Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proc je celozrnna mouka draha?

Od: katrina odpovědí: 6 změna:
Proc je celozrnna mouka drazsi nez bila? Kdyz bila se vyrabi tak, ze se odebere svrchni cast zrna a az pak se semele. A na celozrnnou se mouka jen semele.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Lebo pod šupkou je najviac živín,je to to najhodnotejšie zo zrna,čo sa týka živín. Hladká múka,je vlastne už odpad zo zrna.

Ve vrchní vrstvě je také nejvíc antinutričních látek, které narušují trávení a snižují biologickou hodnotu mouky.

hodnocení

1x

Proč? Protože je "zdravější" oproti bílé mouce. Vše co je pro zdraví lepší je dražší než škodlivější.A to i přesto, že výrobně je celozrnná mouka levnější!

Ještě malé doplnění-nevím jak a kde, u nás se celozrnné mouce říkalo šrot a dávala se jako krmení dobytku !

Ano, na to si také velmi dobře vzpomínám. I my jsme ho dávali zvířatům. Uvařily se venku na dvorku v kádi neoloupané brambory, když byly uvařené, nasypal se na tu vodu navrch šrot, zakrylo se to a nechalo pěkně propařit. Pak se to rozšťouchalo nahrubo a dávalo praseti a slepicím... a mně, jako dítěti. :-D Ale tím pádem jsem měla zdravý základ, a asi právě proto jsem později netrpěla na žádné nemoci, a vypěstovala si silnou imunitu už v tom dětství. A zřejmě z toho čerpám ještě teď. ;)

Suzi-*palec*.. Já zase když jsem byl u mámy v práci (dělala u telat) tak jsem vždy v nestřežených chvílích "kradl" sušené mléko. Bylo v pap. pytlech a postupně se tvořili, asi ovd. vlhkostí, tvrdší kousky.Kam se na to hrade dnešní sušené (asi náhražky") mléka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]