Nejste přihlášen/a.
Jak opravit roztřepené konce nohavic. Mám spoustu nových kalhot, ale váhám, jestli tyhle už vyhodit nebo řešit.
Jestli si chceš nezávazně povídat a dělat si z lidí srandu, tak na to tady máš volnou diskusi.
Jestli půjdeš nakupovat, tak lepší než entl je koupit celý šicí stroj.
Entl je klikatý steh a můžete jej šít i v ruce ... nebo na stroji
Nebo zastřihnout klikatými nůžkami ...
Entl se kupuje, ale je to zřejmě lidový či spíše krajový výraz pro tkaloun. A další , na nohavice kalhot se prodává speciální lemovka oficiálně plátnová stuha záčistková. A jen tak mimo to že p.Svačinka neví co to znnamená je chyba ne jeho ale spíše Vaše, znalejších rádců úppáč radíte něco co tazatel očividně nezná!
Liška- jediná vysvětlila!
Dobrý den, no, ostříhat nitky (začistit) a našít tam lemovku, ale v ruce a muž to asi nedá. Zdravím!
P.S. Ta lemovka se prodává i nažehlovací.
Viděl jste Chalupáře, jak tam pan Sovák lepí díru na ponožce náplastí? Což zkusit tu textilní lepící pásku (kobercovou)? Jenže ona tedy moc nelepí a asi by to spadlo.
No, je fakt, že já jsem to na džínách taky moc neřešil (jen jsem to občas ostříhal/začistil).
Co to zkusit opálit, jako okraj koberce - tenkrát jste mi s kobercem tady poradili dobře - drží to doteď.
pansvacinka - to bych se bál. Koberec je "umělín", který se ohněm zataví, ale toto je bavlna (jestli nekecám) a ta se spálí, ale nespeče. Maximálně tím zmizí to roztřepení, ale po čase se zasa udělá nové. Navíc, koberec se nehýbe, ale nohavice se třou. To už snad použít např. kontaktní lepidlo a opatrně (na ruce apod.) po ostříhání nití z vnitřní strany namazat a nechat dobře zaschnout (a neslepit si nohavice, kam třeba nacpete zmačkané noviny a zůstanou "kulaté").
Asi máš kalhoty (nohavice) hodně dlouhé a taháš je po zemi a dostávají se ti pod boty.
Nejjednodušší je prostě ten lem ještě jednou ohnout dovnitř nohavice a přišít. Trošku se tím zkrátí nohavice a trošku se zúží prostor pro protažení chodidla.
Nebo můžeš stávající lem odpárat, roztřepenou část zastřihnout a pak přehnutím vytvořit nový lem. Ten pak zase přišiješ. Nohavici zase zkrátíš, ale průchod pro chodidlo zůstane stejný.
Jo, jo, jak ten čas letí. Neexistovaly nohavice kalhot, které by dole nebyly ukončeny řádnou lemovkou, tehdy ale krejčí tomu říkali "porty" a ty se používaly i na manžetách kalhot. Možná řeknu, že gentleman by nechodil v kalhotách bez manžet a bez portů. A když už byly porty trochu ošoupané, rychle je krejčí nebo šikovná hospodyňka nahradila novými. Ovšem texasky apod pro společnost neexistovaly, tak ten problém nebyl. Ale i tam by se ta lemovka hodila.
okolik - spíše pan kolega není prostě švadlenka, tak nezná pojmy z šití. Vy zase možná nevíte, co je hasák nebo špric.
Bene - hasák znám i někdy byl mnou použit. Sykovky též a špricuje se tuším zedníci.
Děkuji za kvízovou otázku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.