Nejste přihlášen/a.
Pěkně zdravím! Syn mi přivezl k uskladnění velké množství jablek ze samosběru. Tak velké množství jablek jsem nikdy neskladovala. Moje podmínky k uskladnění nejsou ideální, ale rozhodně lepší než jeho. Zatím jsou jablka v malých přepravkách ve dvou až třech vrstvách, mnohá jablka stopkou dolů. Chci si v obchodě vyžádat papírové lísky a jablka přeskládat.
Vím, že jablka a brambory nemají být v jednom sklepě. Bohužel jeden sklep mám "bramborový", v jiné části je uhlí a dřevo a v další části bývá poměrně teplo od kotle. Chci jablka vyskládat na chladné chodbě a na schodech, případně je překrýt nějakou textilií, aby nebyla na světle, a chci mezi ně sem tam dát misku s vodou kvůli vlhkosti. Na chodbě mívám tak 10-15 stupňů, to měřívám kvůli přezimování pokojovek.
O křížalách z těchto jablek neuvažujeme. Chtěli bychom je při půběžné konzumaci uchovat tak do poloviny ledna, případně i déle. V čem uvažuji správně a v čem byste poradili něco lepšího?
Možná jsem zvolila špatnou rubriku, ale to snad nevadí.
Časnější jablka, která nevydrží delší skladování, jsem vždycky zpracovala. A třeba i ta spadlá, která byla porušená.
Jablka oprat, oloupat, vykrojit jádřinec a postrouhat na hrubém struhadle. Potom nacpat pevně do velkých sklenic, bez přidání čehokoliv. Žádný cukr ani voda. Sklenice dobře otřít, zavíčkovat, sterilovat 20 minut na 80 stupňů. Takovýto polotovat vydrží klidně několik let v temném a chladném špajzu či sklípku.
Používám je na štrúdl, na jablečný nepečený dort, to je dobrota a mám i na velice chutnou buchtu na plech, kam se dává právě jedna celá sklenice jablek. Jinak mírným povařením a dochucením /citron. kůra, koření, případně kapka rumu/ se z tohoto snadno vyrobí jablečná povidla, která pak zase mají uplatnění v koláčích a buchtách. Jaga.
Souhlasím s rádcem Mario. Dodnes si pamatuji vůni jablek uskladněných na půdě v seně. Vydržely celou zimu. Nechápu, jak to bylo možné, protože já jsem to tady už také vyzkoušela a dokoce jsem měla i seno. Ale neuchránila jsem jablíčka před myšma. Sice jim tam jinak bylo po všech směrech dobře, ale ty myši mi je nakousaly a ty jsem pak už nejedla, protože se mi to eklovalo. Ale nekazily se. Nevím jak je možné, že tenkrát ty myši daly jablkům pokoj.
Já také nemám doma dobré podmínky na skladování jablek a nevydrží mi ani do vánoc. Něco jablek si každým rokem nastrouhám dám do plastových krabic a zamrazím. Takto vydrží v mrazáku i celý rok nebo by vydržely i déle. Je to pak dobré na pečení něčeho s jabkami, např. štrůdlu kdy po rozmrazení je to už hotové připravené k použití.
S místem v mrazáku mám problém i já, protože mrazím téměř všechno co se mrazit dá a nejen ovoce. Musí se to tam naukládat tak aby tam toho vešlo co nejvíce a někdy s mrazením něčeho i zrezignovat. Zaplnil bych asi i ještě jeden mrazák, ale to by asi bylo už příliš a nechci dělat z baráku mrazírny.
Jablka uskladňuji v zahradní chatce na nářadí.Do Vánoc u nás prakticky nemrzne,tak je tam mám v bedýnkách v 1 vrstvě.Potom je obložím polystyrénem a tak jsou tam dále.Ne terase při domě mám nefunkční starý pultový mražák,tam je přeskládám až do úplné spotřeby.
Myslím si, že vaše jablka jsou nějaké odrůdy,která je poloskorá a dlouhé skladování nevydrží.Jablka na zimu obíráme hodně později.
Když jsou jablka a brambory blízko u sebe, tak brambory údajně začnou klíčit o dost dřív. A to rozhodně nechci.
Máme jblka s bramborama v jednom sklepě. V zimě tam je kolem pěti stupnů, když mrzne tak i méně. Jablka se spotřebovala až v květnu a brambory první týden v srpnu. Žádné velké prýty neměly, byly do dvou centimetrů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.