Nejste přihlášen/a.
Příbuzná má od Zeptera sadu talířů, které ani za dvacet let neponičila myčka. Na talířích české kvality jí myčka vybrousila pomněnky doběla, zatímco na těch Zepterových vypadá dekor pořád jako nový. Dcera bude mít půlkulatiny a že by si přála nějaký takový porcelán s odolným dekorem. Zepter má aktuálně snad jen dři druhy. Jeden by se možná hodil, ale ta cena! Nejlevnější sada 18 talířů zn.Eden za 18.300 tisíc. To se mi dát nechce. Neznáte jiný takový porcelán /jen talíře pro 6 osob/, kde je ten dekor opravdu odolný vůči myčce?
Každý máme jiný vkus. Já třeba vybírám talíře podle toho, jestli si na nich dovedu představit špenát nebo rajskou. U každých výrobků musí být popis povolení mýt v myčce.
Nakonec jsem si nechala, víc jak před rokem, tyhle. Polovinu z nich doprava roztřískala. Vyfotila jsem a reklamovala. Poslali celou sadu novou a ty, co byly celé, ty mi, bez řečí, nechali.
Krásný porcelán, kvalitní a cenově dostupný je v Karlových Varech Porcelánka Thun
Liška má ovšem problém finanční. A starý porcelán těžko bude mít symbol myčky. Tak hledá malovaný, jako Bernadeta a cenově dostupný v kombinaci s myčkou.
Bernadeta je barevná a nejedná se o cibulák.
Před patnácti lety jsem koupila ségře servis z Thunu, pomněnky Bernadotte. V myčce je ten porcelán denně a pořád jako nový. Takže to vidím spíš na špatné mytí v myčce nebo smůla na sérii.
Zepter talíře jsou pěkné, nóbl, podle mne tedy v domácnosti, která není celá hodně hoch trochu jako pěst na oko (kombinace nádherného porcelánu a skleniček z IKEA, bez jídelny, někde v kuchyni je strašná), ale třeba to tak dcera má, tak jestli máte dost peněz, určitě jí uděláte radost. Osobně bych si to nekoupila, protože koukat celý život na jeden dekor by mě otravovalo a tak drahý servis by mi bylo po pár letech líto vyměnit a na tomhle dávat kočce tuňáka.
Porcelánka Thun je skvělá. V rodině rádi stolují tak, že jsou mísy na stole a každý si bere, na co má chuť. Mísy a omáčníky a talíře a vlastně úplně všechno právě od této firmy mají. Už to bude nějakých 15 let denního ůžívání talířů a mytí v myčce a stále jsou krásné. E-obchod to navíc skvěle balí, takže nic se nerozbilo.
Soustředil bych se na metodu provedení ornamentů. Pokud je to nanesená barva dodatečně, na hotový povrch, tak mytí (jakékoli) působí přímo na barvu a ta trpí. Pak taky může být barva rozpuštěná ve svrchní vrstvě keramiky, nebo nanesená na glazuře a to celé ještě jednou přeglazované. V takovém případě mytí nepůsobí přímo na barvu, což je vysoká pravděpodobnost, že ornamenty vydrží dlouho vypadat dobře.
Jasně, ta technologie výroby tam bude hrát roli. Jen jsem se o to dosud moc nezajímala. Sama mám sedm let něco jako Babkazov, jenže místo travin tam mám takovou modrou dvojitou lehce stylizovanou kopretinu přes celou jednu stranu čtvercového talíře a na zespodu VP Design. Byla to taky nějaká druhá jakost, tuším 18 ks za 350,- . Problém finanční zas tolik nemám, ale 1 jediný talíř za víc jak 1000,- je prostě moc. Když tu nenajdu tipy, tak naklušu na "exkurzi" do místního obchodu s porcelánem. Rady odsud si k tomu uložím do hlavy...
Každá myčka má nastavení teploty. Pokud neumí myčku ovládat a jen mačká čudl ten a čudl ten a je tak zvyklá, potom není divu. Nejvyžší teplota je na připeklej pekáč. Na dekor. porcelán je do 35-40C.
Pokud myčka jede na 65-70C a ostřikuje to tam 100 minut, tak porcelánový dekor nepřežije nebo ten lepší bledne.
Na bazoši je spousta starého porcelánu z Louček (Josefina, Henrieta).
No přávě ta pomněnková Henrietta té známé odešla, Zepter zůstal beze změny. Nevím, jak co u nich mají nastavené, ale asi budou umýtvat hrnce i porcelán v jedné várce. Myčka u nich jede denně. To s tím nastavením preventivně dceři řeknu, tam taky nevím, jak s myčkou nakládají. Jezdím k ní málo, je daleko.
Co si budem povídat. Ženský jsou v 90% technicky nepraktický. Mají třeba pračku o 20 programech a doplňkových funkcích a stejně používají furt ten jeden a v nouzi druhý na vyvářku, jinak neumí nic.
Stejné je to z myčkama. Sám jsem jednu dobu opravoval pračky a většiny hospodyň měla styl:" Musím zmáčknout tohle a tohle a pak to pere. Ale co mačkám, tomu nerozumím".
