Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Dříve se říkávalo, že se má začít péct po mikuláši.
Léta se tím neřídím, protože mám ještě kvantum dalších aktivit.
Takže rohlíčky a linecké mám již hotové. Potom přijdou na řadu plněné ořechy, perníčky, košíčky, kokosky a naposledy marokánky, vosí hnízda čokoládové kuličky,
Krémem plním cca týden před Vánocemi.
Jediné negativum je na tom to, že se musí vše řádně schovat...
jj, existují 2 období vánočního jedení cukroví.
1) nežerte to
2) nikdo to nechce...
Teď se peče (lze péct) v podstatě všechno, jen korpusy (vyjma listového, ale to není moc vánoční). Na jejich spojování jak marmeládou tak krémem je zbytečně brzy. Samotné korpusy jako když najdete. Perníčky už snad i musí péct, ovšem i ty lze péct rovnou měkké a neplatí to.
Pamatuju doby, kdy se peklo i týden před Vánoci, přesně z toho důvodu, že byla spousta jiných aktivit. Ale poslední dobou jsou to 3 víkendy před Vánoci. Dost toho vynecháváme, právě to, co hodně zbývalo (ořechy, babiččiny dortíčky), a poslední dobou to funguje tak, že do konce roku bývá rovnoměrně snědené všechno.
Jinak to pořadí víceméně sedí, nejdřív teda pracny, někam k lineckému bych vklínil strojkové. Naposledy děláme čokoládu (recept je starý, nevím jak se to má jmenovat podle EU, možná tuková pochoutka). U té rok co rok řešíme hlavně tuk a kakao (nenapadlo by mě, že existuje odtučněné kakao), předloni se obě tyto kritické ingredience podařilo sehnat, vloni jsme uchvátili poslední kostku tuku, kakao jsme měli nějaké horší. A každý rok je problém s vyklápěním, asi tím, jak je jiný tuk, než býval dřív (ale i to se nějak ty poslední dva roky podařilo), byly roky, kdy jsme to prostě vyjídali lžičkou z formiček.
Na perníčky došlo většinou až nakonec (pokud vůbec), takže bývaly snědené dřív, než se stačily nazdobit, natož změknout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.