Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vaření čočky

Od: pajen odpovědí: 5 změna:

Zdravim,

Prosim o radu, jak uvarit obyčejnou hnědou čočku tak, aby se nerozvarila. Na obalu je napsáno vařte do měkka. Kolik je to cca minut? Čočku pred vařením namacim pres noc...je nutne dodržet i nejake množství vody?

pouzivam ji do salátu a naneštěstí se většina oddělí do formy slupek..

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Zdravím.
Vařím cca 10 minut - 15 minut.
Když budete důsledná a hlídat ji, tak se Vám nerozvaří.
Rozdíl bude také, zda máte plynový, či elektrický sporák.
doplněno 06.03.23 21:21: Jejda, zapomněla jsem na poměr vody.
Takže, vodu dávám těsně s úrovní čočky.
Přesně a léta vypočítané.

hodnocení

2x

Na namáčení tak 1-2 prsty nad čočku, co se nevsákne, slít - ale pokud není příliš stará, namáčení lze vynechat. Propláchnout, dát vařit do studené vody na střední teplotu, voda: čočka cca 1:2 (čím víc vody, tím víc se oddělují ty slupky) a průběžně ochutnávat - každá čočka je jiná, stejně jako sporák a chuť. Osolit jen malou špetkou, dosolit až těsně před dokončením; je-li na ní ještě dost vody (nemělo by být), scedit.

A "babská rada" :) - na dno hrnce před vařením luštěnin položit obrácený porcelánový talířek (mám starý pivní tácek), uvaří se lépe, ne "ob zrno". Buď to fakt funguje, nebo jsem tak dobrá *smich*.

id
hodnocení

1x
Bez namáčení 8 minut v tlakáči.

hodnocení

1x

Nejlépe na noc namočit a vodu 2x slít a napustit novou. Nenadýmá pak. :-D Když vaříte, čas od času lžící vylovte a kousněte. Tak poznáte, jestli už je nebo ne.

makk
hodnocení

0x

Já vařím 30 minut od chvíle kdy se voda začala vařit, nenamáčím. Pokud děláte třeba čočku se sázeným vejcem, tak na 1kg čočky 1,5l vody. V polévce a pod. je to jedno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]