Nejste přihlášen/a.
Zdravím, dostaneme hrozny červeného vína, ještě by asi chtěly trochu dozrát. Myslela jsem vymačkat z nich šťávu jako když to děláme rybízu, snad by to šlo na lisu v robotu. Ale pak co s ní, jak jí nějak konzervovat? Nechat jen tak šťávu nebo s cukrem a byl by z toho jako sirup? Nikdy jsem to nedělala tak nevím a nerada bych to zkazila když už s tím bude práce. Děláte někdo něco takového? Díky za rady a zkušenosti.
Maminka dělávala z hroznového vína kompot, nebyl to žádný zázrak, ale ani hrůza. Vylisovat bobuloviny efektivně nejde ani v odšťavňovači, nejspíš bych snědla čerstvé, co se dá a zbytek na ten kompot a rozdat. Pokud nežijete na Moravě u vinice, tak vás sousedi budou milovat a třeba vás pozvou v zimě na zabijačku.
Mošt z hroznů jsem nikdy nedělala, ale čtu ve staré knížce o zavařování, že hrozny odzrníme a modré odrůdy lisujeme zatepla, bílé zastudena. A nijak chuťově neupravujeme... Ale jestli jsou hodně kyselé, tak bych to zkusila na vzorku osladit.
Co znám, je kompot. Ten se dělal z velkých masitých kuliček s málo pecičkami. Důkladně oprat, otrhat stopečky, naplnit sklenice a zalít horkým nálevem. Na ten svařit 1 litr vody s 25 dkg cukru. A zavařovat asi 20 min při 85°C. Možná malé kuličky kratší dobu a kyselé víc osladit.
Vinný mošt, tedy to, co vyrobíte, je produkt, který se dá občas i koupit. Pokud jsou hrozny dost vyzrálé a šťavnaté, tak je to docela dobré pití, byť někteří rádci tvrdí, že nic moc a lepší zpracovat na víno. Na mě je to většinou hodně silné a sladké, takže míchám půl na půl s vodou a pak je to podle mého názoru lepší, ale dá se pít i čistý, ale bude to dost energetická bomba.
Co se týče případného dalšího zpracování, záleží jaké množství budete mít. Dá se v PET lahvích strčit do mrazáku a postupně vyndávat a popíjet třeba u pohádek na vánoce. Pochopitelně jde i sterilovat, ale pokud ho nemáte nějaké mega množství, tak je to škoda a je lepší uchovat v nějaké neupravené podobě.
Pokud nejsou hrozny napadené nějakou hnilobou nebo plísní, tak vydrží poměrně dlouhou dobu, takže se dají zpracovávat postupně, jak budete schopna vyrobený produkt konzumovat.
a pokud jsou hrozny bezpeckové, pak se z nich dají dobře vyrábět rozinky, prostě je necháte uschnout (třeba na pekáči na radiátoru, nebo v sušičce).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.