Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, s manželem máme teď 7 měsíční miminko a až mu bude rok, chceme se snažit o druhé, aby byli od sebe málo. Zajímá mě, jak je to s peněžní pomocí, když to mám rozložené na 3 roky, ale budu chtít mít další miminko, to mi budou posílat poté na dvě děti peníze, nebo se musí nějak vybrat předčasně na to první? máte s tím někdo zkušenost?
Myslíte mateřskou? Nebo jakou peněžní pomoc? Opravdu myslíte příspěvěk na péči?
Příspěvek na péči je určen osobám, které z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebují pomoc jiné fyzické osoby při zvládání základních životních potřeb v rozsahu stanoveném stupněm závislosti podle zákona o sociálních službách.
Pokud se do rodiny narodí další dítě, které se stane nejmladším dítětem v rodině, je nezbytné tuto změnu ohlásit příslušnému úřadu práce co nejdříve. Nové dítě zakládá nový nárok na rodičovský příspěvek a nárok na dávku na starší dítě zaniká. V tomto případě si může rodič požádat o jednorázové doplacení zbývající částky rodičovského příspěvku, který nestihl na starší dítě vyčerpat.
Jak píše Elisa, lze jednorázově dočerpat, příspěvek se vždy platí jen na nejmladší dítě. Ale je tam podmínka, že aspoň jeden rodič v rodině musí být zaměstnán nebo OSVČ, zkrátka lze u nich stanovit vyměřovací základ. Pokud nepracuje ani jeden, tak nárok na jednorázový doplatek zanikne. A nevím, zda nemusí rodiče tvořit opravdu rodinu (žít spolu, vychovávat společně dítě)- ale to nevím jistě. zakonyprolidi.cz/...
paragraf 7
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.