Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vejce na tvrdo, jak snadno oloupat

Od: zdenekt odpovědí: 23 změna:
Dobrý den pomohlo vám přidat při vaření vajíček na tvrdo více octa zhruba 250ml (hrnek) popřípadě co aby šlo vajíčka pěkně oloupat a nedržel bílek na skořápce?

 

 

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

4x
avatar clayman

Ocet ani sůl apd není potřeba. Je dobré dávat vejce pokojové teploty nebo do studené vody a tu přivést k varu. Nedávat booster, který je moc rychlý. Pak neprasknou.

Na snadné loupání vajíček na tvrdo je potřeba, aby nebyla čerstvá, ale měla alespoň 2 týdny.

Pokud nemáme starší vejce a máme jen čerstvá, rozklepnu vejce rovnou do vody, která má těsně před bodem varu a je klidná. Čerstvé vejce je tuhé a drží tvar i ve vodě. Odpadá loupání - říká se tomu ztracené vejce a jde v pohodě použít i do bramborového salátu apd. Jen chlebíček s ním neozdobíte, protože nebude kulaté, ale placaté. :)

 

hodnocení

3x

Úplně čerstvá vejce jdou oloupat špatně.

Když vařím vajíčka, tak dám trochu octa (tak na lžíci,ne hrnek,to je zbytečné), aby popř.nevytekla. Taky trochu soli(cca lžičku), lépe se loupou. A když je uvařím a sleju horkou vodu, hned je zaleju nebo potopím do vody studené.

 

mate59
hodnocení

2x

Nepomohlo.Loupu pod studenou vodou.Aby neprasklo,dělám dírku na oblé straně.

 

riva
hodnocení

1x

Troška octa se snad dává proto, aby skořápka nebyla tak křehká a při vaření nepraskla.

Dobře oloupat jdou vajíčka, která nejsou úplně čerstvá.

Docela by mne zajímalo jak se poznají vajíčka v obchodě která jsou čerstvá, nebo co si představujete pod pojmem čerstvá=jak dlouho od snůšky!

riva

Ta čerstvá mají větší hustotu, takže když je v odchodě ponoříte do vody, tak jdou (rychleji) ke dnu. Já to poznám podle toho, kdy je vyberu od slepic.

Hmm a vy myslíte že v obchodu s výjímkou přímého prodeje u drůbežárny koupíte čerstvá vejce? Já jen že spíše výjímečně jdou loupat dobře. Jinak od domácích slepiček v minulosti již 2.den po snůšce šli loupat lépe než dnešní "čerstvá" z obchodů.

id
Diesel , snůšku mají včely, snášku slepice a ostatní ptáci.

U nás to byla vždy snůška.

 

id
hodnocení

1x

Po mnoha pokusech dokáží bezvadně oloupat i domácí vajíčka, která jsou den stará. Do vody už nic nepřidávám, ale vejce před vložením do vroucí vody nepatrně naklepnu o linku na kulatém konci vajíčka. Málokdy se mi stane, že klepnu více a nepatrně se do vody spustí koulička bílku. Vejce do vody vkládám na polévkové lžíci.

Jaký jiný konec, nežli kulatý, má vajíčko?

id
Předpokládám, že vejce jste už viděl. Jeden konec vejce je do špičky a druhý je do kulata, tam je vzduchová komůrka využívána při líhnutí zárodku.
Ale i ta špička jest kulatá...
id
Ano i ta špička je kukatá, ale méně jak druhý konec vejce. To je debata jako co bylo dřív, kuře nebo vejce? Odpověď neznám, co vy?

 

hodnocení

1x
avatar babkazov

Čerstvá vejce se prostě špatně loupají. To je fakt, který změnit nelze. Ocet nebo citron jen naruší svou kyselostí zásaditou skořápku, ale ničemi nepomůže. Mám vyzkoušeno, uvařenými vejci ve kastrolku déle "zahrkat". skořápka se poláme ne mnoha místech a jde sundat snadněji.

 

liska5
hodnocení

1x

Po vaření sliju horkou vodu, všechna vejce naklepu o stěnu hrnce a zároveň napouštím ledovou, aby se voda hned dostala pod skořápku, když vejce chladne ...

Tiež to tak robím,niekedy stačí aby vajíčko vychladlo v studenej vode,no ak je prasknutá skrupina,tak tam tá voda lepšie vojde.

 

rajskyprotlak
hodnocení

1x

Vodu nesolím, ocet nepřidávám, po uvaření ponořím do studené vody a naklepnu. Po ochlazení vložím do skleničky, přiliju vodu, ve které se vejce chladilo, našroubuju víčko a pořádně protřepu. Vejce pak obvykle vyklouzne ze skořápky skoro samo. Tak to udělám i s dalšími.

A šlo by to i s vodou ve které se vejce nechladila. Klidně s čerstvou vodou z kohoutku.

 

rajskyprotlak

Šlo, ale je lepší vodou šetřit.

Aha, tak v tom případě máte pravdu. Já jsem to špatně pochopila a myslela si, že Vám někdo řekl, že to musí být ta voda, ve které se vejce vařila. ;)

 

hodnocení

0x
avatar babajaga

Vodu na vaření vajec osolím, ocet nedávám. Ta sůl je tam proto, že vejce tak snadno při vaření nepraskají. Po započetí varu snížím zcela teplotu, pokud se vejce prudce vaří, mají tendenci víc praskat. Dobře se potom loupou pod pramínkem studené vody, voda vnikne pod skořápku, ta se odděluje a netrhá s sebou kousky vejce.

Vejce je třeba vařit ne úplně čerstvá. Zhruba týden po snůšce nechat odležet, potom až vařit. Čerstvá se špatně loupou, potrhají se. Proto, když hospodyně ukládá vejce na proložky, na spotřebu bere vždycky odzadu, ty dříve snešené.

Jak poznat stáří vejce. Namočit jej do kastrolku s vodou. Čerstvé vejce leží na dně. Čím je vejce starší, tím víc plave k povrchu. /je v něm víc vzduchu/ Vejce, které úplně plave na hladině použiji spíš na rozbití do pokrmu. Ale nad šálkem. Občas totiž už to plovoucí vejce není kvalitní, je zakalené a k jídlu se nehodí. Dát ho přímo do pokrmu, mohl by se zkazit.

Jinak pro ty, kdo hloupě tvrdí, že vejce je kulaté z obou stran. Nemají pravdu. Už staří hospodáři před mnoha desetiletími u vejce rozlišovali "pouk" a "špic." Vejce se vždycky uskladňovala nastojato, tou špicí dolů, poukem nahoru. Pouk je strana kulatější, je v ní vzduchová bublina. Pokud slípka snáší, vždycky z ní jde vajíčko první tou špicí. Snášet poukem napřed, slepice by trpěla. Zkuste si to! *smich2* Jaga.

Jago, jseš si jistá, že to není obráceně? Kulatější stranou dolů. Když vejce koupíš, tak jsou vždycky v té krabičce širším koncem dolů a špičatějším nahoru. *co*

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]