Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na krupicovou kaši jako ze školní jídelny?

Od: matoska odpovědí: 15 změna:
Školní jídelna je asi spíš něco, na co ne tak rádi vzpomínáme, ale pro mě zde existuje jedna výjimka, a tou je krupicová kaše. Nikdy, ale opravdu ještě nikdy se ani mně, ani mojí mamince a babičce nepovedla krupička taková, jakou dávali v jídelně. Ta byla tak hladká a krémová, s geniální posypkou.. no prostě mňam!
Zkoušela jsem x různých postupů, třeba krupici v mléce nechat “naložit” přes noc nebo i celý den a chutnalo to fajn, ale nikdy ještě tak dobře jak z jídelny.
Není tady nějaká paní kuchařka, co by věděla, jak to tam dělají? A co za posypku používají?
Děkuji!

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Zdravím , zkuste podle tohoto skvělého receptu
vareni.cz/...
S pozdravem , Mario

hodnocení

2x
V zásadě jsou dvě věci ovlivňující výsledek. 1. konzistence - to se dá doladit dle chuti jednotlivého soudruha. Vždy je výhodnější ji mít hustější a pak přiředit, než opačně. 2. opravdu zásadní je volba hrubé krupice nebo dětské krupice. My máme rádi tu klasickou hrubou. Já krupici vařím tak, že si ji odměřím do misky (vím kolik přesně dát na hrnek mléka). Mléko zahřeju do horka - nemusí vyloženě vařit, krupici tam vyklopím za rychlého míchání. Hrudky se nestihnou vytvořit. Míchám pak pomaleji, ale stále a až začne bublat, snížím výkon. Důležité je nespěchat, vařím opravdu pomalu, kuličky krupice krásně nabobtnají. Do krupice vždy dejte špetičku soli, bude mít ač sladké jídlo lepší chuť! Máslo má někdo rád na talíř, já ho na konci vaření vhodím přímo do krupice. Podávám většinou sypanou s grankem, ale výborná je i se skořicí - v takovém případě ji i s cukrem krystalem dávám již na začátku vaření, skořice tak zjemní. Jinak zas chutná krupice posypaná se skořicovým cukrem(smíchám skořici s mletým cukrem) a další variace ke granku je zas posypat klasik kakao smíchané moučkovým cukrem. Takže můžete laborovat do haleluja :)

JJ špetka soli! *palec2*I do buchet !

Ta špetka soli se dává do všech sladkých jídel, dokonce i do marmelád. Vždycky to podtrhne výslednou chuť. Zrovna tak, jako když se dá do slaných jídel trocha cukru. Zkuste to. ;)

car
hodnocení

1x

Tak to asi dělají v každý školní jídelně jinak, nemyslíte?

případně to může být nějaká instantní s 25 kilového pytle :)

matoska
hodnocení

Jako určitě to nebude všude stejné, ale s přítelem jsme se shodli, že nám v jídelně chutnala jinak a lépe a oba pocházíme z opačné strany republiky :D

ml1
hodnocení

0x

Jak na kaši nevím, tu vařit neumím, ale vím, že si můžu říct, jestli chci tekutou nebo "betonovou" a někdy se to i povede podle mého přání (ne úplně vždy, takže to asi nebude tak jednoducké). Tuším, že se musí správně míchat, aby se tam neudělaly hrudky.

Posyp je dobré si připravit předem - rozmíchat kakao s cukrem (v jídelně používávali moučkový, ale krupice stačí) a rozbít všechny hrudky ještě před nasypáním. A oproti jídelně já sypu nejvíc doprostřed, protože jak se kaše ujídá od okrajů a roztahuje (když neni betonová) tak ten posyp řídne a ke konci by zbyla jen holá kaše, což jsem právě v jídelně nikdy nesnášel tenhle konec.

