Nejste přihlášen/a.
Výborný supermarket pro část spoluobčanů doporučil mimo jiné, šlupky z brambor nevyhazovat udělat z nich kvalitní večeři.
Jelikož se považuji za částečného gurmána, ovšem v kuchyni jsem levota potřebuji trochu radu rovněž, zda jsou nejlepší ze Španělska, Itálie Nov. Zelandu neb jiných destinací.
Slupky z erteplí? ty jsem vždy vařili z nejhoršími a dávali dobytku (prasata,slepice...) A bramnbor se slupkou? dříve jen na loupačku a dnes max tak ještě "americké" -omyté na měsíčky nakrájené se slupkou a pečené v troubě.
Jinak jako kluci kolikrát na poli v bramborové nati, ale slupky se nejedli jak tu někdo píše- ty se vždy loupali !
Vždycky se loupaly, protože slupky byly natrpklé a nakyslé. Pamatuju si to jak dnes.
Nikdy se nejedly neloupaný brambory. Kecy, jaký přínos mají pro naše zdraví miluju.
Ze slupek z brambor je výtečná večeře. Ale buď pro slepičky, nebo pro čuníka. Pokud to jsou také gurmáni, jako Vy. Snad Vám to není zapotřebí. Opravdu si nemůžete dovolit brambory oloupané?
Jediná 2 jídla, kde ponechávám brambory se slupkou jsou:
1/ americké brambory. Brambory i ve slupce /vydrhnuté/ mírně povařit, nakrájet na půlměsíčky, dát na vymazaný plech, posypat kořením na am. brambory, solí a potom péct. Občas obracet.
2/ Pečínky. Naučila mě to kdysi babička-tchyně a přiznám se, koukala jsem na to divně. Malé brambůrky vydrhnout, rozpůlit, položit řeznou stranou na vymaštěný plech a péct v troubě. Když ta strana zezlátne a udělá se krusta, brambory na chvíli obrátit a dopéct. Horké nasypat do porcelánové mísy s kusem másla a velkým množstvím prolisovaného česneku. Posolit a dobře promíchat, máslo se rozpustí. Manžel toto jídlo zapíjí mlékem. Je to díky česneku velmi zdravé, ale přiznám se, toto jídlo přímo nevyhledávám. Holt asi nejsem gurmán, ani částečný.
Někteří lidé zblajznou všechno. Znala jsem pána, bral si v obchodě otrhané listy z květáku. Všichni mysleli, že to má pro králíky. Omyl, vařil si z toho "zelí."
Nebožka sousedka zase, když vařila chlupaté knedlíky, tak do té vody po vaření /kalné, blemcavé a s kousky těsta/ zavařila nějakou zeleninu a nudle. Jedli to jako polévku.
Inu, proti gustu žádný dišputát. Jaga.
Šlupky z brambor budou nejlepší když projdou přes prasátko a ono pěkně přibere a to pak bude masíčko !
Já mám nakázáno, od nefrologa, slupkám na bramborách se vyhýbat. Je v nich, pro ledviny, několik škodlivin. Asi to tak bude, protože se brambory se slupkami jí poze občas, když se upečou na bramborách. Vaří se a jí na loupačku. Slupky se dávají prasatům. Nechápu, zvláště pak, když vařit neumíte, proč vymýšlíte něco, co je několika stoletími prověřeno.
A sakra... to musí být skvělý supermarket, když nám nabízí, abychom jedli šlupky z brambor.
To snad jedli naposledy lidé za války, ale pokud vím, tak brambory, nikoliv pouhé šlupky.
Když už tedy na ně máte chuť, tak nejlepší jsou České, z domácí zahrádky. Koňským hnojem osvícené
Největší lahůdka je v létě hodit brambory do popelu (recept si najděte) a potom je sníst i s tou šlupkou (v alobalu je nemáte od popelu).
Druhá lahůdka jsou pečené brambory ve šlupce. Samozřejmě se jí i s tou šlupkou. Trocha másla, soli a pro největší české gurmány kečup. Dokonalá večeře.
Brambory z obchodu jsou většinou již očištěné a stačí je umýt. Domácí brambory mnohdy dřu kartáčem, protože nenávidím skřípání hlíny v zubech.
Samozřejmě, jíst samotné šlupky... To bych asi nezvládl. Ale na celém bramboru se šlupkou není vůbec nic špatného a vůbec nic se Vám nestane. Je to asi tak přirozené, jako když jíte jablko se šlupkou
Který supermarket, zdroj?
samozřejmě šlupky jsou zdraví, ale náklady na jejich ošetření a přípravu převyšují ty benefity, takže to házím slepicím. A ani ti to nežerou, chtějí to vařený
Okrájím brambory, slupky dávám do kastrůlku. Brambory uvařím a horkou vodu scedím na slupky v kastrůlku (a na chvíli zakryju, aby "došly"). Nejsou úplně uvařené, ale slípkám to tak stačí.
Náhodou... Při dovolené na Tenerife jsme dostali na talíř "papas arrugadas" a byla to pochoutka! (viz wiki: Papas arrugadas je typický pokrm kuchyně Kanárských ostrovů. Jedná se o očištěné, ale neloupané brambory, které se vaří ve slané vodě. Poté, co se brambory uvaří, tak se ještě opékají, aby získaly slanou krustu a vrásčitý povrch. Takto připravené brambory se nejčastěji podávají s pikantní omáčkou mojo rojo). Dříve se prý vařily v možské vodě, dnes snad jen v hóódně slané pitné vodě. Recepty jsou dostupné i na internetu. Já bych si je ale doma nevařila, na dovolené je to něco úplně jiného, nehledě na to, že tam mají asi brambory jiné kvality...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.