Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodičovský příspěvek

Od: kiki odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, s manželem máme teď 7 měsíční miminko a až mu bude rok, chceme se snažit o druhé, aby byli od sebe málo. Zajímá mě, jak je to s peněžní pomocí, když to mám rozložené na 3 roky, ale budu chtít mít další miminko, to mi budou posílat poté na dvě děti peníze, nebo se musí nějak vybrat předčasně na to první? máte s tím někdo zkušenost?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Myslíte mateřskou? Nebo jakou peněžní pomoc? Opravdu myslíte příspěvěk na péči?

Příspěvek na péči je určen osobám, které z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebují pomoc jiné fyzické osoby při zvládání základních životních potřeb v rozsahu stanoveném stupněm závislosti podle zákona o sociálních službách.

kiki
hodnocení

Ano, pardon myslela jsem rodičovský příspěvek

Pokud se do rodiny narodí další dítě, které se stane nejmladším dítětem v rodině, je nezbytné tuto změnu ohlásit příslušnému úřadu práce co nejdříve. Nové dítě zakládá nový nárok na rodičovský příspěvek a nárok na dávku na starší dítě zaniká. V tomto případě si může rodič požádat o jednorázové doplacení zbývající částky rodičovského příspěvku, který nestihl na starší dítě vyčerpat.

Zdroj

etana*
hodnocení

0x

Jak píše Elisa, lze jednorázově dočerpat, příspěvek se vždy platí jen na nejmladší dítě. Ale je tam podmínka, že aspoň jeden rodič v rodině musí být zaměstnán nebo OSVČ, zkrátka lze u nich stanovit vyměřovací základ. Pokud nepracuje ani jeden, tak nárok na jednorázový doplatek zanikne. A nevím, zda nemusí rodiče tvořit opravdu rodinu (žít spolu, vychovávat společně dítě)- ale to nevím jistě. zakonyprolidi.cz/...

paragraf 7

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]