete moci ani podívat, usmažte bramborák a na něho ten zbytek guláše. Paráda! ;)Kupte maso u řezníka na pultě. On vám poradí. Ten můj vždycky položí nůž a já řeknu, jestli tolik nebo více či méně. ;)

Jen vodou šetřete. Tu můžete přikápnout vždycky. Ale co s polívkou? Naopak, cibulí nešetřete! Kolik je masa, tolik má být cibule. Pak nebudete muset zahušťovat.

lubos19
hodnocení

Já už mám na to strašnou chuť
Napíšete mi prosím podrobný recept jak by jste hospodský guláš udělala?
Děkuji

Receptů jsou vagóny. Mi se pro začátečníka líbí tenhle s videem. Jen nezahušťuji chlebem, ale lžící mouky rozkvedlané v cca 1dcl vody. NÁVOD

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]