Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak na nejlepší domácí kandovanou citr.kůru

Od: michal* odpovědí: 7 změna:

jak na nejlepší domácí kandovanou citr.kůru?

Někde jsem četl, že se nejdříve kůra nakrájí na tlustší proužky, vaří se ve vodě, konkrétně zde

Kandovaná citruso/...

ale nepřijdou citrusové proužky tím vařením ve vodě o svou chuť a aroma? Není lepší hned po vydrhnutí kartáčeem v horké vodě kůru nakrájet na ty proužky a hned vařit v cukrovém roztoku?

Jaký je váš nejlepší recept na kandovanou kůru kde se zachová co nejvíc chuti a aroma?

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

liska5
hodnocení

2x

Předpokladem jsou kvalitní bio citrony, ideálně vlastní ze skeníku. Dělávám sirupy z bylin a třtinového cukru a často do nich dávám kolečka citronu. Nic nevyvařuji, abych to následně slila. Potřebuji, aby zůstalo aroma, hodnoty.. Pak bych tedy umytou a nakrájenou kůru zalila horkým nasyceným cukrovým roztokem, možná namačkala i tu citronovou šťávu a po několik dní pokaždé trochu přivedla k varu. Nakonec bych cukrem nacucané kůry rychle opláchla a dosušila. Možná prosypala cukrem, jako u Vašeho receptu, ale spíš ne. To raději v tom hustém roztoku nechat naložené. Tak to bude charakteristicky citronově hořké a pak to mohu přidávat nasekané do těsta nebo nějakých náplní / tvaroh/ ale jen v malém množství.. Není to recept, jen moje úvaha.

michal*
hodnocení

@liska5co myslíš touhle větou? Nic nevyvařuji, abych to následně slilaJak nic nevyvařuješ, že to nevaříš, ale jen přivedeš k varu tu oloupanou kůru?

 

hodnocení

1x
Dobrý den, jednoduchý způsob jak zbavit citrusovou kůru těch chemických postriků: do hluboké mísy vložím citrusy,zasypu jedlou sodou a naleju vodu tolik, aby byly celé ponořené. Rukou opakovaně každý plod promnu v té lázni a nechám je takto máčet do druhého dne. Vodu vyleju,každý plod ještě samostatně promnu pod tekoucí vodou a poté osuším.
michal*
hodnocení

@italka

děkuju za tip *zdravi*

liska5

Jinak běžně se umývá ovoce kontaminované postřiky vodou s octem.

Tak jsem provedla pokus, jelikož jsem měla doma několik vymačkaných citrónků ze skleníku Nakrájela jsem je na malé proužky a prosypala hustě třtinovým cukrem. Jen trošku vody a šťávy z citonu jsem přidala.. Druhý den jsem je v tom krátce povařila a zase se přes noc máčely ve vlastní šťávě. Toto jsem ještě 2x opakovala. Zhoustlo to. Pak jsem ty kousky rozložila vidličkou na talíř a za pár dní oschly ve zbytku hustého sirupu. Takže žádné vyvařování a slévání. Mlsám je, jako pružné bonbony.

michal*
hodnocení

díky za zkušenosti liško

takže jsi citrony kandovala celé? Dužinu s kůrou?

liska5

Byly to citronky domácí, hlavní šťávu jsem vymačkala během pár dní do nápojů. Pak jsem ty "kloboučky" i s těmi "paprsky" nakrájela na proužky. Hezčí by byly jen jako nudličky. Jinou dávku kůry jsem dala holou, bez cukru, sušit na tácku na radiátor. Teď mám takové suché citronové špony, které si pomixuji / v tříštivém mlýnku na kafe/ a budu mít ochucovadlo do buchet a tvarohových náplní. Možná i do omáček a na ryby.

Nejlepší byl ten hustý citronový med, co zbyl na dně kastrolu. Zkusila jsem zase experiment. Pár lžic jsem ho vmíchala do pyré z hokkaida a vzniklo mi zajímavé chutné jídlo. Pyré bylo: na osmažené cibuli podušené nakrájené malé hokkaido s kousky kořen.petržele, 1 pokrájená brambora, sůl, kmín a trochu zázvoru. Ani smetana ani zaprášení nebylo. Ten sirup z té kůry tomu dal výbornou chuť. To by mohlo chutnat dětem.*mir* Proto to sem píšu.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]