Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Do jaké konzistence nepřijdou jablka o vlákninu?

Od: matiselis odpovědí: 10 změna:
Ahoj,
Slyšel jsem, že mixování jablek (třeba do Smoothie) je připraví o velkou většinu vlákniny. Do jaké konzistence tento efekt nastává?
Příklad: když jablko nakrájím, zřejmě o žádnou vlákninu nepřijdu. Ale co když ho nastrouhám? Na hrubo? Na jemno?
Děkuji za odpověď.

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

7x
avatar mario
I když ho nakrájíte nebo nastrouháte , nepřijdete o nic . Zůstane tam jak rozpustná vláknina , tak i nerozpustná . Nevěřte těm blábolům , co se na netu píše . Je to úplně stejně hloupé , jako například to , že když krájíme kovovým nožem , přijdeme o vitamíny , proto se má krájet keramickým . Je to stupidní...
O vitamíny se přijde jen tehdy , pokud se něco dlouho tepelně upravuje a nebo když necháte nakrájené ovoce nebo zeleninu na vzduchu oxidovat (hnědnout)
Mario

 

hodnocení

1x
Ta vláknina odejde kam? Podle mě je to naprostý nesmysl.

 

hodnocení

1x
avatar elisa24

Nemyslíte spíš, že přijdou o vlákninu při odšťavňování?

matiselis
hodnocení

Ne, myslím při mixování.
Viz třeba housegrail.com/...
" The soluble and insoluble fiber of fruits and vegetables work together to slow digestion and the release of sugars. When you blend produce, you’re essentially pre-masticating it, or breaking down the insoluble fiber. This breakdown means faster glucose release into your liver and a spike in blood sugar. The loss of optimum fiber absorption isn’t a dealbreaker, though. Consuming a stacked glass of fruits and veggies is still better than missing out on all those essential nutrients"
Četl jsem že do nedávná nebylo jasné, zda mixování ničí vlákninu, ale na konci roku 2021 se to podařilo prokázat.
Kam se ta vláknina tedy dostane? Nebo se v něco změní? To výzkumníci nevyzkoumali?
Nicole v tom má trochu guláš. Začal bych tím, co je vláknina...
Wikipedie - Dietary fiber consists of non-starch polysaccharides and other plant components such as cellulose, resistant starch, resistant dextrins, inulin, lignins, chitins (in fungi), pectins, beta-glucans, and oligosaccharides.
Jak chce Nicole mixérem rozmixovat tyto molekuly? Celulózu a lignin možná. Zbytek určitě ne.
Za druhé, i kdyby Nicole měla super mixér a degradovala by tyto molekuly, tak pořád nikam nezmizí. Jen z nich budou třeba menší polysacharidy.
Z toho, co jsem si tam rychle přečetl, tak má na mysli spíše než, že mixováním přijdete o vlákninu, tak přijdete o její plný efekt.
Vláknina zpomaluje vstřebávání sacharidů. Nicméně třeba jablko má nízký glykemicky index a load, tak tam bych to vůbec neřešil.

Jde o to, že mixér je lepší než zuby a když použijete zuby, tak budete muset trávit větší kusy, což bude náročnější než to rozmixované. Rozdíl ale bude mini:

The loss of optimum fiber absorption isn’t a dealbreaker, though.

Nebo to berte takhle: nerozmixujete jablka --> sníte jich méně, rozmixujete jablka --> sníte jich více a nějaký mini rozdíl vlákniny je vyrovnaný (nebo spíš překonaný).

liska5

To ultramixované ovoce a zelenina se nedoporučuje u lidí s problémy střevní sliznice. Ta může být pro tak malé částice propustná. A dnes má mikrobiom v nerovnováze spousta lidí. Výsledkem jsou pak vyrážky, příp. autoimunitní reakce...

Vláknina je nerozpustná, nezmizí teplem, světlem ani oxidací. Jinak je to celulóza, stavební látka rostlin, Celula = buňka

Asi stačí nastrouhat, když jsou mizerné zuby. I najemno. Ale mixování jablek až do stadia tekutiny považuji za nevhodné a pro trávení nepřirozené.

matiselis
hodnocení

Děkuji všem moc za vysvětlení

 

hodnocení

0x

Název vláknina je poněkud matoucí. Nejde o provázky, které jde rozsekat na takové kousky, že přestanou být provázky.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]