Prostě IQ tykve. Ale třebas na druhou stranu hezký, usměvavý a výborný kuchařky .
Tak to prostě je.
Takže naučit se více funkcí a nebo jak to dělala moje babička, když se bála, tak to umyla postaru v ruce. Což je taky blbost, ale budiž. Menší zlo a věděla, že se nic nezničí nežli risk v myčce, kde tomu nerozumím.
...
Takže těžký poradit, ale princip mytí jsem napsal.
Píšeš hrnce s porcelánem, ale kdo třeba v pračce pere rifle a špinavý montérky se svetry a blůzkami?
Stejná kravina je i u myčky, ale tam to asi ještě nedošlo...
Chápeme?
Oprava: Pomněnkové talíře jsou Bernadotte...Ta dvě -tt- mne zmátla.
Nevím, jsem sama, myčku nemám. U té paní ji mají dlouho a je tam manžel elektrotechnik.
Můj tata je taky technik a neví, co do pračky spolu může a co ne. To se nedá takto říct .
Já žiju sám, takže zkušenosti + technika.
...
Ty barevný květinky na Bernadetě budou asi supr citlivý. Josefina je spíš klasickej jednobarevnej cibulák.
Bernadetu bych asi měl spíš na parádu než na denní jedení. Maximálně na Vánoce a pak umejt růčo.
...
Musí to být porcelán? Co příborová sada?
...
Mám tuhle Josefínu ála cibulák a myčku dává bez světlání
Já nepíšu o sobě! Já myčku nemám. Píšu, co jsem viděla u známých za porcelán, který myčka vybělila a druhý Zepterový, co zůstal stejný, když oba se používaly stejně. Vycházím z této zkušenosti, a proto se ptám, zda existuje taky něco jiného, než drahý Zepter, co myčka nevybělí.
Obecně, jak píšu.
Myčka špatně zvoleným programem vybělí časem dříve nebo později cokoliv nanášeného sítotiskem, byť vypáleným.
Některá novější technologie bude odolnější asi o vrstvy glazury nebo jiným dodatečným krytím.
Pokud vyloženě cibulák nechce a raději něco barevného a malovaného, tak je potřeba počítat s né úplně lacinou srandou.
Pokud stačí jednoduchý vzor, jak má babkazov, tak potom je to řešení. Nebo i ten Thun, na který odkazuje. Jsou tam pěkné vzory:
Já zas nevím, co hledáš. Jen se odrážím od původního zmíněného nádobí a od nádobí zepteru, které nechceš k vůli ceně.
Jen takový dovětek shodou okolností jsem minulý týden šla okolo Domu porcelánu, obrovská reklama u vstupu. Poslední hit Oranžovo- černý Cibulák. Vážně nejsem oborník na cibulák, ač jsem taky kdysi něco kupovala. Stěží podle vlnek na talířku odhadnu Henriettu od pravého Cibuláku, jeden znalec mě onehdy poučil.
Přiznávám se, že tento novinkový skvost mne si uhranul, ale opačným směrem, tak trošku působí oproti klasice rozpačitě snad až kubisticky.
Dále by ve výloze zelená formace netuším zda Cibulák či Henrietta jen jsem procházela a nevěnovala až tak pozornosti. Reklama by nepřehlédnutelná.
Já jsem zastáncem toho názoru, že pokud člověk umí naplno využít své spotřebiče a vůbec předměty, tak nelze chápat fakt, že se stal jejich otrokem, ale to, že mu pomáhají, byť pokud se jim trošku věnuje více času (možná jim slouží), tak se vždy mohou odměnit ušetřeným časem či nějakým směrem komfortu.
Já třeba i hodně využívám i odložené starty, kdy vím, že příjdu domů a bude čerstvě vypráno a nebude to tam smrdět ladem třeba 10 hodin.
Nebo praní bez odstředění, kdy mě to v noci nevzbudí a ráno pak dám jen odstředění samotné. Pokud jsem doma, tak si pračku nezapínám, aby mi tam hrkala a myslel jsem na to, že ji musím vytáhnout a pak věšet prádlo (nemám sušičku a na těch pár kusů prádla ani nepotřebuji, když suším u plynového přímotopu, kdy to mám suché do pár hodin).
A nádobí? Proč bych měl jíst z bílých talířů nebo pomalu nerez misek jak pes nebo školák v jídelně, když mám malované nádobí po rodičích a má to trošku kulturu ve stravování? Potom klidně objetuji ten čas víc jak 4 kliků na ovladači myčky, což mě nezabije, ale chápu, že někoho to zabije (stával by se otrokem) a naopak mu třeba nevadí jídlo s polystyrenové misky plastovým příborem.
To není vůbec na tebe pb. Jen popisuji extrémě mantinely, že každý máme jiný přístup.
PRAVÝ CIBULÁK.
Myju vše v myčce desítky let a dekor drží. Mnoho misek, servírovacích táců, hrnečků, souprav na kávu, čaj , konvic atd .
Vše dokoupíte a lze sehnat i 2. jakost.
Jen cena je vyšší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.