Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

5. ročník ZELÍFEST - recepty

Od: babajaga® odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

koncem ledna se v naší vesničce bude konat 5. ročník kulinářské soutěže ZELÍFEST. Před lety se hasiči u piva dohadovali, kdo má lepší naložené zelí. Přinesli si ochutnat a porovnávali. Z toho vznikla potom soutěž značných rozměrů. Hodnotí se anonymní vzorky ve 3. kategoriích:

1/ doma naložené zelí

2/ doma naložené okurky

3/ jakákoliv potravina se zelím. Loni byly 2 druhy zelňačky, segedín, utopenci se zelím, různé zelné saláty a pečivo se zelím /pirožky apod./

Získala jsem diplom a věcnou cenu za svůj zelný pikantní salát. Recept jsem na poradnu dala.

Jenže utekl rok a já nevím, co udělat, aby to mělo úspěch. Ráda bych nějaké jídlo, které se nemusí ohřívat. Ono jíst studenou zelňačku či segedín není to pravé. Spíš uvítám něco, co lze konzumovat za studena.

Pokud máte doma opravdu nějaký vynikající recept na cokoli se zelím, podělte se, prosím. O případnou výhru se podělím. Loni jsem vyhrála rum a klobásy. Rum jsem darovala /nepijeme vůbec/, o klobásky jsme se podělili s ostatními.

Těším se na 5. ročník ZELÍFEST a na Vaše případné recepty. Jaga.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ahoj,

hele ostřílenej recept nemám ale před týdnem jsem poprvé dělal zelňáky ( placky z kysaného zelí, podobné bramborovým plackám či bramboráku) s domácím uzeným a musím říct, že se po nich jen zaprášilo. :)

hodnocení

Ahoj, musí se to jíst teplé? To je ten problém u mě. Jaga.

id
U nás se zelňáky jí prevážně studené k večernímu posezení. Dělám jako bramboráky, 2 třetiny brambor + 1 třetina kyselé zelí + uzené nebo škvarky. Smažím jako malé lívance a nebo pro dietáře v troubě na pečícím papíru. Pak nakrájím na čtverečky jako jednohubky. Smažené jsou lepší.

Ahoj, omlouvám se za pozdější reakci :) Hele teplé jsou samozřejmě nejlepší stejně jako placičky jiné ale i studené jsou super. :) My měli domací uzený bůček, tak jsem ho pokrájel vyškvařil ( zůstalo asi 130g škvarků).

Hodil jsem do mísy škvarky, vyškvařený sádlo, pokrájel jsem asi 400g domacího nalož. zelí, k tomu jsem dal ještě nastrouhanou větší bramboru kvůli chuti :)) a pak tak 500g mouky cca, dělal jsem dle konzistence spíše. Plus samozřejmě 2 vajíčka, majoránka,česnek,sůl, pepř atd.. klasika :) Já moc poměry uplně neřeším, jestli jedno větší vajíčko, nebo 2 menší apod, spíše dle výsledného efektu, těsto, které se nelepí, jde krásně vyválet a buď vykrojit "lívance" či udělat v ruce placky prostě a smažit na sádle :) Čím jednoduší si to uděláš tím to bude lepší =) Jak říkám, byl to pokus, ale hodnotím velice kladně. ;) Zkus doma třeba s nějaké menší množství, udělej segedín a nech si trošku zelí bokem a udělej si 2-3 placky a uvidíš zda by to mělo šanci

PS: Já jsem vymačkal štávu z toho zelí a brambory, kvůli množství mouky :) Tak nechám na tobě

hodnocení

Díky za krásné vysvětlení doslova "po lopatě." Vyzkouším ráda, akce bude až koncem ledna, takže času je dost. A děda mi určitě bude rád dělat ochutnávací porotu. :-D Jaga.

