Nejste přihlášen/a.
Taťko, musíte si uvědomit, že přišla doba, kdy až tak nezáleží na vašem názoru a na zákazech už vůbec ne. Jen mladou donutíte lhát a podvádět. Když já jsem byla mladá, ještě punčocháče nebyly a nosily se podvazkové pásy, kalhoty bederky, tedy pod pupík, silonové punčochy a minisukně. Kalhoty vůbec. Ty miny jsem nosila tak krátké, že když jsem spustila ruku, sahal mi lem sukně k prostřednímu kloubu prostředníčku. To nebyly minisukně, ale maxipás. Mamka vedla řeči o zánětu vaječníků a bla bla bla a koupila mi krásné kalhotky s nohavičkami. A co myslíte? Když jsem šla ven, vzala jsem to sklepem a bombarďáky sundala a schovala za hranici dřeva. Táta mi zakázal rtěnku a určitě víte, jak to bylo dále. Cigarety jsem třeba schovávala v tátově starém zimníku. Nebyla jsem vyjímkou. Všechny jsme to tak měly. Co zákaz, to rafinovanější a častější podvádění.
Pokuste se chápat, že vám doma roste žena se svými názory. Jejím vzorem se stává okolí a parta. Přestává být tatkovou holčičkou, stává se z ní vzdorná pubertální osobnost. Pro ni budou největším poučením její chyby a ne zákazy. Musíte to ukočírovat bez ztráty důvěry a úcty.
To moje povídání vypadá jako těžký blábol, ale pamatuji vzdornou sebe, své dcery a také svou vnučku. A kluci, vnukové v tom lítají jak čmeláci v jeteli.
Nedá mi to, musím povyprávět vlasnoručně zažitou situaci. Šla jsem se psem tiše kolem zadního vchodu vedlejšího domu. Posedávala tam, na schodech, tlupa děcek cca + - l2 let. Binec okolo, řvaly a mluvily tak, že by se mořský pirát začervenal. Jedné dívence zazvonil telefon. Kousek odběhla a sladkým, dívčím hlasem pravila: "Neboj maminko, jsem v pořádku. Můžu ještě půl hoďky? " Mobil típla, strčila do kapsy a dětem řekla: "Ta stará p*ča zase otravuje." Bezmoc, zoufalá bezmoc!
Takhle se odkopala? Všem (dětem) prozradila, že jí volala starostlivá maminka? Možná moc inteligentní holka nebyla...
Z hygienického hlediska jsou tanga naprosto nevhodné.Pro klid v rodině bych udělal kompromis a tanga povolil pouze s kalhotami,tedy do školy ne v sukni.
Kdo nosí tanga a nedodržuje správnou hygienu, zadělává si na záněty močáku. Já bych jí tanga milý taťko nedovolila. Můj názor.
Tak to zajímá i mě, na co ho ulovila, zvláště, když nyní dcerka je v péči otce. To asi není příkladná matka
Ale povolit, nepovolit, to je otázka, neznáme mentalitu dcerky, co je zač. Každopádně když je koupila maminka, tak s tím neuděláš vůbec nic.
Tanga, po slovensky tri niti v riti, jsou vhodné na domácí striptýz (na to má děvče ještě čas) a pod hodně tenké přiléhavé kalhoty, aby se pod nimi nerýsovaly švy. V době, kdy se ve školách pravděpodobně omezí topení, by to chtělo spíš bavlňáky nad kolena . Ve 13 letech je pro děvče (zbytečně) důležitá snaha přizpůsobit se kolektivu, zapadnout, zaujmout... Já bych v tomto případě společně s ní vybrala pěkné kalhotky s krátkou krajkovou nohavičkou. Takovými kalhotkami si před spolužačkami rozhodně nezadá. Toto řešení se může zdát jako nevýchovný ústupek. Nevím, kolik jiných ústupků při výchově děláte. Občasný je u v tomto věku docela vhodný. Může posílit rodinné vztahy i sebevědomí dítěte v kolektivu.
Zdravím. Přiznám se, že sama mám tanga ráda; a pokud obléknu kalhoty z tenkého materiálu, je mi nepříjemné, když jsou pod nimi vyrýsované lemy kalhotek, takže volím tanga. A v letních pařácích pod sukní – to taky pěkně luftuje. Řekla bych, že byste měl být rád, že vám o svém přání dcera vůbec řekla, že vás dopředu neodsoudila jako starého puritána, který tomu nerozumí, a nepodvedla vás. Radila bych, abyste si spíš sám nastudoval typy a materiály "tangíček", dal jí přečíst, jaké zdravotní problémy mohou "tkaničky" způsobit, sám upozornil na rizika třeba s výtokem kolem menstruace=> ten že se projeví jako mokrý flek přímo na té sukni či kalhotách (protože tkaničky nic nevsáknou) a bude s tím flekem chodit celý den, nebo možnost, kdy si lze při příliš krátké sukni sednout intimním místem přímo do potu či bůhvíčeho nějakého "nakaženého" např. v autobusu. Jen bych vynechala jako důvod odhalenou zadnici => to je přesně ten důvod, pro který je ona v tomto věku chce. Po "přednášce" jí zabavená tanga vraťte, ještě jedny přikupte, aby měla ale jen dvoje, a vynuťte si slib, že si je bude po každém dni v ruce přepírat. Nebude jich mít tolik, aby to vyprala pračka, pěkně dcerka sama (ať má zásluhu), nebo bude čekat tak dlouho, než je vypere pak ta pračka. Povolíte to, ale bude to zásluhové = výchovné. No, jako chlapovi vám výchovu puberťačky nezávidím... Ida
robison: Sorry jako, ale řešit s dcerou její spodní prádlo by mělo končit tím, když přestane nosit pampersky.
