Nejste přihlášen/a.
Ocet ani sůl apd není potřeba. Je dobré dávat vejce pokojové teploty nebo do studené vody a tu přivést k varu. Nedávat booster, který je moc rychlý. Pak neprasknou.
Na snadné loupání vajíček na tvrdo je potřeba, aby nebyla čerstvá, ale měla alespoň 2 týdny.
Pokud nemáme starší vejce a máme jen čerstvá, rozklepnu vejce rovnou do vody, která má těsně před bodem varu a je klidná. Čerstvé vejce je tuhé a drží tvar i ve vodě. Odpadá loupání - říká se tomu ztracené vejce a jde v pohodě použít i do bramborového salátu apd. Jen chlebíček s ním neozdobíte, protože nebude kulaté, ale placaté.
Troška octa se snad dává proto, aby skořápka nebyla tak křehká a při vaření nepraskla.
Dobře oloupat jdou vajíčka, která nejsou úplně čerstvá.
Docela by mne zajímalo jak se poznají vajíčka v obchodě která jsou čerstvá, nebo co si představujete pod pojmem čerstvá=jak dlouho od snůšky!
Ta čerstvá mají větší hustotu, takže když je v odchodě ponoříte do vody, tak jdou (rychleji) ke dnu. Já to poznám podle toho, kdy je vyberu od slepic.
Po mnoha pokusech dokáží bezvadně oloupat i domácí vajíčka, která jsou den stará. Do vody už nic nepřidávám, ale vejce před vložením do vroucí vody nepatrně naklepnu o linku na kulatém konci vajíčka. Málokdy se mi stane, že klepnu více a nepatrně se do vody spustí koulička bílku. Vejce do vody vkládám na polévkové lžíci.
Vodu nesolím, ocet nepřidávám, po uvaření ponořím do studené vody a naklepnu. Po ochlazení vložím do skleničky, přiliju vodu, ve které se vejce chladilo, našroubuju víčko a pořádně protřepu. Vejce pak obvykle vyklouzne ze skořápky skoro samo. Tak to udělám i s dalšími.
Vodu na vaření vajec osolím, ocet nedávám. Ta sůl je tam proto, že vejce tak snadno při vaření nepraskají. Po započetí varu snížím zcela teplotu, pokud se vejce prudce vaří, mají tendenci víc praskat. Dobře se potom loupou pod pramínkem studené vody, voda vnikne pod skořápku, ta se odděluje a netrhá s sebou kousky vejce.
Vejce je třeba vařit ne úplně čerstvá. Zhruba týden po snůšce nechat odležet, potom až vařit. Čerstvá se špatně loupou, potrhají se. Proto, když hospodyně ukládá vejce na proložky, na spotřebu bere vždycky odzadu, ty dříve snešené.
Jak poznat stáří vejce. Namočit jej do kastrolku s vodou. Čerstvé vejce leží na dně. Čím je vejce starší, tím víc plave k povrchu. /je v něm víc vzduchu/ Vejce, které úplně plave na hladině použiji spíš na rozbití do pokrmu. Ale nad šálkem. Občas totiž už to plovoucí vejce není kvalitní, je zakalené a k jídlu se nehodí. Dát ho přímo do pokrmu, mohl by se zkazit.
Jinak pro ty, kdo hloupě tvrdí, že vejce je kulaté z obou stran. Nemají pravdu. Už staří hospodáři před mnoha desetiletími u vejce rozlišovali "pouk" a "špic." Vejce se vždycky uskladňovala nastojato, tou špicí dolů, poukem nahoru. Pouk je strana kulatější, je v ní vzduchová bublina. Pokud slípka snáší, vždycky z ní jde vajíčko první tou špicí. Snášet poukem napřed, slepice by trpěla. Zkuste si to! Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.