Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Chyby při uzeni klobás

Od: buddy71 odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, asi je to pořád dokola, ale aby mi to někdo vyčítal, kvůli tomu tu nejsem. S velkým nadšením a radosti sme si vyudili pár kousků masa a 5 kg klobás(divočák, hovězí, jelen). Bohuzel klobásky kyselé. Sháním chyby, které jsem udělal - asi krátká roura od topeniště do bedny- 1 metr. Asi dlouhá doba uzení - strávili tam určitě 13 hodin, teplota od 52 - 70, ale vesměs stabilní 55-60. Na dně bedny se mi udělala slušná louže vody a dehtu- vůbec sem nevětral a asi moc plnil topeniště (foukal silný vítr, tak sem asi zbytečně moc plnil topeniště, špatná snaha o udržování teploty a asi sem spíš vyráběl dřevěný uhlí) Pro příště by asi stacila polovicni doba, nižší teplota a udržovat kvalitní spalování. Je to tak, nebo prosím poraďte. Jak se říká, každá řada drahá, díky za Váš čas a ochotu.

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

makk
hodnocení

1x

Podle mě je problém ten dehet. Tedy studený kouřovod a příliš nedokonalé spalování. Ono dokonalé spalování není žádoucí, protože to probíhá bez kouře a tudíž by to pak už nebylo uzení, ale všeho moc škodí. Dehet je ale spíš hořký než kyselý. V současné době je venku ještě dost zima a tak by to chtělo kouřovod zaizolovat nebo zkrátit. 13 hodin je taky poměrně dost, ale zase je pravda, že udíte při nižší teplotě. Já udím cca 7-8 hodin na teplotu v jádru 58-60°C. Zezačátku se snažím udržovat 60°C asi hodinu a až maso oschne, přidám na cca 80-90°C asi tak na 5 hodin. V této době dříví kropím, aby kouř byl vlhký, ale aby se netvořil dehet (stěny udírny musí být suché). Na závěr trochu přidám tepplotu (max 100°C) a udím do požadované teploty v jádru, tj asi hodinu. Výhoda je, že uzené je krásně šťavnaté, nevýhoda, že nevydrží tak dlopuho, jako když je uzené studeným kouřem.

Takže když to shrnu: Zkraťte kouřovod na polovinu dodržujet časy a teploty viz výše a hlídejte, aby stěny udírny nebyly mokré.


doplněno 27.03.23 13:31:

Taky samozřejmě záleží na dřevu. Já používám, co mám, ovocné (švestka, třešeň, ale klidně i jabloň) nebo buk. Vše zásadně bez kůry.

 

kmet
26.03.23 11:20
hodnocení

0x

Ano

 

hodnocení

0x
avatar pansvacinka

Ale to může být jen váš subjektivní pocit, senzorickou aciditu klobás nelze exaktně definovat.

 

buddy71
hodnocení

To je pravda. Minimalně sem to tam měl až moc dlouho a nedobře topil. Nechtěl sem být zase až takový extremista, abych je předvařil, "očmoudil" a potom "dovařil", ale tak bych to možná nepokazil. Takhle sem si ale sahnul na opačný extrém. Ve vysledku jich ta moje chtěla dát část do sklenic, což sem se dověděl až po.

 

zaseja
hodnocení

0x

Asi bych spíš hledal chybu v přípravě masa před plněním do střev a pak i neuvádíš jaký dřevo bylo použito.

Ano,tady bude zakopaný pes,už samotným uzením ti klobásy nezkysnou,je to bud u naložení masa,potom jak dlouho jste je nechal ležet naražený,já je nechávám do druhého dne proležet a potom jak byly uskladněny a za jak dlouho jste nato přišel,kdy skejsly,já když je dělal poprvé,tak mě táta nařídil je dát do sklepa,samozrejmě že chytly plísen.

 

hodnocení

0x
avatar diesel

Nevím jak kdo, ale blahépaměti když se dom,a udili klobásy tak minimální čas byl 12 hodin. A ještě pamatuji , než se začala směs plnit do střev, udělalo se dva -tři menší kousky velikost o něco menší než klasické špekáčky a ty se uvařili a koštovali -pokud bylo třeba tak se ještě dochutili. žel poslední co jsem byl ještě doma je to víc ak 45roků a toto mne navíc v patnácti nezajímalo. od té doby už jsem na výrobu a uzení nikdy nebyl, Jo ještě so pamatuji dřevo- táta udil výhradně na třešni nebo kadlátce (švestce)

 

buddy71
hodnocení

Tý vlhkosti jsem měl určitě moc. Po stěnách, i na dně bedny.

 

hodnocení

0x

Chybou bolo,že sa pri udení zaparili. Príprava mäsa, plnenie do čreva, odstatie a uskladnenie musí prebiehať pri studenom mäse.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]