Jako malé děti jsme si svého času krupicové kaše užily, to když se rodičům místo 10 kil cukru-krupice podařilo koupit 10 kilo krupice (to bylo v počátcích takových těch velkých nákupů, 10 kilo cukru možná neni ani na měsíc, ale tu krupici jsme měli dost dlouho, i když keomě kaše se z toho dělá zavářka do polívky a co já vím co ještě).

hodnocení

0x

Hladší kaši uvaříte z dětské krupice. Osobně mám raději z té hrubé, ale každý to máme jinak.

A ta posypka? Kakao smíchané s cukrem. Dávám Granko a je to taky mňamka.

pantatabateku*
hodnocení

0x

Já to dělám, ta že začnu s mlékem (250ml/osoba) dam ohřát. Sem tam míchám. Mezitím bokem smíchat krupicu (u mě 4 žice, vaše lžíce možná bude trochu jinači jak moja) a s cukrem (ze dvě, ze tři lžíce). Až bude mět mliko, tak max 95C, tak šup tam směsku krupicu s cukrem, hodně míchat. Snížit ohřev, míchat tak dvě-tři minuty. Já to přesně neměřím, prostě to poznám jak houstne... Prostě tak aby, aby to zhoustlo, pokuď to je husté tak přilít mliko, ne decke se to odměření povede. Posypka je čtvrtina kakao (používám nealkalizované přírodní, granko fuj), pořádně promíchám, no a pak polét rozpuštěným máslem. Já nedávám špeku soli. V jídelnách to majou hodnou dobu v teploučku v kastrolu před podáváním. Jsem chlap, a vlastně ne ani expert kuchař. Prostě krupice na způsob puddingu, bez teho navrchu.

hodnocení

0x

Píšete hladká a krémová. Tak jen aby tu krupici v těch kantýnách nenastavovali třeba moukou. Já na tyhle jídla nejsem, tak nevím jestli je krupice dražší než mouka. Ale jestli tomu tak je, tak se do těch kantýn dostávala nějaká už namíchaná směs, ze které vařili všichni stejnou kaši, aby to vyšlo co nejlevněji. No a jelikož Vy se doma určitě nešidíte a používáte čistou krupičku, tak nemůžete docílit stejného výsledku. Tak to schválně zkuste a nastavte část té jemné krupičky hrubou moukou a uvařte tak, jak jste zvyklá vařit krupicovou kaši. Možná že to trefíte. Posypka bude asi ten samý problém, už to dostávali namíchané v pytlích a to by šlo rozpoznat jedině podle chuti.

pb®

Kupice je dražší než mouka. Nevím proč, když je to to samé jen hruběji umleté. Já krupici nekupuju, krupicovou kaši dělám z hrubé mouky. Na chuti to nic nemění.

Krupice z hrubé mouky chutná rozhodně jinak.

hodnocení

0x

Pokud je "hladká" tak je vařena z mouky a ne z krupice. zrovna dnes mi to potvrdila dcera .. Ve středu totiž měli na večeři kaši.

JInak "posypka" záleží jak kdo-dříve než bylo granko a podobné, tak normální kakaový prášek a moučkovým cukrem, nebo se skořicí a cukrem. Třeba můj otec měl rád s grankem (od té doby co je na trhu-cca1979)Já osobně raději se skořicí a cukrem nebo rovnou skořicovým cukrem, dcera zase instantní kakaový nápoj (prodává třeba Coop) a samozřejmě na to máslo.

ooka
hodnocení

0x
Oni byli někdy v osmdesátých letech takové instantní krupice, stačilo to smíchat jenom že vlažným mlíkem Nebo snad i vodou už si to nepamatuji a bylo to hotovo…
A na to míchání taky rozhoduje výrobní proces, ve školní jídelně asi měli nějaké ty automatické hrnce samo míchací, dneska to můžete mít doma s tím hercem cookino za 36 000 od firmy vorwerk… Samo to mýchá a vaří myslím

karina
hodnocení

0x
Pul hrnku krupice, hrnek mleka (klidne i vic), varit asi 4 min...potom doporucuji pridat protein, aby to nebyly jen same sacharidy, tuky, ale komplexni jidlo i s bilkovinou. Potom posypat grankem a muzete pridat i ovoce a maslo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]