Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Povidla bez míchání s pokličkou

Od: sametka odpovědí: 18 změna:

Mám recept na švestková povidla, kde se povidla vaří bez míchání a je tam uvedeno, že v kastrolu s pokličkou. Jen nechápu, jak se odpaří voda z těch švestek naložených v cukru a octu když to bude přiklopené pokličkou.

 

 

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x
avatar babajaga

Nechápu, proč mluvíte o švestkách naložených v cukru. Povidla se dělají ze švestek úplně zralých až přezrálých a ty jsou cukernaté až až. Nevím, proč do nich uměle strkat další cukr. A z polozralých kyselých švestek určitě povidla dělat nebudete.

Švestky pomelu na masovém strojku, dám do kastrolu /klidně nižší, ale hlavně dost široké dno/ a na mírném ohni pomalu vařím. Je nutno často míchat velkou vařečkou. Přikrývat pokličkou je hloupost, voda se přece musí odpařit. Až se odpaří a povidla zhoustnou, plnit do skleniček. Není nic jednoduššího, než navařit povidla. Jaga.

 

hodnocení

1x
avatar promon

Poklička zas takový problém není, pokud to nehodláte dělat v papiňáku.

Jenže povidla bez míchání je nápad zhruba stejný, jako dělat vaječnou pomazánku z neloupaných vajec.

Víte, oni ti naši předkové nebyli žádní hlupáci, zejména podobné potravinářské technologie měli perfektně zmáknuté - proto varny povidel měly i více kotlů, ale všechny měly míchadla.

patronka*

Jenže naši předkové neznali hrnec pro pomalé vaření, dneska by se nestačili divit *nevi*

Pomalý hrnec- rec/...

Povidla bez míchání jdou a je to odzkoušeno. V obyčejném hrnci. Pokud neznáte, neznamená, že to neexistuje.

Ja povidla pecu v troube a je to parada. Do zelezneho pekace s poklici dam svestky. Pecu tak dlouho, dokud nemaji spravnou hustotu a pak do nich cmrndnu rum a pridam skorici. Behem peceni parkrat promicham. Delam dvoje, jedny hustejsi do buchet a druhe ridsi, klevela jsme tomu rikali.

Samozřejmě nepochybuji, že se něco podobného povidlům dá vyrobit bez míchání. Ostatně podobné zlepšovatelství má u ná už tak nějak tradici! Pokud se nepletu, je to asi deset let, co zlepšovatelé vymysleli výrobu kořalky bez pálení - ti zase pro změnu prferovali míchání ! *smich*

respekt.cz/...

Ale jinak v pohodě - každý svého štěstí strůjcem, pro mě, za mě si klidně vyrábějte třeba povidla bez švestek *smich*

 

hodnocení

0x

Neřeším nemíchání povidel - ale pokud jde o pokličku - voda se vyvaří, ne odpaří. Změní se v páru a uteče ..

 

ben®
hodnocení

0x
avatar ben

Dobrý den, pára si s pokličkou poradí a unikne. Vy jste ještě nikdy nevařila brambory? To bude stejné. Zdravím!

 

sametka
hodnocení

Ty švestky jsem dostala bez varování od známého, prostě zčistajasna stál za dveřmi kýbl švestek. Ty naše už mám nasušené, tak co ted s tím. Povidla jsem každý rok taky pekla v troubě, ale byla řidší, než jak jsem si to představovala a ted je musím zahušťovat strouhaným perníkem. Ten recept bez míchání je lepší, kdysi jsem ho dělávala, ale nedalo mi to a zamíchala jsem s nimi a už jsem musela míchat celé hodiny, samozřejmě bez pokličky. Navíc, zapomenutá pecka není problém. U pečených se ke konci směs mixuje a jednou jsem musela vyhodit celou várku, protože jsem rozmixovala i zapomenutou pecku.

 

sametka
hodnocení

Tak , abyste měli zpětnou vazbu: Směs švestek, octa a cukru jsem nechala 24 hod. odstát v nerez kastrole s hodně tlustým dnem, pak uvedla do varu a nechala bublat pod pokličkou asi 6 hodin. Jen jsem nakukovala a vysráženou vodu na pokličce vždy vytřepala do utěrky. Pak už jsem dala trochu skořice a rumu a naplnila do skleniček. Tedy to není fantasmagorie to vaření bez míchání.

Super ! Jen mě trochu mate, proč tomu říkáte povidla...

sametka
hodnocení

To by se lecčemus mělo říkat jinak. Nám to chutná jako povidla. Nebo mám korektně sdělovat, že chci vařit pomazánku ze švestek, octa a cukru?

 

novak1*
hodnocení

0x

Do originál povidel nejde cukr ani ocet. Jen ze švestek se delali kdysi povidla. Bez míchání by musel mít hrnec dvojité dno a medzi tým voda.

sametka
hodnocení

Už jsem psala, že se mi to povedlo i bez míchání v kastrolu s tlustým dnem.

 

novak1*

A budou tak husté jako z obchodu?

sametka
hodnocení

 

hodnocení

0x
avatar zmatenka

Dělám už léta tato povidla. Určitě tedy bez pokličky aby se mohla voda odpařovat, jak už bylo uvedeno výše. Povidla jsou poměrně brzy hotová, pokud použijete pečící papír tak, jak je uvedeno a opravdu nebudete během pečení používat vařečku, pak jsou téměř bez práce a velké spotřeby energie (jak vaší, tak elektrické nebo plynu :)). Je to opravdu osvědčený a výborný recept.

Povidla z trouby bez míchání

Suroviny

2 kg švestek, 50 dkg cukru krupice, 2 lžíce octa, 1/2 kávové lžičky mleté skořice, 4 polévkové lžíce rumu, 3 tlučené hřebíčky

Postup přípravy receptu

Pečící papír pomačkejte pod tekoucí studenou vodou a vložte dovnitř hlubokého pekáče a vymačkejte zpod něho event. vzniklé vzduchové bubliny. Je dobré ho nechat přesahovat přes okraje pekáče, aby za něj nezatékala povidla. Ušetříte si práci s mytím. Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do pekáče. Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200-250°C do trouby. Během pečení ani jednou nemícháme (naprosto odolejte potřebě povidla míchat!). Pečeme 20-25 minut. Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Zase nemíchat! Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci. Ani teď nemícháme! Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Teď teprve zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence, jak kdo má rád. Někdo jemná, někdo s kousky ovoce. Pokud by se vám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10 až 15 minut. Pak horká povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dám ještě malou lžičku rumu, jako konzervant, i přesto, že už tam rum je.

Povidla bez míchání s pokličkou
sametka
hodnocení

Dělala jsem to několik let po sobě taky podle tohoto receptu, ale povidla nebyla tak tmavá a měla jinou chuť než jsme doma zvyklí a jak už jsem výše psala- podařilo se mi rozmixovat zapomenutou pecku a tím šla hmota ke zkrmení slepicím. U toho způsobu bez míchání se švestky nemusí mixovat, úplně se rozpadnou a případná pecka vyplave.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma povidla bez míchání
Otázky na téma povidla v troubě

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]