Nejste přihlášen/a.
Na jednu stranu, nemá smysl se nutit do něčeho po čem se ti bude zvedat kufr ale kokrétně u jater je to většinou o tom, že ti je ještě nikdo neudělal tak aby ti chutnaly. Můžeš zkusit vepřová nebo telecí obalovaná jako řízky, minutková s jablky o paštikách ani nemluvím, ona paštika není jenom májka z plechovky, může být půl na půl s vepřovým nebo kuřecím masem, s brusinkami slaninou nebo mandlová. Protě je to o kuchaři.
Já třeba nejím ledvinky, ale zjistil jsem, že když dělám zabijačkový guláš a dám je do něj, tak nejen že je v tom sním ale dokoce mi v tom i chutnají.
Dobrý den, zda jsou játra zdravá či nezdravá není nutno řešit. Vy máte zkušenost asi jen s úpravou rýže, omáčka, játra a to není zrovna snové jídlo. Ovšem, játra rychle osmažená na oleji (až následně osolená, aby nebyla tvrdá), s tatarkou, pepřem, nakrájeným rajčetem a hranolkama je bašta - zkuste to a uvidíte, že to špatné není. Zdravím!
martta - můžete zatím třeba zkusit játrové knedlíčky v polévce, což je chutné a jater tam není mnoho.
Játra jsou zdravá a chutná. Zkuste z nich něco, nevěřím tomu, že by Vám nechutnalo vůbec nic.
Klasika jsou dušená játra, obvykle s rýží. Záleží na tom, jak dobře jsou udělaná, ochucená. Moc mi chutnají játra smažená v trojobalu, jako řízek. Dělat pomalu, aby se nevysušila, neztvrdla. Lahůdka jsou restovaná játra s bramborem a tatarkou. Ke kuřeti dělám přílohu: těstoviny s cibulkou, houbami a játry, je to velmi chutné a říká se tomu "maminčino kuře."
Před léty jsem si v jedné, dnes již zaniklé restauraci, dala Starostova játra, minutku. Byla to lahůdka. A protože vedoucí kuchařka té restaurace byla maminkou spolužačky mé dcery, dostala jsem z protekce recept. Pokud chcete, mohu napsat. Byla to opravdu dobrota.
Používejte ale játra kuřecí či vepřová, nikdy ne hovězí. Ta jsou taková suchá, plná žilek, moje babička vždycky říkala, že jsou "trupelnatá".
V Albertu si kupuji občas mražená pěkná a velká krůtí játra /balíček 500 g, cena asi 27 Kč/ a dělám je restovaná, s kořením. Recept mohu rovněž poslat.
Pokud byste snad nemohla opravdu nic, uvařte si aspoň silný hovězí vývar a do něj zavařte játrové knedlíčky. To Vám určitě bude chutnat.
Nikdy játra ale nesolte před dohotovením, za přítomnosti soli ztvrdnou. Jinak z každé potraviny se nechá vykouzlit "nebe v puse." Tedy i z Vámi neoblíbených jater. Dobrou chuť přeje Jaga.
Nedá.
Játra? A co býčí koule? Prasečí rypáček? Krevety? Plesnivé sýry? Tvarůžky? Plíčka? Vemínko? Slezina? Brzlík? Mozeček?
Začni játrovými knedlíčky. Pak zkus nějakou omáčku z jídla s játrami. Jitrnice...
Kamile, nevadí mi nic z toho, co jste vyjmenoval. Jenom krevety jsem neochutnala. Ty býčí koule /správně jste měl napsat "žlázy"/, to je lahůdka, jaké není rovno. Plesnivé sýry a syrečky, to je dobrota. Plíčky, když jsou dobře připravené, jsou velice chutné. V takové bílé sladkokyselé omáčce s knedlíkem. Brzlík je chutný, mozeček také, ale pozor, nejíst často, má vysoký obsah cholesterolu. Uvařenou slezinu z polévky si nakrájím a sním s chutí. Vemínko jsem jedla, ale i po důkladném uvaření je to něco jako gumová holínka. Bez barvy, bez chuti, bez zápachu. Takže z běžného masa v Čechách mohu takřka všechno. Kromě brouků. Spíš mi vadí dušená mrkev. To raději dvakrát žlázy.
