Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak připravit slupky z brambor, aby to bylo dobré?

Od: novic® odpovědí: 28 změna:

Výborný supermarket pro část spoluobčanů doporučil mimo jiné, šlupky z brambor nevyhazovat udělat z nich kvalitní večeři.

Jelikož se považuji za částečného gurmána, ovšem v kuchyni jsem levota potřebuji trochu radu rovněž, zda jsou nejlepší ze Španělska, Itálie Nov. Zelandu neb jiných destinací.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Slupky z erteplí? ty jsem vždy vařili z nejhoršími a dávali dobytku (prasata,slepice...) A bramnbor se slupkou? dříve jen na loupačku a dnes max tak ještě "americké" -omyté na měsíčky nakrájené se slupkou a pečené v troubě.

Jinak jako kluci kolikrát na poli v bramborové nati, ale slupky se nejedli jak tu někdo píše- ty se vždy loupali !

zaseja

Nikdy se neloupaly, jsou na tom to nejlepší, ale nesmíš je slálit.

Vždycky se loupali.

Tak tak. Vždycky se loupali.

Vždycky se loupaly, protože slupky byly natrpklé a nakyslé. Pamatuju si to jak dnes.

Nikdy se nejedly neloupaný brambory. Kecy, jaký přínos mají pro naše zdraví miluju.

007cz
Na bramboře, pečené v popelu bramborové natě je nejlepší i s troškou popela, ta spálená křupavá slupka.

hodnocení

3x

Ze slupek z brambor je výtečná večeře. Ale buď pro slepičky, nebo pro čuníka. Pokud to jsou také gurmáni, jako Vy. Snad Vám to není zapotřebí. Opravdu si nemůžete dovolit brambory oloupané?

Jediná 2 jídla, kde ponechávám brambory se slupkou jsou:

1/ americké brambory. Brambory i ve slupce /vydrhnuté/ mírně povařit, nakrájet na půlměsíčky, dát na vymazaný plech, posypat kořením na am. brambory, solí a potom péct. Občas obracet.

2/ Pečínky. Naučila mě to kdysi babička-tchyně a přiznám se, koukala jsem na to divně. Malé brambůrky vydrhnout, rozpůlit, položit řeznou stranou na vymaštěný plech a péct v troubě. Když ta strana zezlátne a udělá se krusta, brambory na chvíli obrátit a dopéct. Horké nasypat do porcelánové mísy s kusem másla a velkým množstvím prolisovaného česneku. Posolit a dobře promíchat, máslo se rozpustí. Manžel toto jídlo zapíjí mlékem. Je to díky česneku velmi zdravé, ale přiznám se, toto jídlo přímo nevyhledávám. Holt asi nejsem gurmán, ani částečný. *smich*

Někteří lidé zblajznou všechno. Znala jsem pána, bral si v obchodě otrhané listy z květáku. Všichni mysleli, že to má pro králíky. Omyl, vařil si z toho "zelí."

Nebožka sousedka zase, když vařila chlupaté knedlíky, tak do té vody po vaření /kalné, blemcavé a s kousky těsta/ zavařila nějakou zeleninu a nudle. Jedli to jako polévku.

Inu, proti gustu žádný dišputát. ;) Jaga.

Já to teda nesním ani na amerických bramborách. Tím mi vždycky zkazí oběd když mi to někde dají jako přílohu. Jako něco extra. Přitom mám raději brambory vařené ve slupce než oškrábané a rozkrájené. Ale slupky jsou pro mě prostě odpad a končí u prasete v korytě.

hodnocení

2x

Doporučení supermarketu L.:

m.facebook.com/...

Nechali se inspirovat receptem na webu "zachranjidlo.cz":

zachranjidlo.cz/...

:)

ahoj*
08.01.23 14:07
Jak připravit slupky z brambor, aby to bylo dobré?
Jak připravit slupky z brambor, aby to bylo dobré? #2
hodnocení

Louisa1 měl jsem diskuzi se seniorem jeho otec prežil Flossenburg i Dachau a měl informaci, k večeři polévka se řepou a trochu brambor nevalné jakosti a občas jenom bramborové šlupky.

Senior doplnil, nejenom papů druhé jakosti ještě se inspirují v jejich slavné minulosti.

hodnocení

2x
Nevím co to je za současnou módu, jíst brambory se slupkou. To vám ta slupka vážně chutná? Nevěřím.
I jako kluci, když jsme si pekli brambory na poli jsme je jedli bez slupky.
Neznám větší fujtajbl nežli kousat bramboru se slupkou. Ta slupka udělá v puse takovej, nechci ani říci co, a spolknout to, tak to hnedle letí ven.
To asi vymyslel nějaký chytrák a všichni to po něm bezhlavě opakují.
Prostě brambory jedině bez slupky, ať si každej říká co chce.
Pecene s3 slupkou jsou vyborne
To ano, jen se musí pak oloupat.
Však když se dá vařit třílitrák brambor na loupačku, tak se taky napřed oloupou a s tvarohem jsou dokonalý.

hodnocení

1x

Nevím které jsou nejlepší...

