Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uvařit hrachovku bez pěny?

Od: tm odpovědí: 13 změna:

Možná to bude znít blbě, ale jak uvařit hrachovku, aby nebyla "napěněná"? Uvařím v hrnci hrách (plus nějaké další ingredience). Dále protože nemáme rádi v hrachovce slupky a chci takový ten krém jak z pytlíku, tak ji prostě rozmixuju. Tím se však polévka stane ještě více jakoby napěněná, než byla před vložením do mixéru? Lze tu napěněnost nějak omezit? Největší pěnu z hladiny seberu, ale i níže je silně napěněná. Pasírováním bych slupky vyhodil, což je docela škoda. Děkuji za tipy.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Hrách nechat namočený přes noc, zcedit a uvařit v čisté vodě. Tím hodně pěny ubude. Po rozmixování nechat den stát a zmizí veškerá pěna.

Kdybyste mixoval polévku z pytlíku taky bude mít pěnu.

hodnocení

0x

Přesně tak, jak píše @clayman.
Stejně tomu tak je, když vaříte čočku nebo fazole.
Voda se musí vždy zcedit a nalít čistou ( čerstvou ).

liska5
hodnocení

0x

Namočte přes noc půlený hrách. Je bez slupek. A druhý den ho máte za 10 min až čtvrt hodiny dostatečně uvařený. Ta pěna není naškodu, vesměs je z bílkovin. Jen nepřemixujte, to se až rozbijí škrobová zrna a vznikne z toho lepidlo. To raději pasírovat. Bez slupek je to rychle a bezodpadově...

Vařím s majoránkou a kousky kořen.zeleniny, libečkem, nakonec sůl a česnek, Případně osmahnutou uzeninu a cibulku..A dobrou chuť!

Já to nemixuji, mám ráda, když ty půlky hrachu jsou celistvé a přidávám vařené kroupy.

tm
hodnocení

My to mixujeme hlavně kvůli dětem a popravdě to mám taky radši bez slupek a pěkně na "kaši")). Teď přemýšlím, že uvařím chrachovku o Vánocích (25. nebo 26.), protože knedlíčkovou máme pořád. Tak přemýšlím, jak se zbavit té pěny, aby příbuzní a děti neremcali)) Bohužel zelený hrách mám pouze vcelku a rád bych udělal ze zeleného. Osobně bych udělal bramboračku s houbama a uzeninou, ale to mi bylo řečeno, že není moc vánoční...

nov

Zkuste změnu a uvařte celerovou krémovou polévku.

hodnocení

0x

Mixováním se polévka napění vždycky. Když ji pak necháte ustát, občas mírně promíchnete, napěnění zmizí.

Jinak bramboračku s houbami Vám chválím. A kdo Vám řekl, že není vánoční? Žádná polévka /kromě rybí/ není vyloženě vánoční, ale pokud si ji uděláte na Vánoce, vánoční bude. Máme rádi boršč, nebo gulášovku. A když ji uvařím na Vánoce, bude prostě vánoční. A hotovo. Jaga.

A návštěva ať sní to, co jí předložíte. Najedí se dobře, nemusejí vařit, snad by navíc ještě projevili nespokojenost? *bzum*

tm
hodnocení

A jakou polévku, hlavní chod připravujete 25. - 26.? Ať máme inspiraci. My vždy kachnu a druhý den svíčkovou/roládu/ptáčky. S ohledem na ceny kachen jsme zvolili krůtí stehna a omáčka bude buď nějaká znojemská nebo guláš. Za hovězí maso nejsem ochoten ty ceny zaplatit, ikdyž jsou Vánoce. Sice dělám svíčkovou i z vepřového, ale myslím, že znojemská nebo-li rozlítaný ptáček by nemusela nikoho urazit. Navíc je to jednoduché. Vánoce nejsou od toho, aby člověk stál od 5 ráno u plotny))

Jistě jste dobrý kuchař a hosté snědí s chutí všechno, hlavně když nebudete muset vařit. Vařím ráda, ale nejraději ochutnám, co vařit sama nemusím.:)

U nás je to poněkud zvláštní.

Na Štědrý den salát, já kapříka, manžel krůtí řízek. Dříve ryby jedl a rád, teď se prý bojí kostí, zrak už tolik neslouží. Rybí polévku nevaříme, sice bych ji i snědla, ale nevyhledáváme ji.

25.12. nikdy nejíme doma, jedeme na návštěvu k rodině dcery. Vnučka má totiž 25.12. narozeniny. Letos to budou už 22. Dcera pokaždé peče kachnu, houskový a bramborový knedlík, sladké bílé i červené kyselé zelí. Jako polévku kachní kaldoun, naučila jsem ji do něj dělat žemlové knedlíčky.

26.12. kančí guláš. Koupili jsme střelenou bachyňku, 52 kg, napůl s dcerou. S kanečkem určitě nebudou Vánoce špatné. Může být kančí na smetaně, medailonky, srbské žebírko, řízky...Jako polévka jistě dojde i na zelňačku.

Také mám v mrazáku 4 bažanty, kohouty. I z nich by byl dobrý sváteční oběd. A polévka z bažantí slepičky je naprosto luxusní.

A na Nový rok dělám tradičně svíčkovou. To kilo hovězího koupím, i když cena je závratná. Pravá svíčková to ovšem nebude, to abych si vzala půjčku. Na Nový rok dělám čočkovou polévku s klobásou, aby se nás držely peníze. Není to nic platné.

Na Nový rok obědváme brzy. Už několik let si dělám asi 17 km "novoroční výšlap pro jednu osobu" *smich* - sama pro sebe. Skoro pořád stezkami přes lesy, stejnou trasu.Je to prima. Občas cestou najdu i penízovky. A když přijdu domů, večer jedeme do města, v 18 hodin začíná každoročně nádherný ohňostroj. Už se těším. Jaga.

Zapomněla jsem - na Silvestra gulášovku a už tradičně ovar se spoustou křenu. *plac*

borovice
hodnocení

0x
Pokud se použije ponorný mixér, napěněná nebude.
sametka

Ponorným neponorným, pěna vznikne.

sametka
hodnocení

0x

Když nebyly mixéry, tak se to prostě jednoduše přepasírovalo a pěna žádná nebyla.

hodnocení

0x

Já luštěniny vařím v papiňáku. Má to jeden háček. Hrnec se zavírá až tehdy, když už nepění. Těch hrachů je v prodeji několik druhů. Celý, půlený, zelený, žlutý, loupaný, neloupaný. Každý má rád nějaký. Já mám ráda půlený, loupaný, zelený.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]