Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak prosím zavařujete jablíčka do sklenic na štrůdl? Předem děkuji za odpovědi
Zavařuji a vždycky jsme zavařovali. Oloupu, nastrouhám a namačkám do sklenice, šťávu - mošt - vypijeme. Zavářím klasicky, vynikající na buchty, štrůdl, atd. Ochucuji až před použitím. Když tu mám vnuky, tak musím otvírat 2 sklenice, ta ochucená jablka nějak z mísy mizí.
Zavařuji. Velké vyvařené a vysušené sklenice, jablka oloupat, rozčtvrtit, odstranit jádřince. Pak házím do kbelíku s octovou vodou, zabrání to zhnědnutí. Vyndám do cedníku, strouhám na hrubém struhadle, natlačím pevně do sklenic, žádný cukr ani voda. Očistím okraje, zavíčkuju. Steriluji v hrnci 20 minut na 80 stupňů. V chladu a temnu vydrží klidně několik let. A v zimě jsou, jako když je najdu.
Je zajímavé, že po sterilování obsah některých sklenic zůstává krásně světlounký, jiné trochu zhnědnou. Myslím si, že je to podle druhů jablek. Jaga.
Včera první várka. Dnes budu pokračovat. Mám radost, že letos jsou jablíčka krásně světlá.
To bych musela koupit ještě jeden mrazák ! Teď už všechno,co je možné, zavařuju / i vyloupané ořechy a sušené houby / .
Proč zavařujete:
1/ sušené houby? Jednou jsou již usušené, tedy konzervované. Dát do sklenice se šroubovacím uzávěrem. Nechápu, na co je navíc dávat do mrazáku.
2/ vyloupané ořechy - posuším, nasypu do velkých sklenic /asi 4 l/, potáhnu alobalem a navrch ještě igelitem. V zimě je možno /pokud nemáte co dělat/, vysypat obsah na plechy, prosušit, vrátit do sklenic.
Kdybych měla opravdu všechno dávat do mrazáku /proč?/, měla bych ho určitě větší než postel. A toho bohdá nebude! Jaga.
Zavařené houby a ořechy pak do mrazáku samozřejmě nedávám, i po 10 letech jsou jak čerstvě usušené,maximálně je dám chvíli do trouby. Teď jsem otvírala sklenici s houbami z roku 2010 a nikdo nic nepoznal, byly výborné.Mně se do nich i v plátěném sáčku kolikrát dostali moli, pak se mi to rozlítalo a bylo to hrozné, Takhle to je v pohodě. Ale nezavařuju klasicky, otevřenou sklenici dám do mikrovlnky asi na 2 min, po vyndání hned zavíčkuju, sklenice se trochu orosí, ale po schladnutí je zase naprosto v pohodě. Stejně to dělám s vyloupanými ořechy. Nezabírají místo v mrazáku a jsou chráněné před moly.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.