Já bych z toho udělal večeři prasátku a pak si tu šmakulendu udělal z něj.

hodnocení

1x

Šlupky z brambor budou nejlepší když projdou přes prasátko a ono pěkně přibere a to pak bude masíčko !;)

hodnocení

1x

Já mám nakázáno, od nefrologa, slupkám na bramborách se vyhýbat. Je v nich, pro ledviny, několik škodlivin. Asi to tak bude, protože se brambory se slupkami jí poze občas, když se upečou na bramborách. Vaří se a jí na loupačku. Slupky se dávají prasatům. Nechápu, zvláště pak, když vařit neumíte, proč vymýšlíte něco, co je několika stoletími prověřeno.

hodnocení

Babkazov zachovejte klid je to doporučeno odborníky v rámci úspor velkého řetězce v české dolině.

Aháááá! A také je doporučeno nejíst luštěniny. Není pak potřeba větrat. *smich2*

hodnocení

0x

A sakra... to musí být skvělý supermarket, když nám nabízí, abychom jedli šlupky z brambor.

To snad jedli naposledy lidé za války, ale pokud vím, tak brambory, nikoliv pouhé šlupky.
Když už tedy na ně máte chuť, tak nejlepší jsou České, z domácí zahrádky. Koňským hnojem osvícené *mnam*

Největší lahůdka je v létě hodit brambory do popelu (recept si najděte) a potom je sníst i s tou šlupkou (v alobalu je nemáte od popelu).

Druhá lahůdka jsou pečené brambory ve šlupce. Samozřejmě se jí i s tou šlupkou. Trocha másla, soli a pro největší české gurmány kečup. Dokonalá večeře.

Brambory z obchodu jsou většinou již očištěné a stačí je umýt. Domácí brambory mnohdy dřu kartáčem, protože nenávidím skřípání hlíny v zubech.

Samozřejmě, jíst samotné šlupky... To bych asi nezvládl. Ale na celém bramboru se šlupkou není vůbec nic špatného a vůbec nic se Vám nestane. Je to asi tak přirozené, jako když jíte jablko se šlupkou :)

tj
hodnocení

0x
Ve slupkách je spousty vitamínů, zdravých látek, ale také hodně chemky a jedů (v případě ne zcela zralých brambor, nebo výskytu klíčků se v těchto místech hromadí přirozeně jedovatá látka brambory - její ochrana). Tak dobrou chuť...

ahoj*
hodnocení

0x

Který supermarket, zdroj?

samozřejmě šlupky jsou zdraví, ale náklady na jejich ošetření a přípravu převyšují ty benefity, takže to házím slepicím. A ani ti to nežerou, chtějí to vařený

Okrájím brambory, slupky dávám do kastrůlku. Brambory uvařím a horkou vodu scedím na slupky v kastrůlku (a na chvíli zakryju, aby "došly"). Nejsou úplně uvařené, ale slípkám to tak stačí.

hodnocení

0x
Taky jsem to zkoušel a chipsy jsou z nich celkem fajn. Určitě ne každá slupka se k tomu hodí.
Určitě bych to ale nenazval kvalitní večeří.

hodnocení

0x

Náhodou... Při dovolené na Tenerife jsme dostali na talíř "papas arrugadas" a byla to pochoutka! (viz wiki: Papas arrugadas je typický pokrm kuchyně Kanárských ostrovů. Jedná se o očištěné, ale neloupané brambory, které se vaří ve slané vodě. Poté, co se brambory uvaří, tak se ještě opékají, aby získaly slanou krustu a vrásčitý povrch. Takto připravené brambory se nejčastěji podávají s pikantní omáčkou mojo rojo). Dříve se prý vařily v možské vodě, dnes snad jen v hóódně slané pitné vodě. Recepty jsou dostupné i na internetu. Já bych si je ale doma nevařila, na dovolené je to něco úplně jiného, nehledě na to, že tam mají asi brambory jiné kvality...

hodnocení

Zmatenka kolik zaplatím Euro za papas / je samotný nebo s omáčkou? / v letních prázdninách si tam zajedu

okolik
hodnocení

0x

Pán a Lidl se inspiroval v zahranicí tisíce km od nás. Nabízejí Walmark a podobné smažené kůžičky a bramborové slupky.

V nabídce jsou přímo vakuované v sáčku, přátelé je kupují pro mývaly je to pro ně lahůdka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]