Je špatně podávat maďarský guláš s knedlíkem? Podle různých receptů vidím že ho podávají spíš s chlebem. Je tradiční maďarský guláš s knedlíkem? Co by na to řekl Maďar?
To bych nedělal. Uvařte něco z české kuchyně. Nevíte jak to má chutnat, neumíte ho, tak se nesnažte před Maďary předvést. Myslím, že o to ani nestojí a radši by ochutnali něco našeho, co vařit umíte. Taky nejedu do Itálie, abych si tam dal svíčkovou.
Jednou jsem nastoupila do kupé ve vlaku, kde sedělo 5 babek. Byly v pohodě, povídaly si, smály se, těšily se z výletu. Začaly vařit a přišla řeč na guláš, na zahušťování. Množství cibule, tolik, kolik je masa a zahušťovat se nemusí, jíškou, chlebem, moukou ve vodě, nastrouhaným bramborem, škrobem. Byla jsem ráda, že už je moje stanice a já budu vystupovat. Ty milé babky se změnily na dračice a opravdu plivaly oheň. Na vašem místě bych udělala 2 druhy knedlíků, ať vidí něco českého a pro jistotu nachystala i krajíčky chleba. A bez piva by to nešlo.
Žiji více desítek let kousek od Košic. Těch na východě SR. Maďarských gulášů už jsem jedl za ta léta poměrně hodně. Ovšem těžko říci, který byl ten pravý, maďarský. Všechny mívají stejný základ, cibule hodně, hovězí maso na kostky, česnek, paprika sladká i pálivá, rajčata nebo protlak, pepř, kmín, majoránka... Postup je popisovaný na mnoha stránkách webu. Koukněte třeba na Magyar gulyás, Google nebo Lens a další přeloží. Ovšem podle lokality a podle chuti a možností se přidávají další ingredience, někdo zahušťuje strouhankou z chleba (mouka musí projít ohněm!) někdo trochou škrobu, někdo přidává třeba i pivo.
Musím říci, že konzumujeme v oblastech po obou stranách hranic mezi SR a Maďarska. Skoro všude nám chutná. S knedlíkem, navrch k tomu pár kroužků surové cibule, červená je lepší. A pivo.
louisa1 - problém je, že ti Maďaři si ten svůj guláš u tazatelky (jak zde sama píše) objednali. Patrně nevěří české stravě nebo bez jistoty, že v cizině nepřijdou o svůj národní poklad, neopustí Maďarsko .
Dobrý den, je to normální. Názor Maďara není důležitý - nezná české knedliky, tak musi jist guláš s tím jejich chlebem. Navíc, “česky” maďarsky guláš možná ani v Maďarsku nikdy nezná. Zdravím! doplněno 11.12.22 09:10: marionetka - tuto zásadní informaci jste nám zamlcela. Jak píše kolega, tak se nikdy nesnažte cizinci předvádět jeho “národní” jídlo - spokojený nebude, ale neřekne to (takže, trapas). doplněno 11.12.22 09:44:
Hoďte tam zelí a říkejte tomu "segedin" - ty budou koukat jako Číńan na českou "čínu" .
Potřebuji recept na pravý maďarský guláš který se vaří u nich. Na internetu je několik receptů ale každý jiný. Přijedou Maďaři a chci se předvést že umím jejich guláš ale nevím který je ten pravý.
Guláš je pokrm, který přišel z Maďarska, takže vlastně každý je maďarský. Moje rada je spíš. Uvař ho jak nejlépe umíš, ale označ ho třeba "Český, nebo Můj" či tak nějak, hlavně se vyhni přesnému označení Maďarský. Klidně přidej i ty knedlíky.
Měla jsem kolegyni maďarku. Ta nám vařila "jejich" guláš s knedlíkem ve velikosti menšího bochníku chleba, v páře vařeném. Každému na talíř dala jeden plátek a tvrdila, že takhle to mají v Maďarsku zvykem. Ovšem ona dělala i segedín bez papriky a to bylo fakt divný.
Léta jsme jezdili k příbuzným mého muže do Maďarska. Tam se vařil jejich typický, národní perkelt. Podávali nám ho pokaždé s chlebem. Tady je inspirační video.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.