Bože... tady jsou zase někteří puritáni.
Když je otec samoživitel, tak kdo jiný by měl s dcerou řešit spostní prádlo? Případně další intimnosti, jako hygienické potřeby, atd.
Jsem v podobné situaci jako tazatel a fakt si nepřipadám jako úchyl, když pro dceru nakupuji vložky a další věci.
Uff, pojem samoživitel nebo samoživitelka není definovaný v žádném celostátně účinném práním předpisu, a ani se v právních předpisech neužívá. Význam tohoto pojmu je neurčitý a nejednoznačný. Není známo, zda za samoživitele má být považována každá osoba která tvoří jednočlennou domácnost, nebo pouze osoba která má ve své péči nezaopatřené dítě. Není zřejmé zda při společné či střídavé péči o dítě rozvedených rodičů mají za samoživitele být označeni oba, nebo pouze jeden z nich, a případně který z obou rodičů to má být?
Ale k věci, proč "děcku" gotreku nedáš kapesný, ať si jde nakoupit samo? Copak to nepořeší s prodavačkou, když už teda nemáš družku? Nejlíp se tak děcko naučí... samostatnosti.
@gumi Neřešme pojem samoživitel... to není podstatné v téhle věci. Shodněme se na tom, že řešíme situaci kdy otec vychovává dceru sám, bez ohledu na to zda dítě tráví nějakou dobu u blývalého partnera. Ten sice může vyřešit ledacos, ale ne vždy a všechny situace.
Abych ale odpověděl... Proč nedám dceři kapesné, ať si nákup vyřeší sama? Odpověď je prostá. Žijeme na vsi, kde není žádný pořádný obchod. Je tu sice vietnamská večerka, ale nikdy jsem v ní nebyl, takže ani netuším kdy má otevřeno a jaký má sortiment a za jaké ceny. Je pro mne snazší ten balíček vložek přihodit k nákupu v nejmenovaném supermarketu cestou z práce, kam stejně musím. Nemám s tím problém, stejně jako jsem neměl problém koupit jí v drogerii menstruační kahotky,.stejně tak nemám problém jí koupit sadu bavlněných kalhotek pro běžné nošení. Prostě na tom nevidím nic úchylného.
Nu a předpokládám, že až bude mít potřebu si kupovat nějaké fajnovější prádlo, tak si s tím dokáže poradit sama, případně to pořeší s kamarádkou či s některou z ženských z rodiny. Nicméně kdyby požádala mne, tak věřím, že to spolu zvládneme také. Je to jen nákup oblečení a není důvod za tím hledat cokoliv jiného.
A na te vsi chodi do zakladky a sama se do mesta nedostane jo?
No ja nevim ale mit 14 letou holku doma, tak se stara o domacnost, jodlo, hadry sama ... ale to je asi na jinou debatu.
Ano, na té vsi chodi na základku. Do města nejezdí, nemá zatím důvod.
A jak jste přišel na to, že je mé dceři 14 let? Nebudu psát kolik, ale je mladší. A o tom, že by nebyla "zapřežena" v rámci domácnosti jsem také nikde nepsal.
Jako mladá jsem nosila minisukně, ale přiměřené, velké výstřihy ne, a to naši byli dost pokrokoví. Když ale vidím dnes ta děvčata, v čem jdou na disko, tak se divím, že není víc znásilnění. Asi to bude tím, že mládež se často zfetuje a tohoto pak nejsou schopní. Ale já bych určitě byla proti, pokud není plnoletá, máte za ni zodpovědnost. Zkuste s ní mluvit, pokud je inteligentní - a to určitě je - tak to pochopí. Jenomže dnes je doba, že pokud se někdo neodhalí, jako by nebyl.
Na internetu najdete mnoho důvodů, proč je to nevhodné z hygienického hlediska. Ani jí to nemůže být pohodlné, jen chce to, co spolužačky. Že je má, vidí jen o tělocviku - to se jí musí pak ale "pohodlně" cvičit. K tomu očumování: i když má normální kalhotky, tak by jí neměly být vidět, ani když se ohne v krátné sukni. Zkuste si s ní promluvit a zeptat se jí: Jsou poholnější než normální bavlněné kalhotky? Je to spodní prádlo, nikdo ho nemá vidět, ne? Najděte jí několik důvodů, proč jsou zdravotně nevhodné. Má je, má, kdyby se spolužačky ptaly, ale na Tv by měla nosit pohodlné, sportovní oblečení, to tanga rozhodně nejsou.
To je ale fuj! Hodně fuj! Půjčujte si čepice, svetry, kabelky... Ale kalhotky mají mít jen jednu jedinou majitelku. Když už vás, Andreo, k tomu nevedla vaše maminka, nedělejte stejnou chybu s dcerou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.