To je hloupost to bych si ho mohla rovnou koupit hotove. Delam si ho kvuli vitaminum a bez chemie. Takze ho mohu nechat v zelaku v koupelne kde je dosud
Prokvašené zelí patří do chladu. Takže bude to zajímavý experiment,mít to v teple. Mě by bylo líto té práce, protože jsem přesvědčen, že se zkazí. Budu držet palce.
Právě z ohoto důvodu zeli nenakládám, nešlapu. Nemám ho kde uskladnit. Když natrefím v Lidlu na plechovku s kysaným zelím, to je opravdu špičkové, koupím několik plechovek a s kompoty ve špajzu vydrží. V plechovce je zelí obrovslké množství a málo vody. Mám ji vždycky na 2x. Stávala ta plechovka 20 kč. Ještě jednu mám.
To nemáte žádný špajz nebo komoru, kde se netopí? Přinejhorším sklepní kóji? Kde skladujete třeba kompoty, marmelády, naložené okurky, kečupy apod.?
Soudek by bylo možné nechat třeba i v koutě na balkóně, ale hlídat, aby nezačaly mrazy. To ho pak včas raději odstěhovat do místnosti, kterou máte nejchladnější. Jaga.
Dcera ho jednu zimu měla dokonce i v garáži. A pěkně jí tam vydrželo. /to ale u Vás nepadá v úvahu/. Potom už leda k rodině dcery, k sousedům...pokud mají lepší podmínky, než Vy.
Do sterilních sklenic a do chladu (lednička, balkon, sklep). Ochlazením se zastaví fermentace a zelí se nezkazí, současně v něm zůstanou všechny vitamíny jako nové. V teple dál fermentuje a kazí se. Ale jako projímadlo dobrý...
Dělám ho v menším množství do 4l sklenice. Po vykvaseni ho dám do lednice, případně dám do sklenic 0.7l. Takhle ho můžu dělat průběžně celý rok, protože v létě může být i ve sklepě už moc teplo. Zavařit určitě nee, céčko se tím zničí, ale pokud ho poté vaříte, tak to až tak nevadí.
Jestli máte balkón, dal bych ho tam. Mírný mráz to snese a silný tam nebude. Jen bych pro jistotu dal do žlábku slanou vodu nebo olej, aby to nezamrzlo. Zelí jako takové nezmrzne.
Přidám zážitek s přepravou kyselého zelí. Nastoupila jsem na jižní Moravě do nacpaného rychlíku s pětilitrovkou darovaného výborného kyselého zelí. V chladu O.K. Ale asi po hodině kolébání v přetopeném kupé začalo zelí šumět a následně vytékat navzdory celofánem ovázanému hrdlu sklenice. Utírala jsem tu kaluž papírovýma ubrouskama, ale bylo to jak hrnečku vař, pořád to teklo...V kupé to tak smrdělo, že nikdo nechtěl přistoupit. Naopak odešli a raději se tlačili v uličce. Vyplácala jsem na vytření podlážky několikery noviny a docestovala dalších nejmíň sto kilometrů k nám na sever zcela sama...
Pokud mám kyselé zelí, narvu ho do šroubovací sklenice a hned dám do lednice a snažím se ho do týdne spotřebovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.