Nejste přihlášen/a.
Antikoncepčních pilulek je velké množství na trhu. Lékař vybere takovou, která je vhodná pro tvůj věk a styl života. Nemusíš se bát, je hodně dívek, které takovou antikoncepci berou ze zdravotních důvodů, např.akné, nepravidelné menzes atd. A sexuálním životem ještě nežijí. Je rozdíl mezi ženou ve věku, kuřačkou a s několika kily navíc a dívkou, která není zatížená zlozvyky. Až ancikoncepci dostaneš, podívej se na příbalový leták, případně najdi na netu to na co se ptáš. Ale není třeba tragických scénářů.
Z vlastní zkušenosti...ve tvém věku to bude asi nevětší jistota, sama jsem antikoncepci nikdy nechtěla, ale po prvních sexuálních zkušenostech byl strach z nechtěného těhotenství tak velký, že jsem pro HA nakonec šla. Nyní jsem ve 22 po 4 letech vysadila...vždy jsem byla zodpovědná a věděla jsem, že HA není řešení na celý život, to prostě nefunguje. Můžu ti říct toto...měla jsem tu neslabší formu HA (kroužek Ornibel - jinak ho doporučuji, nejde přes žaludek, takže ho nedráždí, nezapomínáš na každodenní užívání a v případě střevních problémů není ovlivněna účinnost), přesto mě vysazení neskutečně ovlivnilo po psychické stránce. Už během braní HA, cca poslední rok dva, jsem se necítila sama sebou...po vysazení půl roku neskutečné úzkosti a panické stavy...nebyla jsem schopná vyjít z domu. Ani teď po více než 3/4 roce nejsem úplně ok...to jen pro upozornění, co HA dokáže. Jinak být tebou, teď si pro HA jdu...v klidu můžeš studovat, nenervovat se...ale počítala bych s tím, že až dostuduješ, případně budeš vnitřně cítit, že jsi dostatečně vyspělá na to, chránit se i jinak, tak vysaď...
Tady mi vadí ten princip. U ženy se střídají hormony přirozeně cyklicky. A hormonální antikoncepce tuhle ženskou přirozenou cykličnost zruší, vyhladí, nahradí uměle. To ovliňuje psychiku, často snižuje libido / zájem o sex/, zvyšuje riziko srážlivosti krve, s tou narůstající hmotností to asi tak zlé nebude. To bylo dříve, kdy naše generace v 70. letech měla ty dávky hormonů v antikoncepci několikanásobně větší. To pak byly nevolnosti a přibírání na váze velmi časté. Proto jsem to tenkrát vydržela jen pár měsíců a už jsem hledala jiná řešení...
No myslím, že přibírání na váze je problém spíše dnešní generace. Stačí kouknout před školy ráno, co tam chodí za "špekounky". Sám to vidím na neteři. V její třídě většina omluvenky z tělocviku a automaty s bagetama a vším možným i po cestě do školy berou útokem.
Tady se mluví o přibírání v návaznosti na hormonální antikoncepci...
Dneska mají mnohé holky z nevhodné stravy už poškozenej mikrobiom a metabolické poruchy a nehýbou se! Už jen ty energetické nápoje, to je na zákaz výroby! Pak když chtěj zhubnout, konzumují zase vše proteinové v naivní představě, že po tom se hubne. Takže i osvěta mizivá. A rodiče je nechávají demokraticky rozhodnout jestli povečeřet Margotku nebo Strážnické brambůrky. Bohužel i soudnost ztratily ty holky z učňáku. Řeší umělé nehty a výšku podpatků a nějak jim uniká, jak vypadají jako celek...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.