S bramborovým salátem. Jaga.
A proč by ses to měla učit? Pokud játra nesnášíš, tak u toho zůstaň, alespoň ušetříš za jídlo, které nakonec stejně skončí v koši.
Taky játra nesnáším a nevidím důvod, proč bych se měl na sílu lámat, abych je začal jíst. Jitrnici tedy můžu, ale tam nejsou jen ta játra. A paradoxně po syrových kuřecích v rámci směsi na játrové knedlíčky bych se utloukl.
Když mi něco nechutná, tak to nekupuju a nenutím se do toho. V mém případě mořské plody a některé ryby, to se až otřesu.
Játra kupuju tak 2x do roka jenom drůbeží a udělám na cibulce, nebo smažená.
Co nejím (plíčky, dršťky), tak prostě nejím a nikdy jíst nebudu. Ale popíšu zde svůj přístup k játrům. Školní jídelna, malé mokré kousky v řídké omáčce, nic moc, ale dalo se to. Rozhodně bez žádosti o přidání. Smažená vepřová játra jsem měla celkem v oblibě, v restauracích, pokud byla na jídelníčku, jsem si je někdy dala. Na jedné návštěvě jsem dostala restovaná játra. Nevypadalo to mokře, naopak. Navíc krásně naservírované, dobře okořeněné. To jsem pak doma občas připravila i já. A pak se začaly objevovat informace, že játra posbírají z těla obrovské množství škodlivých látek. Tak jsem s játry prakticky skončila.
Játra jsou významným zdrojem prakticky všech vitaminů, přičemž některé jsou v nich obsaženy ve velkém množství.
Jenom moc vitaminu A může škodit těhotným.
Bezvadné je rizoto připravené z krůtích jater, může jich tam být v poměru k rýži více / méně, kolik vám bude chutnat.
Játrová chuť se "ztlumí".
Jednoduchá rada. Nekupujte je a nejezte. Proti gustu žádný dišputát. Já, než játra hodím na pánev, půlku jich sním syrových. Ve školce se to řešilo tak, že se udělaná játra namlela, zalila smetanou a jako omáčku s knedlíkem všechny děti s chutí sněly.
Telecí? Co to je? Telecí jsem neviděla snad půl století. Vepřová, ty mám ráda. Ráda kupuji krůtí, ale ty syrová nejím, nevím proč. Táta byl řezník a já jako dítě, takový "nepodar". Tak mě krmili játry a protože táta je jedl syrová, tak jsem se to naučila i já. A také v lékárně a v drogerii kupovali železité víno. Někde mi v paměti zůstalo, že se to jmenovalo Malaga. A mlíko a šlehačku, tvaroh se žloutkem také, naši kupovali u sedláka, jenom aby mě udrželi při životě.
Teda babi, klobouk dolu, já jsem všežravec, syrové maso mi nevadí, ale játra, to bych nedala.
Kuřecí, nebo i vepřové, telecí? No možná to zkusím
nov, děkuji. Ne že by ho do mě lili, ale po lžičkách, prý tam je železo na krvinky, pravil dětský lékař.
Nemusíte jíst vše co má být zdravé. Já nesnáším luštěniny, už od školky. Jediný co pozřu, tak je hrachová polívka, která musí být dokonale rozmixovaná a vařená z uzenýho vývaru.
Pokud o ty játra hodně stojíte, tak zkuste pohledat v receptech. Já je mám ráda na všechny úpravy, ale taková jó chuťovka jsou kuřecí játra pečená v anglické slanině. Toho bych mohla sníst i půl kila na posezení.
Tak co já vím, tak je to to, že když člověku něco vyloženě nechutná a má k tomu odpor, tak to zrovna pro něj zdravé není a nemá se do jídla nutit. Platí to dokonce i o některých houbách. Třeba o strmělce mlžence. Ta má specifickou vůni a lidé, kterým ta vůně vadí, může způsobit zažívací potíže. Já třeba miluji žampiony. Všude se píše, že ten zápašný žampion nějak smrdí po karbolu a inkoustu, a že se řadí mezi houby nejedlé až nebezpečné. No a mně vyloženě voní a už jsem ho jedla několikrát a pochutnala jsem si, a jídlo z něj mi vonělo po houbách a žádné zažívací potíže jsem neměla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.