Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
během posledních měsíců jsem začal více a více používat koření, stejně jako jíst ultrazpracované potraviny typu sušenky, které mají také výraznou chuť. Kvůli tomu mě už "normální" jídlo jaksi neuspokojuje.
Jak se vrátit do "starých kolejí" je poměrně jasné: postupně si zvykat na méně chuťové výrazné pokrmy. Napadlo mě ale, zda to takto není možné dělat donekonečna: tedy že bych si postupně zvyknul třeba na suchý chleba (teď prosím neřešte nutriční hodnotu, dal jsem to jako příklad chuťově nevýrazné potraviny). Tím bych mohl ušetřit, zjednodušit vaření a vše s tím související, plus, až bych potřeboval pro něco dopamin, stačilo by si dát "normální", chuťově výraznější pokrm.
Je tedy podle vás možné si dlouhodobě zvyknout na bland food alias chuťově nevýrazné potraviny?
Děkuji za odpověď
Chuť máš otupenou, proto potřebuješ výrazně kořenit. Jde to řešit tak, že ochutnáš jídlo nekořeněný a pak to ochutíš, míň než předchozí. Tak si postupně citlivost na koření zvýšíš. Tohle výborně funguje na slaný, sladký - napiješ se neslazenýho čaje (blee), pak ho osladíš jednou kostkou a připadne ti to sladký stejně jako když tam rovnou hodíš tři kostky.
Ne všechny jídla jdou kořenit až potom co jsou hotový, tam je to trochu složitější, leda dvě verze jedna hodně málo druhá trochu.
Zvyknout si lze na všechno, ale nepochopil jsem proč? Vždyť lze různě kombinovat zdravé potraviny, aby to bylo chuťově výrazné. Nemusí se jen kořenit.
Z chuťově nevýrazných jídel, které mne taky nelákají, si udělám chuťově výraznější, že si ty jalové zdravé zeleniny, ale i ryby, brambory, těstoviny a masíčka,...pokapu nějakým vlastnoručním dresinkem, citronem, kečupem, kořeněným olejem. A ještě si do nich nasekám cibuli, petržel, česnek... Pokud jde o kaše, tak je ochutím kakaem, skořicí, medem... Nevím, proč bych se měla ochuzovat o chuťový zážitek?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.