Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dost nevšední otázku. Když budu mít řekněme guláš v hrnci při pokojové teplotě a budu ho pravidelně co dvě hodiny promíchávat, zpomalím tak růst plísní/ bakterií? Respektive, vydržěl by promíchávaný guláš nebo jiný pokrm déle než ten samý bez promíchávání? Já bych řekl, že ano. Protože po každém promíchání by vzdušnému kyslíku byly vystaveny jiné části pokrmu a tím pádem by kultury bakterií a plísní, které potřebují vzdušný kyslík ke svému růstu byly atmosféře vystaveny vždy jen krátce. Nejsem biochemik a tak se rád nechám poučit od někoho fundovanějšího. Zároveň Vás chci ujistit o tom, že nepracuji v gastru a nikdy podobnou činnost nehodlám ani provozovat, jem mě to tak napadlo.
Děkuji
Pokud uvaříte guláš, měl byste jej občas promíchávat do doby, než zcela vychladne. To jste nakonec viděl už v nesmrtelných Slavnostech sněženek. Také při vesnických zabíjačkách se musela po uvaření prdelačka v hrnci občas do vychladnutí promíchat. Jednou jsme nějak opomenuli - a vylili jsme ji všechnu.
Ponechat pak ovšem guláš v pokojové teplotě je barbarství. Po vychladnutí do studeného špajzu, nebo na spodní polici lednice. Guláš se rozleží, druhý či třetí den je nejlepší. Další dny už bych ho neuchovávala. Pokud ještě nějaký zbyl, tak dát do krabičky do mrazáku.
Před mnoha lety jsme šli dálkový pochod - 53 km. Po návratu jsme kromě diplomu a medaile dostali i občerstvení - gulášovku. Kyselá, zkažená, nebylo to k jídlu. Zatímco my se táhli po Železných horách, děvčata měla míchat a nemíchala. Polévka se zatáhla a zkysla. Na výšlap mám pěkné vzpomínky, polívka ovšem nestála za nic. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.