Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem
Poradí mi prosím někdo, jestli se dá nějak šetrně vyprat vlněný kabátek složený z 80% vlny a 20% polyamid?
Mohu dát do pračky na program vlna,nebo lepší vyprat ručne, nebo to nemám radši ani zkoušet a odnést do čistírny?Máte někdo zkušenost?na cedulce je uveden pouze znak čistírny,ale vadí mi taková ta chrakteristická "vůně" čistírny.
Předem mockrát děkuji za jakoukoli užitečnou radu,
Krásný den Evča
Dobrý den, určitě bych neexperimentovala a nezničila si kabát ručním praním. Pokud je na něm uvedena pouze možnost čištění, podřídila bych se. Zřejmě by se praním nenapraviteně poškodily např. různé vycpávky a zažehlené proužky, kabát by ztratil tvar a v domácích podmínkách byste ho ani nedokázala správně vyžehlit. Možná, pokud máte znečištěné třeba jen manžety nebo límec, můžete zkusit opatrně kousek vyprat v šampónu na vlasy, ale látka se může zvlnit a zboulovatět, mohou se nadělat mapy, zvlášť kolem vycpávek... neriskla bych to.
Zdravim.Ja mam nazor uplne opacny.Mam tez vlnene sacko,je to 1OO% vlna ruzove barvy,tak si dovedte predstavit,jak vypada po nekolika nosenich.Tez bych se nedoplatila za cistirnu a vetsinu doby bylo tam.S uspechem jiz po nekolikate pouzivam velmi vlaznou,skoro studenou vodu,sampon a vanu.Sacko jen promachavam,nezdimu,jen vymackam,necham okapat na raminku,vytvaruji a jeste trochu zavlhle opatrne zehlim po rubu.Delam to jiz 2 roky a nic se nezmenilo.Je to vse jen o sikovnosti a opatrnosti.Vlna n i k d y nesmi prijit do pracky,ani na program vlna.Preji mnoho zdaru!
Tak jsem to riskla, a kabát s maximalní šetrností vyprala ve vaně, přesně podle rad,které se tu objevily.Napustila jsem velmi vlažnou vodu,přidala tekutý přípravek na praní vlny, promačkávala a nechala namočený asi pul hodinky a zase promačkala,pak jsem zopakovala to samé v čisté vodě a nakonec ještě jednou s aviváží.Největší problém bylo to okapání,hodně se to nacuclo, ale pak jsem kabát rozložila na velký ručník, aby se vlkost vcucla do ručníku a pak pověsila na větší ramínko a upravila.Kabát je čistý,voňavý a pořád jako nový ale chce to trpělivost a maximalní opatrnost.Děkuji za rady
Hezký den všem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.