Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mládí jsem prožila ve znamení domácích zabíjaček. To byla lahůdka: prdelačka, prejt, kroupy, tlačenka, jitrnice, jelita, sulc, škvarky...prostě všechno. Neexistovalo nic, co by mi nechutnalo a nad čím bych ohrnovala nos.
To všechno ale už odnesl čas. Přesto mám zabíjačkové pochoutky ráda dodnes. Občas si zajedu asi 12 km pro jitrnice. Řezník tam má větší firmu, ve které vyrábí pro svých 6 firemních prodejen a dodává i do ostatních. Jitrnice má v okolí chuťově nejlepší, i když je fakt, že k těm kdysi domácím mají hodně daleko. Přesto si pro ně občas zajedu. Nic lepšího totiž poblíž není.
Jenže - tyto jitrnice nic nevydrží. Pokud už tam jedu, chtěla bych jich víc, ne jednu nebo dvě, to se cesta nevyplatí. Koupila jsem si jitrničky tuto středu odpoledne. Uložené v ledničce nahoře, na talíři, bez sáčku, teplota v lednici stálá a správná. Už včera, po 2 dnech jitrnice na tom střívku hodně zapáchaly a byly na omak lepkavé. Prostě k ničemu.
Vzpomínám - po domácí zabíjačce v zimě se jitrnice vyrovnaly do špajzu na dřevěné vály, otevřelo se okno. Ty jitrnice tam vydržely bez jakéhokoliv zápachu třeba 14 dní a víc. Nesmrděly, občas to střívko zvrchu jakoby seschlo. Ale na kvalitě obsahu to nic neubralo.
Proč dneska jitrnice po dvou dnech v lednici smrdí? Zapomněli dnešní řezníci, jak se to dělalo dřív? Nebo něco šidí? Chtěla bych si koupit jitrnic víc a vzít si jednu třeba po týdnu, jako kdysi doma. To ale nelze. Čím to tedy je, že to, co dřív v pohodě vydrželo delší dobu, dneska smrdí a není to k jídlu? Jaga.
Ta mazlavá sračka a zápach na masných výrobcích, to je neklamný projev některého druhu bakterie salmonely. Dobrou chuť.
Salmonela se přenáší ať už nemocným zvířetem, nebo vzniká komtaminací při nedostatečné hygieně a tepelném zpracování či rozkladem potraviny.
Takže ten váš řezník je pěkný prase, kterýmu jde o kšeft zásobit těch 6 prodejen. Se divím, že vám ještě nebylo zle.
Už to tu máte psáno -i když od řezníka-aler píšete že má 6 prodejen a ještě zásobuje další- takže průmyslová výroba a tyto nejsou tak kvalitně tepelně opracovány jako při domácí zabijačce. Tedy já bych to viděl v tomto. Ono snad ani jedna "průmyslově" vyráběná klobása nebydrží tolik jako domácí a to ani při skladování v ledničce. Domáci v chladném místě klidně i půl roku ( pokud se dříve nesežerou) ale kupované?!
Nejsem řezník, ale něco mi říká, že střevo je neprodyšné, vzduchotěsné a jestli jitrnice smrdí zvenku, tak to neznamená, že je zkažená i zevnitř. Asi někdo ze zaměstnanců odfálkne mytí střev a nebo jak se to vaří ve velkém množství ve stejné vodě, tak na jitrnicích zůstanou usazeniny z tý vody a pak ti to doma začne na povrchu ohnívat.
Zkus koupit dvě jitrnice a jednu hned pořádně umýt a v lednici je dát každou jinam dál od sebe, jastli začnou smrdět obě.
Taky bych zkusil tu smradlavou rozříznout, jestli smrdí i uvnitř.
Ne, obsah uvnitř nesmrdí, ale to střívko je prostě tak nechutné, že se do toho pak člověku ani nechce. Nedovedu si představit, že bych udělala to, co jsme kdysi s chutí dělávali s domácími jitrnicemi - opekli zvolna na pánvičce, na trošce sádla a snědli i s tou kůžičkou. Protože když se opekla, byla vysoce jedlá! Tento hnus bych opravdu opékat a pak jíst nechtěla. Smrděl by celý byt. Jaga.
Jinak - špatně mi opravdu po nich zatím nebylo, mám kachní žaludek a dokážu sníst kdeco, bez toho, aby mi bylo špatně. Ale člověku se to prostě příčí, když to smrdí. Jaga.
No tak tím to pravděpodobně nebude. Při domácí zabijačce se střava sice vyprala,ale rozhodně se nenasolila, Ihned střívka použila. a ty so se "uskladnili na další použití (na klobásy) tak ty se druhý, spíš třetí den šlemovala. a pak (nwn jak kde a jak kdo,) u nás šla do mrazáku.
Pokud to myslíte vážně jago, tak třeba: již v přípravě prejtu- používali jsme dobrý český česnek- dnes převážně česnekové pasty, doma jsme si pekli housku, apod. Střeva se prala pořádně, vaření probíhalo v klidu a řádně,pěkně pomaloučku,aby jitrničky nepopraskaly ..No našlo by se toho víc. Můžeme se ptát proč Gothaj už taky nemá chuť jako dřív, buřty apod.
Máte pravdu, asi přijdu zase o jednu pochoutku svého mládí. Domácí už nejsou a kupované - to opravdu není ono. My ještě víme, co byla lahůdka, ale budoucí generace už ani nebudou vědět, jak dobré byly zabíjačky. Jaga.
Máte pravdu, buchta se poctivě pekla doma na plechách, česnek obvykle z vlastní sklizně, vše dokonale uvařeno, prohlídnuto, vybráno, okořeněno. I majoránku jsme měli svou, ze záhonu, to byla, panečku vůně.
Prostě to, co v zimě dělalo vesnici vesnicí, pomalu zaniká. A to kupované je ošizené a stojí to za... Nezbývá, než si odvyknout.
Jaga.
Jitrnice maji i v tescu balene a nevsiml jsem si ze by smrdely... u vas ve futuru
tak dlouho aby se mi zkazily, tak u mne nevydrzijo
kdyby ano, tak je omeju v octu (tak to myslim delali v jednom nejmenovanym retezci ) a nebo proste na panvi ohrat
ps: osobne mam averzi uzeniny kupovat od malych rezniku, protoze to jsou obvykle pras..ta, cunata a na nejakou hygienu si nepotrpi, a testy jejich vyrobku nejsou budto zadne nebo minimalni
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.