Nejste přihlášen/a.
Výborný supermarket pro část spoluobčanů doporučil mimo jiné, šlupky z brambor nevyhazovat udělat z nich kvalitní večeři.
Jelikož se považuji za částečného gurmána, ovšem v kuchyni jsem levota potřebuji trochu radu rovněž, zda jsou nejlepší ze Španělska, Itálie Nov. Zelandu neb jiných destinací.
Slupky z erteplí? ty jsem vždy vařili z nejhoršími a dávali dobytku (prasata,slepice...) A bramnbor se slupkou? dříve jen na loupačku a dnes max tak ještě "americké" -omyté na měsíčky nakrájené se slupkou a pečené v troubě.
Jinak jako kluci kolikrát na poli v bramborové nati, ale slupky se nejedli jak tu někdo píše- ty se vždy loupali !
Vždycky se loupaly, protože slupky byly natrpklé a nakyslé. Pamatuju si to jak dnes.
Nikdy se nejedly neloupaný brambory. Kecy, jaký přínos mají pro naše zdraví miluju.
Ze slupek z brambor je výtečná večeře. Ale buď pro slepičky, nebo pro čuníka. Pokud to jsou také gurmáni, jako Vy. Snad Vám to není zapotřebí. Opravdu si nemůžete dovolit brambory oloupané?
Jediná 2 jídla, kde ponechávám brambory se slupkou jsou:
1/ americké brambory. Brambory i ve slupce /vydrhnuté/ mírně povařit, nakrájet na půlměsíčky, dát na vymazaný plech, posypat kořením na am. brambory, solí a potom péct. Občas obracet.
2/ Pečínky. Naučila mě to kdysi babička-tchyně a přiznám se, koukala jsem na to divně. Malé brambůrky vydrhnout, rozpůlit, položit řeznou stranou na vymaštěný plech a péct v troubě. Když ta strana zezlátne a udělá se krusta, brambory na chvíli obrátit a dopéct. Horké nasypat do porcelánové mísy s kusem másla a velkým množstvím prolisovaného česneku. Posolit a dobře promíchat, máslo se rozpustí. Manžel toto jídlo zapíjí mlékem. Je to díky česneku velmi zdravé, ale přiznám se, toto jídlo přímo nevyhledávám. Holt asi nejsem gurmán, ani částečný. ![]()
Někteří lidé zblajznou všechno. Znala jsem pána, bral si v obchodě otrhané listy z květáku. Všichni mysleli, že to má pro králíky. Omyl, vařil si z toho "zelí."
Nebožka sousedka zase, když vařila chlupaté knedlíky, tak do té vody po vaření /kalné, blemcavé a s kousky těsta/ zavařila nějakou zeleninu a nudle. Jedli to jako polévku.
Inu, proti gustu žádný dišputát.
Jaga.
Šlupky z brambor budou nejlepší když projdou přes prasátko a ono pěkně přibere a to pak bude masíčko !![]()
Já mám nakázáno, od nefrologa, slupkám na bramborách se vyhýbat. Je v nich, pro ledviny, několik škodlivin. Asi to tak bude, protože se brambory se slupkami jí poze občas, když se upečou na bramborách. Vaří se a jí na loupačku. Slupky se dávají prasatům. Nechápu, zvláště pak, když vařit neumíte, proč vymýšlíte něco, co je několika stoletími prověřeno.
A sakra... to musí být skvělý supermarket, když nám nabízí, abychom jedli šlupky z brambor.
To snad jedli naposledy lidé za války, ale pokud vím, tak brambory, nikoliv pouhé šlupky.
Když už tedy na ně máte chuť, tak nejlepší jsou České, z domácí zahrádky. Koňským hnojem osvícené ![]()
Největší lahůdka je v létě hodit brambory do popelu (recept si najděte) a potom je sníst i s tou šlupkou (v alobalu je nemáte od popelu).
Druhá lahůdka jsou pečené brambory ve šlupce. Samozřejmě se jí i s tou šlupkou. Trocha másla, soli a pro největší české gurmány kečup. Dokonalá večeře.
Brambory z obchodu jsou většinou již očištěné a stačí je umýt. Domácí brambory mnohdy dřu kartáčem, protože nenávidím skřípání hlíny v zubech.
Samozřejmě, jíst samotné šlupky... To bych asi nezvládl. Ale na celém bramboru se šlupkou není vůbec nic špatného a vůbec nic se Vám nestane. Je to asi tak přirozené, jako když jíte jablko se šlupkou ![]()
Který supermarket, zdroj?
samozřejmě šlupky jsou zdraví, ale náklady na jejich ošetření a přípravu převyšují ty benefity, takže to házím slepicím. A ani ti to nežerou, chtějí to vařený
Okrájím brambory, slupky dávám do kastrůlku. Brambory uvařím a horkou vodu scedím na slupky v kastrůlku (a na chvíli zakryju, aby "došly"). Nejsou úplně uvařené, ale slípkám to tak stačí.
Náhodou... Při dovolené na Tenerife jsme dostali na talíř "papas arrugadas" a byla to pochoutka! (viz wiki: Papas arrugadas je typický pokrm kuchyně Kanárských ostrovů. Jedná se o očištěné, ale neloupané brambory, které se vaří ve slané vodě. Poté, co se brambory uvaří, tak se ještě opékají, aby získaly slanou krustu a vrásčitý povrch. Takto připravené brambory se nejčastěji podávají s pikantní omáčkou mojo rojo). Dříve se prý vařily v možské vodě, dnes snad jen v hóódně slané pitné vodě. Recepty jsou dostupné i na internetu. Já bych si je ale doma nevařila, na dovolené je to něco úplně jiného, nehledě na to, že tam mají asi brambory jiné kvality...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.