Dobry den, je lepsi na kvaseni zeli koupit sud nebo tuto soupravu? Chci zeli jen pro sebe a pro manzelku, takze ho tolik zase nespotrebujeme. Kvaseni v sudu docela smrdi, je tomu tak i u te soupravy? eshop.tescoma.cz/...
Proč na to vymýšlet a kupovat nějaké speciélní víčka když to jde i bez toho a běžně to tak mnozí lidí dělají? Stačí na to větší zavařovací sklenice 0,7 litru nebo jaké má kdo k dispozici a se šroubovacími nebo lisovacími (omnia) víčky. Sklenice je možné použít nepoškozené např. od tatarky, okurek nebo jiných potravin ve sklenících s víčky. Ze začátku když probíhá kvašení je třeba ty sklenice dát do nějaké nádobý (miska, pekáč atp.) aby z těch s.klenic měla kde vytékat šťáva. Po vykvašení (asi 1 - 1,5 měsíce) kdy už z toho nic nevytéká je to možné uskladnit např. do spíže kde to vydrží klidně i rok nebo i déle. Různých návodů jak na to se dá v internetu najít docela dost. Já takto děkán kyselé zelí ve sklenicích každým rokem a je to bez jakýchkoliv problémů. Pro dvě osoby je to ideální způsob. Ze začátku při tom kvašení to může být trochu cítit, ale né nějak hodně tak aby se to dalo nazvat smradem a mne to vůbec nevadí. Po vykvašení v zavíčkovaných sklenicích už to pak vůbec cítit není.
nov
Ano, i já to dělám stejně jako Vy, vlaštovičko.
vlastovicka
nov: Tak je vidět, že alespoň zde na poradně nejsem sám kdo na kvašení zelí nepoužívá nějaké zbytečné speciální víčka a dělá to jednoduše i bez toho.
Šíleně předražená obyčejná sklenice, a ještě se musí zvláště dokupovat nějaké zatěžovací kameny. Četla jsem recenze a několik lidí si stěžuje, že to víčko netěsní tak jak má, že místo nějaké kuličky, se to víčko nadzvedává celé. Já bych teda za takovouhle obyčejnou věc peníze nevyhazovala.
vlastovicka
Plně souhlasím. Proč kupovat něco na to co jde dělat i bez toho a zdarma v obyčejných sklenicích od různých potravin s víčky a co je úspěšně ověřené mnohými lidmi.
Myslím že tohle bohatě pro dva lidi stačí, zelí si takto můžete dělat klidně každý měsíc. Nesmrdí, ale samozřejmě, při kvašení je to trochu cítit a musí být víčko tak, aby mohl odcházet plyn, ale není to nic strašného. Hlavně to nedávejte kvasit do lednice, to až po ukončení kvašení, chladem ten proces zastavíte. Stejně dobře jako sud či tohle poslouží i klasický "kvašák", například keramický hrnec s poklicí s vodním zámkem. Zrovna v něm dělám kimchi, pokud do hrnce zrovna nekoukám, tak nic nesmrdí.
V návodu té soupravy píší: Víčko pro kvašení je vybaveno speciálním VENTILEM, který UVOLŇUJE TLAK vznikající v průběhu kvašení a do sklenice nevpouští vzduch. Při kvašení vznikají pachy. Víčko teda propustí pachy!. 5 litrovou flašku má téměř každá hospodyně doma. Víčko se dá koupit zvlášť. Např. eshop.tescoma.sk/...
Nojo, ale já jsem četla v recenzích, že to víčko co prodávají, funguje pouze na sklenice co jsou zase od Tescomy. Na jiné běžné sklenice nepasují. Tím Vás nutí nakupovat ty sklenice zase jen u nich, což doslova nesnáším.
Ta tescoma je předražená. Mám i skvělý kameninový zelák, ale i při dodržení všech pravidel se mi zelí semtam zkazilo. Takže to dělám v klasické 4l sklenici, popř i v 0,7 omnia nebo od tatarky. Nikdy jsem už neměl problém. Na kvašení zakrývám sáčkem a gumičkiu - dovnitř se nedostane vzduch, ale přebytečné plyny z kvašení to hravě přetlačí a uniknou. Jen třeba ohlídat jednu věc - při kvašení se zvedne hladina, ta přeteče, nějakou dobu drží a pak skokově klesne. No a při tom poklesu nesmí vršek zelí zůstat na suchu a je třeba hned dolít převařenou osolenou vodou. Pokud budete plnit sklenice míň, toto samozřejmě odpadá, protože ta voda nepřeteče a pak tam nechybí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.