Nejste přihlášen/a.
Jak na kaši nevím, tu vařit neumím, ale vím, že si můžu říct, jestli chci tekutou nebo "betonovou" a někdy se to i povede podle mého přání (ne úplně vždy, takže to asi nebude tak jednoducké). Tuším, že se musí správně míchat, aby se tam neudělaly hrudky.
Posyp je dobré si připravit předem - rozmíchat kakao s cukrem (v jídelně používávali moučkový, ale krupice stačí) a rozbít všechny hrudky ještě před nasypáním. A oproti jídelně já sypu nejvíc doprostřed, protože jak se kaše ujídá od okrajů a roztahuje (když neni betonová) tak ten posyp řídne a ke konci by zbyla jen holá kaše, což jsem právě v jídelně nikdy nesnášel tenhle konec.
Jako malé děti jsme si svého času krupicové kaše užily, to když se rodičům místo 10 kil cukru-krupice podařilo koupit 10 kilo krupice (to bylo v počátcích takových těch velkých nákupů, 10 kilo cukru možná neni ani na měsíc, ale tu krupici jsme měli dost dlouho, i když keomě kaše se z toho dělá zavářka do polívky a co já vím co ještě).
Já to dělám, ta že začnu s mlékem (250ml/osoba) dam ohřát. Sem tam míchám. Mezitím bokem smíchat krupicu (u mě 4 žice, vaše lžíce možná bude trochu jinači jak moja) a s cukrem (ze dvě, ze tři lžíce). Až bude mět mliko, tak max 95C, tak šup tam směsku krupicu s cukrem, hodně míchat. Snížit ohřev, míchat tak dvě-tři minuty. Já to přesně neměřím, prostě to poznám jak houstne... Prostě tak aby, aby to zhoustlo, pokuď to je husté tak přilít mliko, ne decke se to odměření povede. Posypka je čtvrtina kakao (používám nealkalizované přírodní, granko fuj), pořádně promíchám, no a pak polét rozpuštěným máslem. Já nedávám špeku soli. V jídelnách to majou hodnou dobu v teploučku v kastrolu před podáváním. Jsem chlap, a vlastně ne ani expert kuchař. Prostě krupice na způsob puddingu, bez teho navrchu.
Píšete hladká a krémová. Tak jen aby tu krupici v těch kantýnách nenastavovali třeba moukou. Já na tyhle jídla nejsem, tak nevím jestli je krupice dražší než mouka. Ale jestli tomu tak je, tak se do těch kantýn dostávala nějaká už namíchaná směs, ze které vařili všichni stejnou kaši, aby to vyšlo co nejlevněji. No a jelikož Vy se doma určitě nešidíte a používáte čistou krupičku, tak nemůžete docílit stejného výsledku. Tak to schválně zkuste a nastavte část té jemné krupičky hrubou moukou a uvařte tak, jak jste zvyklá vařit krupicovou kaši. Možná že to trefíte. Posypka bude asi ten samý problém, už to dostávali namíchané v pytlích a to by šlo rozpoznat jedině podle chuti.
Kupice je dražší než mouka. Nevím proč, když je to to samé jen hruběji umleté. Já krupici nekupuju, krupicovou kaši dělám z hrubé mouky. Na chuti to nic nemění.
Pokud je "hladká" tak je vařena z mouky a ne z krupice. zrovna dnes mi to potvrdila dcera .. Ve středu totiž měli na večeři kaši.
JInak "posypka" záleží jak kdo-dříve než bylo granko a podobné, tak normální kakaový prášek a moučkovým cukrem, nebo se skořicí a cukrem. Třeba můj otec měl rád s grankem (od té doby co je na trhu-cca1979)Já osobně raději se skořicí a cukrem nebo rovnou skořicovým cukrem, dcera zase instantní kakaový nápoj (prodává třeba Coop) a samozřejmě na to máslo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.