Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak naložit maso na uzení

Od: sabrina® odpovědí: 15 změna:

Poradí mi někdo, jak správně naložit maso na uzení ( asi tak jenom 10 kg masa)?


Jak naložit maso na uzení

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

papene*
hodnocení

3x

*cteni*Zde+videorecept: :-P ekucharka.net/...

doplněno 10.11.09 17:19:převzato:
Nejčastější postup:

Kuchyňská sůl, ke které se přidají 3 % - na 1kg soli 20 - 30 g - chemicky čistého dusičnanu draselného a 30 g cukru. Jednotlivé nasolené kusy dáme do soudku, stlačíme a zatížíme. Za tři dny prolijeme lákem připraveným z vody a předchozí solné směsi: (na 5 litrů láku dáme 500 g solné směsi), přidat můžeme třený česnek. Za 19 - 21 dní je maso proleželé. Nechá se okapat a vloží se na hodinu do hrnce s teplou vodou. Rozvěsí se a nechá znovu okapat.

Udírnu dobře zahřejeme. Na topení používáme tvrdé dříví (třešeň, švestka, buk, dub). Maso rozvěsíme na kovové háčky.

doplněno 10.11.09 17:23:

labuznik.com/...

 

stafan*
hodnocení

2x

Do větší nádoby - hrnec, lavor, atd- pokladáme kusy masa, které osolíme a posypeme na kousičky nakrájeným česnekem.(můžeme do masa i vetřít). Toď vše. Naložené maso překladáme (spodní nahoru a vrchní dolu) asi tak co druhý den. Doba marinováni záleží dle okolní teploty. V chladným prostředí i dva týdny.

barbakan*

A kolik dáváš soli na kg masa? Z Tvé odpovědi by tazatel zmařil veškeré maso. Dává se 2 dkg na 1 kilo masa.

 

limetka*
hodnocení

2x

Zhruba na týden uložte maso potřené bohatě solí a drceným česnekem do chladu. Před dalším naložením do láku šrůtky otřete od soli čistou utěrkou. Pak si připravíte lák: Svaříte vodu osolenou asi jako mírně přesolená polévka na plátky pokrájených několik stroužků česneku, několik bobkových lístků, nové koření a celý pepř a pokud máte, i pár kuliček jalovčinek. Chvíli povaříme a necháme zchládnout. Maso naklademe do nádoby a zalijeme. Zatížíme, aby neplavalo a dáme do chladu. Vždy po několika dnech maso otočíme a znovu zatížíme. Kontrolujeme stav nálevu - jakmile by se začal kalit , skončíme nakládání a připravíme k uzení. Pokud je nálev vpořádku, což bude při nízkých teplotách zcela jistě - necháme v nálevu asi dva týdny, zase podle velikosti šrůtek. Maso vyjmeme, zavěsíme na háky, necháme povrch oschnout a udíme. Je to nejlepší uzené, jaké jsem kdy jedla. Držím palce! *vtip*

 

dracek*
hodnocení

0x

Záleží na tom jak rychle topotřeujete ,pokud rychle použijte k přísadám rychlosůl (též praganda) nasolit na dva dny i s kořením potom dát na 15-20 minut do papiňáku ,nechat vychladnout a udit :)

 

hodnocení

Díky všem za radu, ale chci se zeptat- má někdo zkušenosti s tím kořením ( bobkový list, nové koření, pepř...) Já myslela, že se dává jenom sůl a česnek...

 

limetka*
hodnocení

0x

Nebojte sabrino, je to moje osobní zkušenost, nakládám tak maso osobně každoročně a je to opravdu lety prověřená kvalita. Netroufla bych si vám napsat neověřený někde přečtený recept. Ještě jsem já sklerotik zapomněla napsat, kolik čeho dát, to bude tím, že už to dělám od oka. Takže na 10 l nálevu sůl jak jsem vám už popsala (jako mírně přesolená polévka), 10 - 15 stroužků česneku (podle velikosti), 4 bobkové listy, 2 čajové lžičky n. koření 1 čajová lžička celého pepře, 1 čajová lžička jalovčinek

