Nejste přihlášen/a.
Budou to 3 dny, co jsem naskrájel hlávvkové zelí, dal obvyklé mmnožství soli, zatížil a stále nic... žádná reakce. takhle dělám zelí už dlouho. Ale do tohoto jsem nastrouhal čerstvý zázvor. Ještě se mi nestalo, aby nenaskočil proces kvašení. Může tomu zázvor bránit?
Nebrání, vůbec.
Příkladem budiž kimchi (které mi tu zrovna zraje a pěkně smrdí), do kterého se dává poměrně hodně zázvoru. Do receptu na kvašené zelí (české) podle mne nezbytně patří zaprvé křehké, čerstvé zelí s dostatkem vlastní tekutiny, trocha cukru, který je pro kvašení nezbytný a zelí ho zas tolik nemá. Zázvor nevadí.
trochu cukru na podporu kvašení? to slyším poprvé. Nemůžou se kvůli cukru přemnožit i jiné bakterie než ty žádoucí mléčného kvašení?.
Vlastní štávy má zelenina opravdu hodně, tak nevím...hodně jsem upěchoval, jako vždy
Pokud by se mohly přemnožit, mohly by se přemnožit i díky cukru v zelenině obsaženém, takže ne. Samozřejmě, kyselé zelí dělá každý víceméně podle svých zvyků, podle své chuti. Proto také zdaleka ne každé chutná všem. Je to ale docela složitá záležitost, nestačí prdnout zelí do jakékoliv nádoby, jakkoliv skladovat po dobu kvašení atd. Ale přiznávám, že já si z toho udělala dost kultovní záležitost a možná to zbytečně prožívám
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.