Jak naložit maso na uzení

Od: Datum: 10.11.09 16:33 odpovědí: 13 změna: 16.12.13 06:02
avatar

Poradí mi někdo, jak správně naložit maso na uzení ( asi tak jenom 10 kg masa)?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: stafan*
Datum: 10.11.09 16:58

Do větší nádoby - hrnec, lavor, atd- pokladáme kusy masa, které osolíme a posypeme na kousičky nakrájeným česnekem.(můžeme do masa i vetřít). Toď vše. Naložené maso překladáme (spodní nahoru a vrchní dolu) asi tak co druhý den. Doba marinováni záleží dle okolní teploty. V chladným prostředí i dva týdny.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 11.11.09 07:25

A kolik dáváš soli na kg masa? Z Tvé odpovědi by tazatel zmařil veškeré maso. Dává se 2 dkg na 1 kilo masa.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: papene*
Datum: 10.11.09 17:11

*cteni*Zde+videorecept: :-P http://ekucharka.net/nalozeni-a-uzeni-veproveho-masa/

doplněno 10.11.09 17:19:převzato:
Nejčastější postup:

Kuchyňská sůl, ke které se přidají 3 % - na 1kg soli 20 - 30 g - chemicky čistého dusičnanu draselného a 30 g cukru. Jednotlivé nasolené kusy dáme do soudku, stlačíme a zatížíme. Za tři dny prolijeme lákem připraveným z vody a předchozí solné směsi: (na 5 litrů láku dáme 500 g solné směsi), přidat můžeme třený česnek. Za 19 - 21 dní je maso proleželé. Nechá se okapat a vloží se na hodinu do hrnce s teplou vodou. Rozvěsí se a nechá znovu okapat.

Udírnu dobře zahřejeme. Na topení používáme tvrdé dříví (třešeň, švestka, buk, dub). Maso rozvěsíme na kovové háčky.

doplněno 10.11.09 17:23:

http://www.labuznik.com/article.php?ID=73,

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 10.11.09 18:18
avatar

Zhruba na týden uložte maso potřené bohatě solí a drceným česnekem do chladu. Před dalším naložením do láku šrůtky otřete od soli čistou utěrkou. Pak si připravíte lák: Svaříte vodu osolenou asi jako mírně přesolená polévka na plátky pokrájených několik stroužků česneku, několik bobkových lístků, nové koření a celý pepř a pokud máte, i pár kuliček jalovčinek. Chvíli povaříme a necháme zchládnout. Maso naklademe do nádoby a zalijeme. Zatížíme, aby neplavalo a dáme do chladu. Vždy po několika dnech maso otočíme a znovu zatížíme. Kontrolujeme stav nálevu - jakmile by se začal kalit , skončíme nakládání a připravíme k uzení. Pokud je nálev vpořádku, což bude při nízkých teplotách zcela jistě - necháme v nálevu asi dva týdny, zase podle velikosti šrůtek. Maso vyjmeme, zavěsíme na háky, necháme povrch oschnout a udíme. Je to nejlepší uzené, jaké jsem kdy jedla. Držím palce! *vtip*

Ohodnoceno: 2x
 
Od: dracek*
Datum: 10.11.09 22:27

Záleží na tom jak rychle topotřeujete ,pokud rychle použijte k přísadám rychlosůl (též praganda) nasolit na dva dny i s kořením potom dát na 15-20 minut do papiňáku ,nechat vychladnout a udit

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.11.09 12:15
avatar

Díky všem za radu, ale chci se zeptat- má někdo zkušenosti s tím kořením ( bobkový list, nové koření, pepř...) Já myslela, že se dává jenom sůl a česnek...

Datum: 11.11.09 12:45
avatar

Nebojte sabrino, je to moje osobní zkušenost, nakládám tak maso osobně každoročně a je to opravdu lety prověřená kvalita. Netroufla bych si vám napsat neověřený někde přečtený recept. Ještě jsem já sklerotik zapomněla napsat, kolik čeho dát, to bude tím, že už to dělám od oka. Takže na 10 l nálevu sůl jak jsem vám už popsala (jako mírně přesolená polévka), 10 - 15 stroužků česneku (podle velikosti), 4 bobkové listy, 2 čajové lžičky n. koření 1 čajová lžička celého pepře, 1 čajová lžička jalovčinek

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.11.09 14:30
avatar

Díky moc, tak budu věřit limetce a určitě to takhle zkusím...

Od: bruno48*
Datum: 11.11.09 18:46

Maso na uzení nakládám ihned do tzv. láku - nálevu. Na 1kg masa cca 250- 300gramů kuchyňské soli, totéž i na každý litr vody - nálevu Ostatní koření, česnek, nové koření, bob. list přidat viz. limetka. Já tam přidávám i onu rychlosůl 3%. V chladu je to naložené za 3 - 5 dní. Potom maso naskládám do velkého hrnce s vodou možno přidat i výše uvedené koření a osolit opět 2,5dkg-3dkg na 1litr vody. Udržovat ponořené, nečím lehce zatížit a vařit při teplotě přesně 80 stupňů / tato teplota se nesmí překročit/ cca 1,5 hodiny, záleží na velikosti šrůtek masa. Čím jsou šrůtky větší např. 2kg, tím déle vařit i 2 hodiny. Za tepla z vody vybrat napíchnout na háček a šup s tím do udírny 6 - 8 hodin udit při teplotě kouře 60 - 80 stupňů. Kontrolovat aby se maso moc nevysoušelo a moc neztmavlo od kouře. Po vydělání z udírny maso opláchnu cca 2-3 minuty v horké vodě, odstraní se tím přebytečná černá mastnota. Pak rozvěsit a nechat okapat. Dělám to tak již 25 let a super. Kdysi mi tento postup prozradil jeden super řezník! Vyzkoušej a pak napiš jak se ti to podařilo!

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 12.11.09 08:00
avatar

Díky moc- maso naloženo! Výsledek bude určitě skvělý! Dám vědět.

Od: kuchta
Datum: 18.12.09 10:02

Nevíte náhodou, jestli by bylo použitelné maso, když v nálevu zmrzne? Mám ho v nálevu v kameninovém hrnci ve sklepě, který je pod zemí na zahradě a mezi svátky chci udit, ale co když přijdu a nálev bude zmrzlý? Petra

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.12.09 10:20
avatar

Teplota má vliv na to, jak rychle prostoupí lák do masa, takže pokud nálev zmrzne, bude nakládání trvat déle, ale protože je slaný, je možné, že v tom sklepě ani nezmrzne. Pokud nebude ještě větší "sibiř" než teď. Ale masu by se nemělo tím zmrznutím stát nic špatného.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: tuta*
Datum: 16.12.13 06:02

Zdravím všechny přítomné.

také Vás poprosím o radu.od známého jsem dostal recept na uzené masíčko nakládané v zelenině.Cituji:nebudu říkat přesný množstvý,ale je to :sůl,česnek,mrkev,petržel,celer.Vše nakrájíme na nudličky.a postupně prokládáme,

Co na to říkáte Vy jako odborníci? nebude maso příliš voňavé?Nebo sledké po mrkvi?

Děkuji za názory.*pivo*

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.