Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, recept na vánoční (bramborový) salát je pro každou rodinu "rodinné stříbro", který se nemá měnit, protože se to nemusí setkat s pochopením. Takže, je riziko změnit recept a je lepší zůstat u toho svého léty vyzkoušeného (maximálně použít místo majonézy bílý jogurt). Zdravím!
Sto lidí, sto chutí a stopadesát receptů na bramborový salát.
Já vařím brambory ve slupce, oloupu a nakrájím na hranolky do mísy. K tomu uvařím mrkev, celer (víc), petržel (míň) ve slané a mírně okyselené vodě v objemu o malinko menším než brambory. Nakrájím do mísy. Přisypu sterilovaný hrášek (přiměřeně) a na kostičky nakrájím sterilované okurky (hodně). Mírně osolím a trochu podleju okurkovou vodou. Zamíchám a nechám přes noc zaležet v chladu. Druhý den (zpravidla Štědrý, kdo by se s tím dělal během roku) odeberu část zeleninové směsi, kterou ten večer sníme, a zamíchám ji s majonézou a zakysanou smetanou smíchanou půl napůl. Ochutnám a uvidím, jestli je to dost slané a celkově dobré.
Zbytek dojídáme postupně, ale ne déle než do třetího dne.
Nedávám vejce ani uzeninu, na tento jsme zvyklí.
Snad ničeho není tolik receptů, jako u salátu. Kdybyste šla po naší vesnici dům od domu, určitě byste nenašla dva naprosto stejné recepty. Někdo přidává jablko, salát má pak navinulou chuť. Někdo spařuje cibulku, prý pak salát nemá šanci zkvasit. Další odlehčuje místo části tučné majonézy bílým jogurtem. Lidé dávají kde co, třeba i kapary, nadrobno pokrájenou kyselou rybu, nadrobno pokrájené kyselé zelí nebo třeba octovou zálivku. Dokonce jsem ochutnala i salát, ve kterém byl křen. Nebo sýr.
Poslední dobou jsou v módě saláty lehčí. Hodně zeleniny, pár brambor, dochutit. Žádné uzeniny ani majonézy. Salát se dá udělat snad ze všeho. Však se říká, že žena umí udělat z ničeho 2 věci: salát a hádku.
Snad nejzajímavější recept kdysi přinesla mooje babička-tchyně pod spolupracovnic z drůbežárny. Jmenovalo se to: BRAMBOROVÝ SALÁT BEZ BRAMBOR. Brambory tam opravdu nebyly, zcela je nahradila jablka. Když se to rozleželo, nebylo to špatné. Ale ty brambory, to je už taková tradice. Takže, u nás jako každoročně, klasika. Jaga.
nejen že každý ho děláme jinak, ale i v rodinách salát dělá každý jinak. Babička jinak, naši jinak, teta jinak. Protože je ho vždycky hromada, aby byl další dny jiný, moje maminka druhý den do něho vyklopila konzervu slitých fazolí. A třetí den, slitou konzervu kukuřice. Odebrala tátovi, ten měl rád na kousky nakrájenou kyselou rybku. Já a bráška jsme to nemuseli. Kamarádka zase druhý den nakrájí na kostičky syrové jablíčko. Pro žlučníkáře, nám ve školce, pro děti do slátu dávali šlehačku. Maminka vzpomínala, že v nemocnici, za války, místo majonézy dávali bešamel. V Imperialu zase dělali skvělý salát bez majonézy. Horké brambory se oloupaly, nakrájely, zalily sladkokyselým lákem, posolily,popepřily a přidávala se spařená cibule a okurek. Nechalo se to uležet. Každý z nás bude tvrdit, že salát, ten náš, je nejlepší. A má pravdu!
Páááni, jak já se těším!
Ono se to liší hlavně těmi doplňkovými přísadami. Někdo dává do základního receptu i uzeninu nebo jablko na malé kousky, někdo dává cibuli, dalším nechutná. Existuje i recept na nejjednodušší - do uvařených brambor se dá jedna sklenička Kunovjanky i s nálevem, přidá tatarka a je to. Ještě jsem to nejedla, ale je to prý dobré.
No vidíte, jablka v salátu do naší rodiny přinesla manželka a setkalo se to s nadšením a všichni, kdo ochutnali to od té doby používají i doma. Přes 30 let ..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.