Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Jste vegetariáni, vaříte, poraďte něco dobrého. Jde o mladé lidi, nejí maso, nejí moc sladkosti. Celkově jí velmi málo. Poradíte, čím mohu překvapit? Co vím, tak jí hodně zeleniny, snaží se jíst zdravě. Kuchařky jsem si půjčila, jenže nevím, zda to mladým bude chutnat. Poradíte? Děkuji Viky
Navštěvu k nám domů, přivede moje dítě,/ dospělé, které jí vše/. Každý může mít nějaké výhrady k jídlu, mohou to být i zdravotní důvody apod. Nezkoumám to.
Dobrý den, Viky. Napadá mě bramborák, obalovaný květák, zeleninové rizoto, těstovinový salát.. Myslím si, že takoví hosté většinou ocení už jen to, že respektuje hostitel jejich životní styl. Tak ať se vám daří!
Dobrý den. Děkuji za rady. Co jsem viděla jejich jídlo,tak bramborák by musel být bez omastku, hrozně málo mouky a to ještě dietní. To samé květák. Byla jsem upozorněná, ať nedělám jídla moc, jen malé porce, polévku ne. Proto mě napadlo, že poprosím o radu, jak udělat něco zvláštního a doma. Chtěla bych překvapit a hlavně potěšit, aby jim chutnalo.
Jestli vegetariáni a né vegani, tak lze i sýry. Třeba chlebíčky nebo jednohubky z celozrnné bagety, kde základem je některá veganská pomazánka, třeba z avokáda nebo sýrová třeba z nivy, na to třeba tofu a papriku, okurek, ořech. Nebo těstovinový salát s olivami, kousky zeleniny a uzeného tofu s bazalkou, petrželkou ap... Ze sladkostí sušené ovoce a ořechy na mističku. Nebo ovocný salát z melounu, kaki, ananasu, hroznových kuliček. banánu ...
Nemám vyzkoušené, ale tady je recept na veganský (cizrnový) jogurt a karbanátky:
Pokud jedí vejce a sýr, tohle jsou moc dobré bramborové placky:
Rozmačkat vařené brambory 700 g
přidat 2 vejce
cibule
(bylinky)
sýr
mrkev
kmín
kajenský pepř
na plech a upéct
(dělala jsem to i plechovou tuňáka, ale nic se nestane, když ji vynecháte)
Můžete také dát na plech lilek/cuketu a jen na to poklást sýr a dát nějaké koření.
Jestli chcete nějaké speciální pití, zkuste nějaké smoothie.
Možná by jedli takový koláč:
nakrájet 3 jablka
přidat rozinky
vlašské ořechy
3 vejce
pár lžic bílého jogurtu
vločky
trochu rozmixovat
prášek do pečiva
Upéct
Poleva: 100 % čokoláda nebo zalít nějaké měkké ovoce (třeba jahody) agarem
Až vymyslíte pohoštění, tak si to ještě nechte schválit od svého potomka (návštěvu určitě zná lépe).
Ala pizza:
2 nastrouhané mrkve
2 vejce
lžíce konopného proteinu
kajenský pepř
pepř
oregáno
dát na chvíli do trouby, aby se to zatáhlo
uvařit cibuli v pasírovaných rajčatech (nebo třeba ještě + lilek)
nalít směs na placku
poklást sýrem
zapéct dozlatova
Jestli je bude hostit ne formou "švédského stolu" mohla byste zkusit třeba
- špagety (celozrnné) - na to dát nějakou zeleniny, místo nějaké omáčky třeba jen pasírovaná rajčata, sýr a třeba avokádo.
- zapečený kuskus: do pekáčku nastouhanou najemno mrkev, uvařený kuskus, červenou cibuli, zalít vejcem, chvíli zapéct, pak navrh pasírovaná rajčata, případně sýr
Kdybyste dělala nějaké obložené mísy, mohlo by se Vám tohle hodit jako pečivo:
2 vejce
půl lžičky prášku na pečení
20 g psyllia
chvíli nechat nabobtnat
namočit ruce ve vodě a tvarovat 4 bochánky
170° trouba
(recept si samozřejmě znásobte dle potřeby)
Když tam nedáte kypřící prášek a rozválíte to na placku, máte tortily, které můžete něčím naplnit.
Autorka dotazu píše, že chce hosty potěšit, ne naštvat. LIščí recepty výše mi připadají na takové pohoštění bezvadné. Když má syn (není vegetarián, ale konzumaci masa dost omezil a nejí ho každý den), tak přesně tohle (falafel a různá pěkně nakrájená zelenina) ho potěší. Vychovávat vegetariány maskovaným masem je čirá zlomyslnost. A Viky, jistě že jim to bude chutnat. Spousta mističek na stole se zeleninou, dipy, aby si mohli poskládat co chtějí, to je dnes moderní.
Já bych je překvapil právě tím masem (ryby). Asi by to ani nepoznali a moc by si pochutnali. Záleží, jak to zakamuflovat.
Jinak žemlovku, ale jako dezert ke kafi.
Kopřivama s rebarborou nikoho neohromíte ani při té nejlepší designové úpravě.
A nebo křenovou pomazánku s čerstvým pečivem.
No a nebude muslim překvapen? Jestli mile či nemile už je věc druhá .
Přesvědčení není rovno chuti.
Když budou na umělé výživě, tak pak je to teprve oříšek, čím jim udělat radost a pohostit. Do té doby si jen vymejvaj mozek a blbnou. Nic víc.
Na maso se neumře.
Jakej je rozdíl, když si vegetarián udělá falešné maso z pohanky jako řízek, když by jsi mu naservíroval maso ve tvaru petržele a mrkve či ředkvičky.
Oblbovaní naruby.
Nějakej vegan vychrtlej ála Dachau ti nebude pomáhat na stavbě vozit kolečka s betonem a každá nemoc ho dostihne. Proto bych je překvapil nějakou lehkou formou masa a zvykal na normální stravu.
Jde o překvapení. Nestavíš jim jídelníček na zbytek života.
Na návštěvě by měli jíst to, co hostitel připravý. veganstvý není nemoc, aby to nemohli a pokud nechcou, tak překvapení by bylo, kdybych si před ně sedl s pořádným žrádlem a jim nalil sklenku vody, když chctějí, tak ať se trápí, ale proč to nutit i hostiteli a lámat si nad tím hlavu?
To už ovšem srovnáváme nesrovnatelné.
Psa a kočku bych přirovnal k trávníku před panelákem proch*ané od pejskařů. Oboje by neservírovala ani jedna skupina lidí (maso i nemaso).
Ale láká mě nutrie.
Byli jsme jako parta z práce na padesátinách kolegy, že udělá králičí hody. Přestěhoval se na vesnici a tak to nikomu nebylo divné. Až na závěr konzumace chutného pečeného masíčka spatřila jedna kolegyně, která málo pila, mohutnější lopatku při obírání pečeného masa a začala řvát, že tohle není králík! Tak jsme to začali zkoumat a nakonec se oslavenec přiznal, že to byly pečené nutrie. Ta kolegyně zbledla, přestala komunikovat a nechala se ihned odvézt domů.
Od té doby vím, že jsem jedla nutrii, že má mohutnější skelet a šťavnatější maso, než králík... Česnek byl stejný.
Známá uvaří brambory, pomele je a pak do toho dává různé přísady a dělá z toho takové kuličky. Někde dá koření, jinde i papriku a kdovíco, pak to obalí v kdovíčem - mleté paprice, ořechách, pažitce...Vypadá to pěkně a dá se to jíst i samotné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.