Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Udělat vývar z kůže makrely?

Od: veverka* odpovědí: 16 změna:

Ahoj, sestra byla nakupovat v Polsku a dovezla mi 2 uzené makrely. Ví, že je mám ráda. Jsou bez hlav, mastnější, než naše a krásně voní uzením. Prostě ve srovnání s těmi našimi sucháči nebe a dudy.

Jednu jsem už nenasytně snědla, půl včera večer, půl teď ráno. A zbyla mi ta voňavá mastná kůže. Říkám si - to je škoda vyhodit, nešlo by to vyvařit na polévku? Nikdy jsem to nedělala, ale teď mě to napadlo. Vyvařit, přecedit /kostičky/, zavařit zeleninu, rýži nebo nudle, případně kapku zahustit jíškou.

Nejsem žádný bezdomovec, ale jsem šetrná hospodyně. Myslíte si, že by se z krásně voňavé kůže od uzené makrely dala vyvařit polévka? Pokud ne, dám to do koše a konec. Děkuji.

Nikdy mě podobný pokrm nenapadl, ale jak nám v peněženkách postupně přituhuje, asi využijeme víc věcí, které jsme dříve bez problémů vyhodili.

 

 

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

12x
avatar magdon

Makrely z Polska jsou výborné. Jejich kůže je ale to první, čeho se zbavuju. Konzumovat vyvařené mastné karcinogenní látky ze splodin při uzení rozhodně nehodlám.

Moc tomu nerozumím. Nevím, jak se připravuje makrela na uzení, ale polévka z uzeného masa se běžně vaří a konzumuje. Já osobně ji mám ráda a vařím ji. I když mě nikdy nenapadlo vařit ji z kůže uzené ryby. Tak jak to tedy je? Je podle vás tak moc škodlivá i polévka z uzeného masa?

 

hodnocení

5x
No fuj. Už jenom z té představy mám průjem dopředu.

 

hodnocení

4x

Ak je vasim cielom konzumovat nezdrave produkty udenia, tak na to idete dobre.

 

liska5
hodnocení

3x

Kdybychom počítali ve všem škodliviny, tak se nenajíme. Teď čtu knížku J.Jonáš, J.Kuchař - Tvoje strava je tvůj osud - a třeba běžná mouka, co má v sobě sajrajtu! Asi nejvíc jedů v živočichovi bývá v játrech a tuku.

Myslím, že se z toho Vašeho dá udělat polévka, co mívali v Ostravě u Neptuna /nahoře/. V ní byly kousky všech ryb, co zbyly na pekáči a do toho naředěného celodenního výpeku dali povařit nové koření, pepř, kousky kořenové zeleniny, paprik / i nakládaných/ a rajčat, možná lžíci kečupu a jedlé to bylo! Kdyby Vám pochybělo rybího masa, tak by to mohla zachránit nějaká rybí konzervička. No a máte 2-3 porce. Osolit nejlépe sardelovou pastou, to je jako takový rybí Masox.

 

hodnocení

2x
avatar bimbam

Znáte pohádky? Zavzpomínejte a uvařte z té kůže sekyrkovou polévku.

 

hodnocení

2x
avatar aja1946
To vas obdivuju,mze na tonvubec mate chut. Dle mne naprosto nevhodne.

 

hodnocení

1x
avatar mario
Já si myslím , že by to šlo . Zkuste a uvidíte . Koneckonců, improvizací a vynalézavostí , vznikají recepty
Mario

 

hodnocení

1x

Dobru chut !

faktory výživy patria medzi najvýznamnejšie faktory vzniku kolorektálneho karcinómu. Najčastejšie ide o:

vyššia spotreba údenín a jedál z rýchleho občerstvenia – majú vyšší obsah tuku, cholesterolu, soli, konzervantov,

 

hodnocení

1x

Makrely miluji a máte pravdu v tom, že z Polska jsou úplně jiné chuti než ty, co se prodávají u nás. Také už jsem je jedla. Bohužel nemám možnost tam na nákupy jezdit, tenkrát jsem je dostala. Ale tu kůži bych teda na polévku nevařila. A to jsem také šetřivá osoba. Ta ryba není klasicky uzená, je asi tím umělým uzeným kouřem, samozřejmě postup výroby neznám, ale určitě to nedělají stejným způsobem, kterým byste si ji vyudila doma Vy.

Poláci mají právě vleklý spor s Unií která je nutí k přechodu na uzení tekutým " kouřem" zatímco oni si nechtějí nechat kecat do toho, že uzeniny vyrábějí po staru.
No na rovinu.. Viděl jsem reportáž z toho, jak takové uzení vypadá a nejsem moudrý z toho, co je lepší. Normálně v plechové skříni dole hoří polena a metr nad tím jsou navěšené salámy. Zatímco ten tekutý kouř se vyrábí (zjednodušeně) tak, že se kouř žene skrz vařící vodu a složitými procesy se z toho výluhu odstraňují dehtové a jiné škodlivé látky. Takže teoreticky by to mělo být lepší. Ale jak je všeobecně známo... To co je moc zdravé nemusí být vždycky chutné.
Kdybys náhodou jela do Kudovy tak za lékárnou na druhé křižovatce směrem do města je masna a tam každou středu vozí úplně čerstvé makrely soukromník. Tam je chodí kupovat domoridci. Na tržnici je nekupují.

Totak, díky, ale tam se já fakt nedostanu. Občas si koupím tu makrelu v nějakém supermarketu tady, protože na ni dostanu velkou chuť a to znamená, že si moje tělo "žádá" ;).

 

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Za pokus nic nedáte. Neptejte se, uvařte! A když pak napíšete jaké to bylo, budu ráda.*hej*

Chystám se postavit na polévku. Uvědolila jsem si, kolik různých surovi musím použít, aby byla polévka dobrá. A ta vaše z kůže uzenáče, to bude jako polívka ze sekyrky, z pohádky.

 

hodnocení

0x
avatar ruze

No,to by mně fakt nenapadlo. Ale zkuste,uvidíte a pak dejte vědět. :--))

 

etana*
hodnocení

0x

Dokonce ani chudí horníci v Anglii v devatenáctém století nevařili z kůže makrel. A tak špatně jako oni na tom snad nejste. I když proti gustu...znáte to.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]