bimbo

Váš recept se mi zdá skvělý,a velmi podobný mému, já třeba po nasolení maso opláchnu vodou - a lák měřím, dám 25gramů soli na 1 litr vody dá se posunout o půl procenta oběma směry dle chuti, velikost kusů je pro představu např. krkovice bez kosti dlouhá cca 30 cm a podélně rozkrojena napůl a dál viz limetka :D nasolené načesnekované na cca týden / POZOR MAX. 4 ST. v lednici - použijte teploměr a nepoužívejte chemii ale jen obyč. mořskou či kuchyňskou sůl/ , bacha opravdu suché min 2 roky staré dřevo - buk olše bříza / vždy bez kůry/ - na závěr kousek třešně či švestky já radší akát, i kousek smrku dohromady,a po vyuzení cca 6 hod, jemným teplým /40-60st/ kouřem v opravdu dobře roztopené /přetopené/ udírně, již oschlé maso ještě dosušuji při lehce 2 cm pootevřených dvířkách , až dobře suché maso zavřu a udím , poté /cca 6 hod./ mhod/ maso umeju teplou vodou a novou houbičkou :D a buď prohřívám min 2 hod v hrnci s vodou -případně i lehce osolenou /podle slanosti masa lze ještě ovlivnit právě při "vaření" , nebo hřeji na roštu v troubě na 80 st i 4 hod, dolu dávám plech a maso klidně i navrstvím s mezerami, nejlépe je podle úsudku dělat průběžně ochutnávku , no a chcete li opravdu hezkou vůni, tak dejte na ještě žhavé uhlíky znovu třeba smrkové třísky a pár polínek smrku a jalovce nebo co se vám nabízí, viz výše kupodivu i bříza je skvělá, jen důkladně kůru pryč a min dva roky prosychat -lépe 3 :D, / nezapomínejte dělat zásoby dopředu :D/ no a zpět k pointě - dřevo nechám znovu pěkně rozhořet a znovu vložím oschlé /otřené/ maso a nechám aspoň hodinku, mě to většinou dohoří :a vychladne DDD, a masíčko se mi zdá luxusně voňavé. No přátelé uzení, jen jsem krátce přispěl. :DDD.. PS : nebojte se zkusit ryby, krůtí stehna a pod... hodně zdaru... a kvalitní masíčko jako základní surovinu a předpoklad k úspěchu /nešetřete na sobě D:/ přeje udič Bimbo :D

PS|/PS koření jsem dosud nepoužil,ale nyní zkusím /Díky za inspiraci limetko:D / na krůtí stehna, s česnekem to přehánět nebudu, připadá mi ač milovník česneku že když je chuť/vůně česneku silná tak se pere s vůní kouře / proto - 1 palička českého drceného a utřeného česneku na 6 kg masa kdo chce dá dvojnásobek :D vetřít se solí nasucho - poté dám znovu jednu dvě paličky do předchlazeného cca 3st.. láku 1litr / 25 gramů - voda / sůl - maso nesmí vykukovat, já třeba v dolní plast. nádobě v lednici dávám na maso naplněnou plastovou /vychlazenou/ lahev. Howg :D

barbakan*
Bimbo ... tak dejte na ještě žhavé uhlíky znovu třeba smrkové třísky a pár polínek smrku..., tak to by mne v životě nenapadlo.*alene*

 

hodnocení

Díky moc, tak budu věřit limetce a určitě to takhle zkusím...

bruno48*

Maso na uzení nakládám ihned do tzv. láku - nálevu. Na 1kg masa cca 250- 300gramů kuchyňské soli, totéž i na každý litr vody - nálevu Ostatní koření, česnek, nové koření, bob. list přidat viz. limetka. Já tam přidávám i onu rychlosůl 3%. V chladu je to naložené za 3 - 5 dní. Potom maso naskládám do velkého hrnce s vodou možno přidat i výše uvedené koření a osolit opět 2,5dkg-3dkg na 1litr vody. Udržovat ponořené, nečím lehce zatížit a vařit při teplotě přesně 80 stupňů / tato teplota se nesmí překročit/ cca 1,5 hodiny, záleží na velikosti šrůtek masa. Čím jsou šrůtky větší např. 2kg, tím déle vařit i 2 hodiny. Za tepla z vody vybrat napíchnout na háček a šup s tím do udírny 6 - 8 hodin udit při teplotě kouře 60 - 80 stupňů. Kontrolovat aby se maso moc nevysoušelo a moc neztmavlo od kouře. Po vydělání z udírny maso opláchnu cca 2-3 minuty v horké vodě, odstraní se tím přebytečná černá mastnota. Pak rozvěsit a nechat okapat. Dělám to tak již 25 let a super. Kdysi mi tento postup prozradil jeden super řezník! Vyzkoušej a pak napiš jak se ti to podařilo!

hodnocení

Díky moc- maso naloženo! Výsledek bude určitě skvělý! Dám vědět.

kuchta

Nevíte náhodou, jestli by bylo použitelné maso, když v nálevu zmrzne? Mám ho v nálevu v kameninovém hrnci ve sklepě, který je pod zemí na zahradě a mezi svátky chci udit, ale co když přijdu a nálev bude zmrzlý? Petra

limetka*

Teplota má vliv na to, jak rychle prostoupí lák do masa, takže pokud nálev zmrzne, bude nakládání trvat déle, ale protože je slaný, je možné, že v tom sklepě ani nezmrzne. Pokud nebude ještě větší "sibiř" než teď. Ale masu by se nemělo tím zmrznutím stát nic špatného.

tuta*

Zdravím všechny přítomné.

také Vás poprosím o radu.od známého jsem dostal recept na uzené masíčko nakládané v zelenině.Cituji:nebudu říkat přesný množstvý,ale je to :sůl,česnek,mrkev,petržel,celer.Vše nakrájíme na nudličky.a postupně prokládáme,

Co na to říkáte Vy jako odborníci? nebude maso příliš voňavé?Nebo sledké po mrkvi?

Děkuji za názory.*pivo*

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma naložené maso

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]