Nejste přihlášen/a.
Potřebovala bych poradit, jak vyrobit mošt z jablek, když nemám ošťavňovač. Dnes jsme sklízeli jablka a mám skoro plný kbelík jablek, ktará jsou poškozená (uhozená, nakousaná od vos atd.), ale jinak zdravá. Nechci dělat povidla, na koláče a jinou kuchyňskou úpravu je toho hodně. Dlouho nevydrží a já nevím, co s nimi. Do kompostu je mi jich líto... Mám mlýnek na drobné ovoce Tutti Frutti, ale myslím si, že ten se asi nedá použít. Rozdrtit a vymačkat šťávu asi jo, ale jak rozdrtit kbelík jablek? Nebo co jiného s nimi? Poradí někdo?
Děkuji za radu. Moštárnu máme asi 6 km odtud, ale jet tam s jedním neplným kbelíkem? Aby to mělo smysl, asi bych toho musela mít víc. Myslela jsem, jak jablka zpracovat doma... Nějaký menší lis by se asi hodil i do budoucna. Kouknu jaké jsou nabídky. Ještě počkám, jestli někoho napadne něco jiného. Ale přesto děkuji za odpověď.
Děkuji všem rádcům, inspirovali jste mě. Zaujal mě nápad umlít jablka na masomlýnku, zítra to zkusím. Strouhat kbelík jablek na ručním struhadle se mi zdá fakt pracné, ale třeba na to taky dojde, pokud se neosvědčí mlýnek. Plátna a starých záclon máme dost. Ještě jednou děkuji za dobré rady a ráno jdu na to...
Tak tedy jak to dopadlo: Mlýnek na maso není určen pro mletí šťavnatého ovoce. To jsem si uvědomila hned na začátku práce, kdy mi při mletí vytékala šťáva i otvorem ne určeným pro zpracovávanou surovinu - tedy podle kličky, kterou poháníte šneka. Tam totiž není žádné těsnění. Mimo to jsem měla pocit, že z pomletých jablek cítím takovou divnou kovovou pachuť. Za chvilku jsem toho, celá upatlaná, nechala, vzala struhadlo, druhé podala manželovi a za jeho vytrvalého brblání jsme jablka nastrouhali. Z části jsem vymačkala úplně skvělou, lahodnou šťávu a zbytek nacpala do sklenic a zavařila na pak... Máme na rok na klid nárok .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.