Nejste přihlášen/a.
Jak se správně jí předkrm a delikatesa, podávaná na velké porcelánové lžíci? Do pusy se nevejde ani lžíce, ani velká porce. Na příbor to není. Bývá tam i nějaký dip nebo máčka, kterou vidlička nezvládne.
Jsou to mladé artyčoky a ty se jedí tak, že se rukou odtrhává lístek po lístku a každý ten lístek se stranou co byl přirostlý k té"šišce", namočí do toho dipu a zuby se stáhne to zeleninové "maso" z toho listu a zbytek listu se odloží na vedlejší talíř. Ten se nejí je tvrdý. Nevím jak bych to popsala lépe, ale tak se jedí artyčoky. I ty veliké a je to moc dobré a panuje takový vtip, že u tohoto jídla je vždycky na stole víc na konci, než na začátku hostiny, jelikož u velkých artyčoků je pak na stole opravdu hromada těch okousaných listů. Ty se nejedí kvůli tomu, že jsou tuhé a jediná část která je jedlá a lahodná, je právě jenom na spodní straně každého listu. U velkých artyčoků pak zbydou uprostřed srdíčka, která jsou velmi chutná. Tu zeleninu znám z Francie, kde jsem ji mnohokrát jedla a i doma vařila. Je to opravdu moc dobré.
@babkazov - Do pusy se nevejde ani lžíce, ani velká porce.
To se taky do pusy nestrká - jmenuje se "party" (někdy "fingerfood") lžíce a buď si, podle velikosti, vezmete jednu lžíci = porci nebo si z větší lžíce odeberete na vlastní talířek, stejně jako z klasického tácu.
Jojojo! Měla jsem na mysli ty prostřední lžíce na dolním obrázku. Špatně jsem se vyjádřila a vás všechny zmátla. Takže si vezmu tu porcelánovou lžíci a přendám si to na svůj talíř? A když ho nemám? Právě to jsem viděla v nějakých pořadech v telce a zažila na nějakém shromáždění se švédským stolem. Lidi to rvali do pusy a já raději nejedla, nevěděla jsem jak na to.
Buď přeložíte na talíř - na rautech a pod. bývá nádobí a příbory někde "naštosované" - nebo z té malé jednoporcové jíte jako z talířku.
Jedulko, děkuji. Můžu ještě dotaz? Jak se správné jí třeba palačinka, když dostanu vidličku a lžíci?
V levé ruce držíme moučníkovou vidličku, tou palačinku přidržíme, lžičkou v pravé odkrojíme sousto a na lžičce podáme do pusy. Platí i pro další podobná jídla.
To na fotce vypadá jako reklama na moderní typy omáčníků. Obsah největšího omáčníku tipuji na syrový artyčok. Opět jen dekorace, aby fotka pěkně vypadala. V omáčníku by měl být tekutý obsah, ten si pak stolující nalévají na své jídlo. Pokud by v něm přece jen bylo něco tužšího, neváhala bych a opatrně si to přesunula na předkrmový talířek a použila příbor.
Bimbam, to foto bude samozřejmě nějaká ukázka různého porcelánu. Takto ten artyčok nebudou servírovat, i kdyby to nějaká ochutnávka byla. Na ty artyčoky je tam zbytečně moc "nádobí", ale je to hezky rozmístěné a ty artyčoky vypadají malebně. Takže budete mít pravdu v tom, že jde o nějakou reklamní fotku. A hlavně se nikdy neservírují syrové artyčoky položené volně na ubrousku. Ty artyčoky tam jsou jenom jako dokreslení fotografie. Ale ty misky jsou hezké.
Dobrý den, ten obsah "lžíce" by měl být tekutý a na porci jídla v misce, což je většinou rýže, se po částech nalévá. Zdravím!
No, tak to pomalu srkejte, ale ať se nikdo nedívá .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.