Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak zpracovat šťávu z hroznového vína?

Od: rybicka® odpovědí: 9 změna:

Zdravím, dostaneme hrozny červeného vína, ještě by asi chtěly trochu dozrát. Myslela jsem vymačkat z nich šťávu jako když to děláme rybízu, snad by to šlo na lisu v robotu. Ale pak co s ní, jak jí nějak konzervovat? Nechat jen tak šťávu nebo s cukrem a byl by z toho jako sirup? Nikdy jsem to nedělala tak nevím a nerada bych to zkazila když už s tím bude práce. Děláte někdo něco takového? Díky za rady a zkušenosti.

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

etana*
hodnocení

2x

Maminka dělávala z hroznového vína kompot, nebyl to žádný zázrak, ale ani hrůza. Vylisovat bobuloviny efektivně nejde ani v odšťavňovači, nejspíš bych snědla čerstvé, co se dá a zbytek na ten kompot a rozdat. Pokud nežijete na Moravě u vinice, tak vás sousedi budou milovat a třeba vás pozvou v zimě na zabijačku.

 

riva
hodnocení

2x

Dát do mrazáku v petkách a postupně odebírat.

Nechat v potevřených petkách a popíjet burčák.

hodnocení

Myslíte že je mrazák nafukovací? :) To by bylo jednoduché a bez práce, ale to fakt nejde...

 

liska5
hodnocení

1x

Mošt z hroznů jsem nikdy nedělala, ale čtu ve staré knížce o zavařování, že hrozny odzrníme a modré odrůdy lisujeme zatepla, bílé zastudena. A nijak chuťově neupravujeme... Ale jestli jsou hodně kyselé, tak bych to zkusila na vzorku osladit.

Co znám, je kompot. Ten se dělal z velkých masitých kuliček s málo pecičkami. Důkladně oprat, otrhat stopečky, naplnit sklenice a zalít horkým nálevem. Na ten svařit 1 litr vody s 25 dkg cukru. A zavařovat asi 20 min při 85°C. Možná malé kuličky kratší dobu a kyselé víc osladit.

liska5

Já bych zkusila džem. Nevím, zda se dělá, ale postupovala bych, jako u rybízu. Ty bobule rozvařit, vylisovat přes cedník a vařit a přidávat postupně cukr, až to bude hustější, tak do skleniček. To by byl čert, aby to nešlo! A když by šlo přidat jiné ovoce, tak bych experimentovala.

 

hodnocení

1x

Vinný mošt, tedy to, co vyrobíte, je produkt, který se dá občas i koupit. Pokud jsou hrozny dost vyzrálé a šťavnaté, tak je to docela dobré pití, byť někteří rádci tvrdí, že nic moc a lepší zpracovat na víno. Na mě je to většinou hodně silné a sladké, takže míchám půl na půl s vodou a pak je to podle mého názoru lepší, ale dá se pít i čistý, ale bude to dost energetická bomba.

Co se týče případného dalšího zpracování, záleží jaké množství budete mít. Dá se v PET lahvích strčit do mrazáku a postupně vyndávat a popíjet třeba u pohádek na vánoce. Pochopitelně jde i sterilovat, ale pokud ho nemáte nějaké mega množství, tak je to škoda a je lepší uchovat v nějaké neupravené podobě.

Pokud nejsou hrozny napadené nějakou hnilobou nebo plísní, tak vydrží poměrně dlouhou dobu, takže se dají zpracovávat postupně, jak budete schopna vyrobený produkt konzumovat.

a pokud jsou hrozny bezpeckové, pak se z nich dají dobře vyrábět rozinky, prostě je necháte uschnout (třeba na pekáči na radiátoru, nebo v sušičce).

 

hodnocení

1x
avatar totak
Pokud toho bude víc jak 10 litrů udělejte burčák. V menším množství je vysoká pravděpodobnost že se kvašení zlomí a vyrobíte ocet.
Protoze ale nemáte lis, zůstane vám spousta šťávy a cukrů ve výliscích takže můžete vyrobit "víno pro pražáky" čili druhák. Vylisované slupky zalejte stejným množstvím vody kolik jste vymačkali šťávy a nechte 24-48 hodin ležet. Pak znovu vymačkat (třeba v plátěném pytlíku). Dosladit 20% váhy cukrem a smíchat s původní šťávou. Pak už toho snad bude tolik aby stálo za to vyrobit z toho víno nebo ten burčák.

 

hodnocení

0x
Samotná šťáva z hroznů není na pití nic moc. Proto se z ní raději dělá víno, nebo burčák.
Zrovna včera jsme zkusili z hroznů vysušit placky, tzv ovocnou kůži. Taky nic moc, z jiného ovoce jsou mnohem lepší.

 

hodnocení

Díky všem za nápady. Víno ještě nemáme a nevím, kolik toho bude, no ne zas plné kolečko :) Uvidíme ,jestli půjde vymačkat šťáva a jaká bude. Má zrníčka, tak kompot by asi nebyl nic extra. Třeba toho nakonec nebude moc a vypijem to s minerálkou...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]