Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze vyprat vlněný kabát

Od: tigrine* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den všem :)

Poradí mi prosím někdo, jestli se dá nějak šetrně vyprat vlněný kabátek složený z 80% vlny a 20% polyamid?

Mohu dát do pračky na program vlna,nebo lepší vyprat ručne, nebo to nemám radši ani zkoušet a odnést do čistírny?Máte někdo zkušenost?*nevi*na cedulce je uveden pouze znak čistírny,ale vadí mi taková ta chrakteristická "vůně" čistírny.

Předem mockrát děkuji za jakoukoli užitečnou radu,

Krásný den :) Evča ;)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den, určitě bych neexperimentovala a nezničila si kabát ručním praním. Pokud je na něm uvedena pouze možnost čištění, podřídila bych se. Zřejmě by se praním nenapraviteně poškodily např. různé vycpávky a zažehlené proužky, kabát by ztratil tvar a v domácích podmínkách byste ho ani nedokázala správně vyžehlit. Možná, pokud máte znečištěné třeba jen manžety nebo límec, můžete zkusit opatrně kousek vyprat v šampónu na vlasy, ale látka se může zvlnit a zboulovatět, mohou se nadělat mapy, zvlášť kolem vycpávek... neriskla bych to.

hodnocení

2x

Ta charakteristická "vůně" čistírny je z chemikálií. Do vody kabát vůbec nesmí. I podšívka a nítě to nepřežijí ve zdraví. Všechno se vysráží a švy budou táhnout. Kdysi mi to sáčko tak udělalo. *plac*Jedině chemie a větrat a větrat.

hodnocení

2x

Též se přidávám k praní, ve vaně,jemně promnout, lehce vyždímat a pak vytvarovat na ramínku, když to je dobrý materiál, ne imitace, tak to jde...

bozena*
hodnocení

0x

Zdravim.Ja mam nazor uplne opacny.Mam tez vlnene sacko,je to 1OO% vlna ruzove barvy,tak si dovedte predstavit,jak vypada po nekolika nosenich.Tez bych se nedoplatila za cistirnu a vetsinu doby bylo tam.S uspechem jiz po nekolikate pouzivam velmi vlaznou,skoro studenou vodu,sampon a vanu.Sacko jen promachavam,nezdimu,jen vymackam,necham okapat na raminku,vytvaruji a jeste trochu zavlhle opatrne zehlim po rubu.Delam to jiz 2 roky a nic se nezmenilo.Je to vse jen o sikovnosti a opatrnosti.Vlna n i k d y nesmi prijit do pracky,ani na program vlna.Preji mnoho zdaru!

tigrine*
hodnocení

Zdarvím, děkuji moc za všechny rady :)

lidus*
hodnocení

0x

Tak já volím po zkušenosti kdy jsem vyprala vlněný kostým zásadně čistírnu.

tigrine*
hodnocení

Tak jsem to riskla, a kabát s maximalní šetrností vyprala ve vaně, přesně podle rad,které se tu objevily.Napustila jsem velmi vlažnou vodu,přidala tekutý přípravek na praní vlny, promačkávala a nechala namočený asi pul hodinky a zase promačkala,pak jsem zopakovala to samé v čisté vodě a nakonec ještě jednou s aviváží.Největší problém bylo to okapání,hodně se to nacuclo, ale pak jsem kabát rozložila na velký ručník, aby se vlkost vcucla do ručníku a pak pověsila na větší ramínko a upravila.Kabát je čistý,voňavý a pořád jako nový :) ale chce to trpělivost a maximalní opatrnost.Děkuji za rady :) Hezký den všem :)*slunce*

bozena*

Pisete,ze jste mela problem s tim okapanim.Ja to mela take,ted to delam tak,ze vypustim vodu z vany,kabatek lehce roluji a tim setrne vyzdimam a pote povesim uz na raminko a vytvaruji fazonu.Hodne zdrau preje Bozena.

tigrine*
hodnocení

No vidíte a já ho rolovala do ručníku :) Prostě jsme šikovný ženský, co si umí poradit :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]