Nejste přihlášen/a.
Mám recept na švestková povidla, kde se povidla vaří bez míchání a je tam uvedeno, že v kastrolu s pokličkou. Jen nechápu, jak se odpaří voda z těch švestek naložených v cukru a octu když to bude přiklopené pokličkou.
Nechápu, proč mluvíte o švestkách naložených v cukru. Povidla se dělají ze švestek úplně zralých až přezrálých a ty jsou cukernaté až až. Nevím, proč do nich uměle strkat další cukr. A z polozralých kyselých švestek určitě povidla dělat nebudete.
Švestky pomelu na masovém strojku, dám do kastrolu /klidně nižší, ale hlavně dost široké dno/ a na mírném ohni pomalu vařím. Je nutno často míchat velkou vařečkou. Přikrývat pokličkou je hloupost, voda se přece musí odpařit. Až se odpaří a povidla zhoustnou, plnit do skleniček. Není nic jednoduššího, než navařit povidla. Jaga.
Poklička zas takový problém není, pokud to nehodláte dělat v papiňáku.
Jenže povidla bez míchání je nápad zhruba stejný, jako dělat vaječnou pomazánku z neloupaných vajec.
Víte, oni ti naši předkové nebyli žádní hlupáci, zejména podobné potravinářské technologie měli perfektně zmáknuté - proto varny povidel měly i více kotlů, ale všechny měly míchadla.
Povidla bez míchání jdou a je to odzkoušeno. V obyčejném hrnci. Pokud neznáte, neznamená, že to neexistuje.
Ja povidla pecu v troube a je to parada. Do zelezneho pekace s poklici dam svestky. Pecu tak dlouho, dokud nemaji spravnou hustotu a pak do nich cmrndnu rum a pridam skorici. Behem peceni parkrat promicham. Delam dvoje, jedny hustejsi do buchet a druhe ridsi, klevela jsme tomu rikali.
Samozřejmě nepochybuji, že se něco podobného povidlům dá vyrobit bez míchání. Ostatně podobné zlepšovatelství má u ná už tak nějak tradici! Pokud se nepletu, je to asi deset let, co zlepšovatelé vymysleli výrobu kořalky bez pálení - ti zase pro změnu prferovali míchání !
Ale jinak v pohodě - každý svého štěstí strůjcem, pro mě, za mě si klidně vyrábějte třeba povidla bez švestek
Dobrý den, pára si s pokličkou poradí a unikne. Vy jste ještě nikdy nevařila brambory? To bude stejné. Zdravím!
Ty švestky jsem dostala bez varování od známého, prostě zčistajasna stál za dveřmi kýbl švestek. Ty naše už mám nasušené, tak co ted s tím. Povidla jsem každý rok taky pekla v troubě, ale byla řidší, než jak jsem si to představovala a ted je musím zahušťovat strouhaným perníkem. Ten recept bez míchání je lepší, kdysi jsem ho dělávala, ale nedalo mi to a zamíchala jsem s nimi a už jsem musela míchat celé hodiny, samozřejmě bez pokličky. Navíc, zapomenutá pecka není problém. U pečených se ke konci směs mixuje a jednou jsem musela vyhodit celou várku, protože jsem rozmixovala i zapomenutou pecku.
Tak , abyste měli zpětnou vazbu: Směs švestek, octa a cukru jsem nechala 24 hod. odstát v nerez kastrole s hodně tlustým dnem, pak uvedla do varu a nechala bublat pod pokličkou asi 6 hodin. Jen jsem nakukovala a vysráženou vodu na pokličce vždy vytřepala do utěrky. Pak už jsem dala trochu skořice a rumu a naplnila do skleniček. Tedy to není fantasmagorie to vaření bez míchání.
Dělám už léta tato povidla. Určitě tedy bez pokličky aby se mohla voda odpařovat, jak už bylo uvedeno výše. Povidla jsou poměrně brzy hotová, pokud použijete pečící papír tak, jak je uvedeno a opravdu nebudete během pečení používat vařečku, pak jsou téměř bez práce a velké spotřeby energie (jak vaší, tak elektrické nebo plynu ). Je to opravdu osvědčený a výborný recept.
Povidla z trouby bez míchání
Suroviny
2 kg švestek, 50 dkg cukru krupice, 2 lžíce octa, 1/2 kávové lžičky mleté skořice, 4 polévkové lžíce rumu, 3 tlučené hřebíčky
Postup přípravy receptu
Pečící papír pomačkejte pod tekoucí studenou vodou a vložte dovnitř hlubokého pekáče a vymačkejte zpod něho event. vzniklé vzduchové bubliny. Je dobré ho nechat přesahovat přes okraje pekáče, aby za něj nezatékala povidla. Ušetříte si práci s mytím. Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do pekáče. Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200-250°C do trouby. Během pečení ani jednou nemícháme (naprosto odolejte potřebě povidla míchat!). Pečeme 20-25 minut. Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Zase nemíchat! Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci. Ani teď nemícháme! Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Teď teprve zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence, jak kdo má rád. Někdo jemná, někdo s kousky ovoce. Pokud by se vám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10 až 15 minut. Pak horká povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dám ještě malou lžičku rumu, jako konzervant, i přesto, že už tam rum je.
Dělala jsem to několik let po sobě taky podle tohoto receptu, ale povidla nebyla tak tmavá a měla jinou chuť než jsme doma zvyklí a jak už jsem výše psala- podařilo se mi rozmixovat zapomenutou pecku a tím šla hmota ke zkrmení slepicím. U toho způsobu bez míchání se švestky nemusí mixovat, úplně se rozpadnou a případná pecka vyplave.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.