Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Dáváte do bramboráku mléko?

Od: liska5 odpovědí: 16 změna:

Teď jsem četla recept na vylehčený bramborák ovesnými vločkami a v receptu je mléko. Není to zbytečné? Brambory mají vody dost. Pak tam, kvůli mléku, budu muset přidat mouku a bude to méně bramborové.

 

 

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x
avatar mario
Dávám , dělám tyto , chutnají celé rodině
fresh.iprima.cz/...
liska5
hodnocení

Tak tam mléko je! Českou kuchařku od Romama Vaňka jsem dala vnukovi k narozeninám. Ani jsem se nekoukla, ale tam to asi bude taky. Zítra to vyzkouším..

Tyhle bramboráky jsou z nahrubo, na velkých slzičkách, nastrouhaných brambor. Bezva nápad. Občas takhle nastrouhám 1 bramboru, rozprostřu na mastnou pánev, posolím, pokmínuji. Až obrátím, udělá to takovou jakoby rohož, zaliju rozkvedlaným vejce, po chvíli obrátím. Rozkrojím a dám na 2 tenké krajíčky, obložím rajčetem a okurkem. Mám to ráda a je to skoro zadarmo a bez velkého větrání. *palec* Anebo ne na chleba, ale na talíř a na to guláš, nějaké masínko, ledvinky nebo úplně klidně sýrovou omáčku.

 

hodnocení

3x

Mléko se dává, aby těsto neztmavlo. Stačí lžíce.

Přidávám trochu strouhanky, jsou pak chřupavější.

 

id
hodnocení

2x
Nedávám. Kdo slévá vodu z brambor potřebuje dodat tekutinu, tedy mléko. Ovesné vločky se potřebuji nacucat.

 

hodnocení

2x
avatar totak
Vždyť v tom slavným receptu s vločkama nemá ani kmín. A dva stroužky česneku na kilo těsta tomu teda říkám česneková bomba :) Mám vyzkoušené, že když se nedá kmín tak se chuť česneku úplně ztratí. Bramborák je původně jídlo chudých. Tam nepatří mléko a dokonce ani to vejce tam být nemusí.
liska5
hodnocení

Kmín dávám téměř do všeho, kde jsou brambory. To se divím, že tam chybí. Mne ty vločky nelákaj. jen to mléko mne zarazilo. No a česneku na tohle množsrtví padne celá palička.

tak kmín do bramboráku taky nedávám ale mléko? to už vůbec ne!ale česneku tam musí být hooodně . řekl bych že mnohdy ty z obchodů víc jak celou palici. doma pěstovaného povětšinou stačí méně-ale to taky dle vkusu každého jednoho z nás! A hladkou? pokud je nutno pak polohrubou.

 

hodnocení

2x
avatar kapkanadeje

Mléko nedávám, ani kmín. U nás musí bramborák být křupavý, chutnat po bramborách, česneku a majoránce.

 

hodnocení

2x
avatar babajaga

Zřejmě co lidí, to receptů. Na bramboráky se chystám právě dneska, děda si je přál. Mléko do těsta dávám. Kmín ne.

Suroviny: brambory najemno, vajíčko, mléko, mouka, sůl, pepř, česnek, majoránka. Smažím na sádle do křupava.

Brambory mám od soukromníka, krásně žluté, česnek a majoránku jsem si vypěstovala sama. Proto jsou bramboráky daleko lepší, než s ingrediencemi z obchodu. Jinak: česnekem a majoránkou rozhodně nešetřit. :-P Jaga.

Někdo do těsta přidává nasekané škvarky či uzené, někdo zase nadrobno nasekané kysané zelí. Dokonce i houby jsem v bramboráku viděla. A když se do bramborákového těsta dá upéci krkovička, je z toho řízek Ondráš, až sliny tečou. ;)


doplněno 29.12.22 12:22:

Tak už jsme oba po /tedy myslím po obědě/ a byla to dobrota. Když je na Vánoce plno masitých a nákladných jídel, chce to zase přeložit.

Jinak - bramboráky mají spoustu krajových názvů. Znám kostrbáky, kramfleky, vošouchy, sejkory, ještě jeden na K, ale teď mám nějaké "okno" v paměti.;)

liska5
hodnocení

No přece cmunda!

Z dětství znám název čmunda. S č. Když jsem později někde četla cmunda s c, myslela jsem poprvé a nejspíš i potřetí :), že je to překlep. Ten babiččin recept, stále u nás používaný, je bez mléka a bez kmínu.

 

Už jsem si vzpomněla. :) Říkalo se taky křapáky, nebo křapáče! Jaga.

Já si vzpomenu vždycky, jen mi to občas dlouho trvá. A tím déle, čím jsem starší. :-D

 

hodnocení

1x
avatar babkazov

Jedna z mých tchýní do placků mléko dávala. Smažila placky cca 2-3cm silné, skládala na talíř do trouby. Nahoře na sporáku byly kotlety, potřené česnekem a udušené v troše vody. Za studena to byly kotlety v sulcu. Chlapi se scházeli postupně a každý si vzal ten silný placek a kotlet. A hrnek melty. *mnam*A také dělala placky v troubě, na plechu. Poměrně silnou vrstvu, napůl obracečkou rozřízla a otočila a na to dala rozpůlené švestky. Dokřupava upekla. Bylo to nesmírně dobré, ale mi se to nikdy nepodařilo.

 

hodnocení

0x

Také jsme tomuto jídlu za mých dětských let říkali cmunda. Babička uměla výbornou, přiloudali se po vůni i sousedi jako na návštěvu, když ji smažila ;). Brambory nastrouhala najemno, chvilku nechala odstát, pak slila vodu a dolila trochu mlékem. Hodně česneku, trochu pepře a voňavou majoránku, sůl, vajíčko a zaprášila trochu hladkou moukou. Zamíchala a nechal chvilku stát a občas zamíchala. Asi kvůli té mouce. Pak se smažilo na dvou pánvích na plotně a na sádle. To byla taková vůně a hlavně dobrota, že já se o ty její bramboráky pokusím zítra. Pro sebe už jsem je strašnou spoustu let nedělala, nechci tloustnout, ale mám tady syna, tak mu to uvařím. :) Jo a ten recept s těmi vločkami jsem na "novinkách" také četla. Nemusí to být špatné, ale nevyzkoušela jsem.

 

hodnocení

0x
avatar nonek
My místo mléka dáváme "kyšku" nebo kefír... a strouhanku pro chrupavost... Jinak stejně, jak jiní... česnek, majoránku...kmín, sůl, atd.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]