hodnocení

3x
Dobrý den,moc dobře si vzpomínám na Vaši zmínku a recept. My dělali na tyhle fesťáky jen obyč věci, protože maminka bývala v porotě,tak aby měli něco na zakousnutí. Ale - slané buchty plněné zelím a uzeným masem (normálně to vypadalo jako kynuté Honzovky) , slaný zelný závin z listového těsta (ten má ohromný úspěch dodnes, děláme ho po šiškách) . Také maminka dělala nějaké "oknomyjaky" *smich* Okonomyiaki. Možná jsem popletla y/i. Jsou to takové japonské zelné placičky. Mají úžasnou chuť . Jo a zajímavé jsou též německé Sauerkraut kuličky.
Sauerkraut kuličky:na náplň kvalitní kysané zelí, nevařenou klobásu, cibuli, strouhanku, smetanový sýr, petržel, sůl, pepř, česnek
Na obalovací těstíčko: mouku, vejce, trochu piva (klidně postačí i voda nebo mléko), strouhanka.
Postup: klobásu vyndáme ze střívka a dáme na pánev. Osmahneme spolu s nakrájenou cibulí, olej není potřeba. Až bude klobása hotová,nechte směs vychladnout. Dále smícháme okapané kysané zelí, strouhanku, petržel, smetanový sýr, koření, přidáme vychladlou klobásu s cibulí, rozmixujeme na hrubou pastu. Vytvarujte kuličky golfového míčku (nebo menší) a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Dejte na cca 30 minut do chladničky,hezky ztuhnou a bude se s nimi lépe pracovat. Poté je obalte v mouce,ve vajíčku a ve strouhance. Pak osmažte v hrnci s větším množstvím oleje nebo ve fritéze. Také se dají opéct v troubě na sucho,jen na plechu a pečícím papíru. Ale chutnější jsou prvním způsobem. K tomu se podává hořčice,buď medová nebo pivní. Dá se podávat i se zakysanou smetanou nebo jiným dipem. Jo a když nedáte klobásu ale cca čtyři brambory,tak máte vege.
Okonomiyaki: 1 malé zelí,1
hrnek hladké mouky, 2 vejce,1 hrnek vody,1 lžička dashi (dá se popřípadě nahradit kuřecím bujónem),vepřové maso (vepřový bok, klidně i méně tučné maso,můžete maso úplně vynechat)
Omáčka Tonkatsu: 5 lžic kvalitní worchesterové omáčky,3 lžíce ústřicové omáčky,2 lžíce pasírovaných rajčat,2 lžíce cukru.
Zelí na velmi tenké nudličky. Smíchat s moukou, vodou, vejci a dashi (nebo kuřecím bujónem) Těsto by mělo obsahovat především zelí a vejce, mouka a voda slouží jen k tomu, aby kousky zelí spojily dohromady a vytvořily placku,jako u našich bramboráků například. Na rozpálenou pánev s trochou slunečnicového oleje (nebo sezamový olej)naneste vrstvu zelného těsta vysokou asi 1 cm. Po chvilce přidejte tři až čtyři plátky na tenko nakrájeného masa a zlehka zatlačte do těsta. Zhruba pět minut opékejte. Pak otočte placku a zhruba ještě pět minut opečte. Prostě dozlatova. Stačí to na to,aby se udělalo maso i zelí. Na talíř položte placku masem nahoru, potěšte vrstvou Tonkatsu omáčky a posypte louskání řasy Nori. Také se dá přidat na vrstvu Tonkatsu trochu majonézy a jarní cibulka.

okolik
hodnocení

2x

Milá jaguško,

jen takový tip osobně jsem nezkoušela zvýtvor ze zelí. Tazatelka zde někde vložil dotaz na alergii na potraviny.

Já jsem vložila odezvu na koření Garam masala do něhož jsem s pomocí olivového oleje soli a Cajenského pepře naložila Kadeřábek. Nebylo naloženo dlouho možná cca 1-2 hoďky. Poté vloženo na pečící papír a pečeno v troubě čas netuším odhadnout. Již během pečení probíhala konzumace. ;)Křupavá pochutina byla výsledkem a dokonce prospěšná na pleť.

Olivový olej napomůže zkřehnutí kadeřábku. Můžeš se pokusit vytvořit alternativu na Zelífest. Sice nemám zkušenost s tvorbou chipsů ze zelí, ale třeba to také vyjde.*zmateny*

okolik

Zapomeňte na nudn/...

Později jsem si také vzpomněla na zelný štrůdl.

Já jenom opravím, není to kadeřábek, ale kadeřávek. ;)

okolik

Díky za korekci mamka mu tak říká, tak jsem přejala. Ovšem na chuti název neubral.:)

etana*
hodnocení

2x

dělávám tohle a je to výborné i studené

doplněno 05.01.23 15:41:

Tak to se nepovedlo. Dobře, youtube a video se jmenuje Takové zelné rolky jste ještě nejedli.

Nevadí, že se nedá přehrát přímo zde. Dá se kliknout zde ve Vámi uvedeném okně a ono se to otevře samo v YouTube. Hned jsem tak učinila, neboť jsem byla zvědavá;)
hodnocení

Je to pěkný recept. Uvidíme, musím si to nejpeve vyzkoušet na nás, než to pustím do světa. Jaga.

etana*

Jistě, Jago. Jeho výhodou je snadná příprava a to, že do náplně můžete dát, co se vám zlíbí a chuťově vyhovuje. Některé zelné recepty jsou hodně složité, což si na nějaký fest, kde musíte vařit hodně malých porciček, docela hodí. A stačí pak malé papírové mističky.

Různé zelné placičky taky milujeme, ale to dělá skoro každý, myslím tedy.

hodnocení

Ještě se mi, vážení, podařilo sehnat recept na zelný salát s křenem, z červeného sterilovaného zelí. Zelí, dostatek najemno strouhaného křenu, majolka, sůl, pepř...Velice jednoduché a strašně chutné. Už jsem vyzkoušela. Určitě 2 - 3 výrobky do soutěže předložím. Na vesnici s necelými 2 stovkami obyvatel je potřeba se zúčastnit všeho, aby to prostě žilo. Neofrňovat se, nestát stranou, zapojit se...i přes ta stará kolena. A tak se těším. A určitě ochutnám něco móc dobrého od ostatních účastníků. Jaga.

A protože každoročně v únboru probíhá turnaj v mariáši, uvažuji o tom, že se i ten mariáš naučím. Učil mě už zeť, ale zatím nadává. Ještě prostě nejsem ta pravá osoba pro mariáš. Ale ono to třeba přijde časem. *smich2*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]