Nejste přihlášen/a.
Podle mě je problém ten dehet. Tedy studený kouřovod a příliš nedokonalé spalování. Ono dokonalé spalování není žádoucí, protože to probíhá bez kouře a tudíž by to pak už nebylo uzení, ale všeho moc škodí. Dehet je ale spíš hořký než kyselý. V současné době je venku ještě dost zima a tak by to chtělo kouřovod zaizolovat nebo zkrátit. 13 hodin je taky poměrně dost, ale zase je pravda, že udíte při nižší teplotě. Já udím cca 7-8 hodin na teplotu v jádru 58-60°C. Zezačátku se snažím udržovat 60°C asi hodinu a až maso oschne, přidám na cca 80-90°C asi tak na 5 hodin. V této době dříví kropím, aby kouř byl vlhký, ale aby se netvořil dehet (stěny udírny musí být suché). Na závěr trochu přidám tepplotu (max 100°C) a udím do požadované teploty v jádru, tj asi hodinu. Výhoda je, že uzené je krásně šťavnaté, nevýhoda, že nevydrží tak dlopuho, jako když je uzené studeným kouřem.
Takže když to shrnu: Zkraťte kouřovod na polovinu dodržujet časy a teploty viz výše a hlídejte, aby stěny udírny nebyly mokré.
Taky samozřejmě záleží na dřevu. Já používám, co mám, ovocné (švestka, třešeň, ale klidně i jabloň) nebo buk. Vše zásadně bez kůry.
Asi bych spíš hledal chybu v přípravě masa před plněním do střev a pak i neuvádíš jaký dřevo bylo použito.
Ano,tady bude zakopaný pes,už samotným uzením ti klobásy nezkysnou,je to bud u naložení masa,potom jak dlouho jste je nechal ležet naražený,já je nechávám do druhého dne proležet a potom jak byly uskladněny a za jak dlouho jste nato přišel,kdy skejsly,já když je dělal poprvé,tak mě táta nařídil je dát do sklepa,samozrejmě že chytly plísen.
Nevím jak kdo, ale blahépaměti když se dom,a udili klobásy tak minimální čas byl 12 hodin. A ještě pamatuji , než se začala směs plnit do střev, udělalo se dva -tři menší kousky velikost o něco menší než klasické špekáčky a ty se uvařili a koštovali -pokud bylo třeba tak se ještě dochutili. žel poslední co jsem byl ještě doma je to víc ak 45roků a toto mne navíc v patnácti nezajímalo. od té doby už jsem na výrobu a uzení nikdy nebyl, Jo ještě so pamatuji dřevo- táta udil výhradně na třešni nebo kadlátce (švestce)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.