Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak uvařit hrachovku bez pěny?

Od: tm odpovědí: 13 změna:

Možná to bude znít blbě, ale jak uvařit hrachovku, aby nebyla "napěněná"? Uvařím v hrnci hrách (plus nějaké další ingredience). Dále protože nemáme rádi v hrachovce slupky a chci takový ten krém jak z pytlíku, tak ji prostě rozmixuju. Tím se však polévka stane ještě více jakoby napěněná, než byla před vložením do mixéru? Lze tu napěněnost nějak omezit? Největší pěnu z hladiny seberu, ale i níže je silně napěněná. Pasírováním bych slupky vyhodil, což je docela škoda. Děkuji za tipy.

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x
avatar clayman

Hrách nechat namočený přes noc, zcedit a uvařit v čisté vodě. Tím hodně pěny ubude. Po rozmixování nechat den stát a zmizí veškerá pěna.

Kdybyste mixoval polévku z pytlíku taky bude mít pěnu.

 

hodnocení

0x

Přesně tak, jak píše @clayman.
Stejně tomu tak je, když vaříte čočku nebo fazole.
Voda se musí vždy zcedit a nalít čistou ( čerstvou ).

 

liska5
hodnocení

0x

Namočte přes noc půlený hrách. Je bez slupek. A druhý den ho máte za 10 min až čtvrt hodiny dostatečně uvařený. Ta pěna není naškodu, vesměs je z bílkovin. Jen nepřemixujte, to se až rozbijí škrobová zrna a vznikne z toho lepidlo. To raději pasírovat. Bez slupek je to rychle a bezodpadově...

Vařím s majoránkou a kousky kořen.zeleniny, libečkem, nakonec sůl a česnek, Případně osmahnutou uzeninu a cibulku..A dobrou chuť!

Já to nemixuji, mám ráda, když ty půlky hrachu jsou celistvé a přidávám vařené kroupy.

tm
hodnocení

My to mixujeme hlavně kvůli dětem a popravdě to mám taky radši bez slupek a pěkně na "kaši")). Teď přemýšlím, že uvařím chrachovku o Vánocích (25. nebo 26.), protože knedlíčkovou máme pořád. Tak přemýšlím, jak se zbavit té pěny, aby příbuzní a děti neremcali)) Bohužel zelený hrách mám pouze vcelku a rád bych udělal ze zeleného. Osobně bych udělal bramboračku s houbama a uzeninou, ale to mi bylo řečeno, že není moc vánoční...

nov

Zkuste změnu a uvařte celerovou krémovou polévku.

 

hodnocení

0x
avatar babajaga

Mixováním se polévka napění vždycky. Když ji pak necháte ustát, občas mírně promíchnete, napěnění zmizí.

Jinak bramboračku s houbami Vám chválím. A kdo Vám řekl, že není vánoční? Žádná polévka /kromě rybí/ není vyloženě vánoční, ale pokud si ji uděláte na Vánoce, vánoční bude. Máme rádi boršč, nebo gulášovku. A když ji uvařím na Vánoce, bude prostě vánoční. A hotovo. Jaga.

A návštěva ať sní to, co jí předložíte. Najedí se dobře, nemusejí vařit, snad by navíc ještě projevili nespokojenost? *bzum*

tm
hodnocení

A jakou polévku, hlavní chod připravujete 25. - 26.? Ať máme inspiraci. My vždy kachnu a druhý den svíčkovou/roládu/ptáčky. S ohledem na ceny kachen jsme zvolili krůtí stehna a omáčka bude buď nějaká znojemská nebo guláš. Za hovězí maso nejsem ochoten ty ceny zaplatit, ikdyž jsou Vánoce. Sice dělám svíčkovou i z vepřového, ale myslím, že znojemská nebo-li rozlítaný ptáček by nemusela nikoho urazit. Navíc je to jednoduché. Vánoce nejsou od toho, aby člověk stál od 5 ráno u plotny))

Jistě jste dobrý kuchař a hosté snědí s chutí všechno, hlavně když nebudete muset vařit. Vařím ráda, ale nejraději ochutnám, co vařit sama nemusím.:)

U nás je to poněkud zvláštní.

Na Štědrý den salát, já kapříka, manžel krůtí řízek. Dříve ryby jedl a rád, teď se prý bojí kostí, zrak už tolik neslouží. Rybí polévku nevaříme, sice bych ji i snědla, ale nevyhledáváme ji.

25.12. nikdy nejíme doma, jedeme na návštěvu k rodině dcery. Vnučka má totiž 25.12. narozeniny. Letos to budou už 22. Dcera pokaždé peče kachnu, houskový a bramborový knedlík, sladké bílé i červené kyselé zelí. Jako polévku kachní kaldoun, naučila jsem ji do něj dělat žemlové knedlíčky.

26.12. kančí guláš. Koupili jsme střelenou bachyňku, 52 kg, napůl s dcerou. S kanečkem určitě nebudou Vánoce špatné. Může být kančí na smetaně, medailonky, srbské žebírko, řízky...Jako polévka jistě dojde i na zelňačku.

Také mám v mrazáku 4 bažanty, kohouty. I z nich by byl dobrý sváteční oběd. A polévka z bažantí slepičky je naprosto luxusní.

A na Nový rok dělám tradičně svíčkovou. To kilo hovězího koupím, i když cena je závratná. Pravá svíčková to ovšem nebude, to abych si vzala půjčku. Na Nový rok dělám čočkovou polévku s klobásou, aby se nás držely peníze. Není to nic platné.

Na Nový rok obědváme brzy. Už několik let si dělám asi 17 km "novoroční výšlap pro jednu osobu" *smich* - sama pro sebe. Skoro pořád stezkami přes lesy, stejnou trasu.Je to prima. Občas cestou najdu i penízovky. A když přijdu domů, večer jedeme do města, v 18 hodin začíná každoročně nádherný ohňostroj. Už se těším. Jaga.

Zapomněla jsem - na Silvestra gulášovku a už tradičně ovar se spoustou křenu. *plac*

 

borovice
hodnocení

0x
Pokud se použije ponorný mixér, napěněná nebude.
sametka

Ponorným neponorným, pěna vznikne.

 

sametka
hodnocení

0x

Když nebyly mixéry, tak se to prostě jednoduše přepasírovalo a pěna žádná nebyla.

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Já luštěniny vařím v papiňáku. Má to jeden háček. Hrnec se zavírá až tehdy, když už nepění. Těch hrachů je v prodeji několik druhů. Celý, půlený, zelený, žlutý, loupaný, neloupaný. Každý má rád nějaký. Já mám ráda půlený, loupaný, zelený.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]