Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Nakládání okurek salátovek

Od: tm odpovědí: 18 změna:

Zkoušel někdo zavařit okurky salátovky místo nakládaček? Samozřejmě myslím třeba na kolečka nebo kostky. Lze to použít alespoň třeba do znojemské? Děkuji.

 

 

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x
avatar boba

Já jsem léta zavařovala okurový salát a nemůžu najít recept, tak jsem zapátrala po netu a našla takový ten skoro můj.

4-5 kilo okurek, 1 litr vody, 300 ml octa, 40 g soli, 300 g krupice.

Okurky očistit,oloupat a nastrouhat na hrubo..Necháme 2-3 hodinky stát a po té slijeme z okurek vodu co pustí.. Do hrnce dát vodu,ocet,sůl a cukr, promícháme a svaříme ( necháme přejít varem)..odstavíme z plotny a necháme trošku vychladit.. Pak přidáme nálev do nastrouhaných,a vody zbavených okurek,promícháme..plníme do čistých menších sklenic,zavíčkujeme a sterilizujeme po dobu 15-ti minut..Sklenice vyndáme a necháme do druhého dne odstát..Salát můžeme jíst hned druhý den,ve sklepě vydrží i celou zimu,ale u nás se vždy do měsíce sní je výbornýýý :) Z této várky jsem měla 10 malých sklenic od moravanky..Vyzkoušejte!

Já jsem myslím ještě přidávala trochu křenu, ale nejsem si jistá, když nemůžu najít ten recept.

liska5

To je zajímavé! Jen tu cennou vodu z nich bych nevylévala, ale nějak použila.

Můžete ji vypít. Osvěží.

 

id
hodnocení

3x
Ze salátovek dělám Okurkovo cibulovou čalamádu. Receptů na toto je hodně, já dělám od oka.

 

hodnocení

2x

Záleží na nálevu, zavářím běžně, někdy podél rozkrojím a třeba na půlky, pak dělám směsi - co zrovna mám- rajče, okurku, cibulku, papriku, cuketu, dýni, atd.,.někdy přidám feferonku , dávám kousek kopru, jako příloha výborné. Nesmíte se bát improvizovat, zkoušet, co vás napadne a co zrovna máte . Vařím si každý den, přes léto rychlá, hlavně zeleninová jídla, 2x neuvařím stejně. Ničeho se nebojte a zavařujte.

 

molly
hodnocení

2x
Zavařovat jsem nezkoušela, ale okurku nebo cuketu nakrájenou na plátky nakládám do láku cukr, sůl, ocet, voda a je to super do baget, sendvičů, burgerů... Zkrátka to používám jako kyselé okurky.

 

hodnocení

2x

Já vám sem dám recept na lák na okurky, který je ten nejlepší, jaký snad existuje. ,1,5 l vody, 0,5 l octa, 20 cukerínů, 80 g soli, 15 kostek cukru, 10 celých pepřů, 10 kuliček nového koření, 4 bobkové listy. Vše povařit a pak rozdělit do sklinek s okurky. Samozřejmě nemusí jít jen o okurky. My jsme zavařovali i různě nakrájené cukety, nebo se přidala mrkev. Z tohoto nálevu je i cuketa tak dobrá, že se když. např. nemá někdo okurky, tak mu to plně nahradí např. do bramborového salátu.

tm
hodnocení

To zní zajímavě - cukety jsem nikdy nezavařoval, neboť mně přijdou takové jakoby bez chuti. Většinou je beru pouze jako nějakou hmotu, abych zaplácl místo - buchta, bramborák... ale je pravda, že lák je asi dokáže ochutit. Že bych je ale dal do br. salátu... příští rok zasadím a podle úrody uvidím))

Fakt ty cukety vyzkoušejte! Pokud je cuketa tuhá, tak natáhne lák a někdo ani nepozná, že to není okurek. Ještě bych doplnila, že nejlepší cukety jsou ty zelené a žluté. Ty bílé jsou těžko loupatelné a jsou fajn tak na uskladnění. Dlouho vydrží.

 

hodnocení

2x
avatar zmatenka

My děláme z přerostlých nakládaček tzv "Americké okurky". Nemyslím si, že mají jinou chuť než salátovky. Je fakt, že do znojemské bych je určitě nedala, ale třeba místo klasických nakládaných okurek jsou fajn. Recept je tady:

AMERICKÉ OKURKY

2,5 kg okurek, 3 lžíce soli, 6 ks cibule, 1 lžíce posekaného kopru. Na nálev použijeme 6 dl octa, 4 dl cukru, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička kari, 1 lžička chilli – to svaříme dohromady.

Omyté okurky a cibuli nakrájíme na kolečka, smícháme se solí a necháme stát 2 hodiny. Okurky pustí vodu rukama ji vymačkáme (tu vylijeme a nepoužijeme), přidáme cibuli, 1 lžíci posekaného kopru a plníme do menších skleniček. Přidáme nálev, zavíčkujeme a zavařujeme 20 minut.

Ze salátovek (vlastně i z přerostlých nakládaček) lze uvařit výborný okurkový sirup pro přípravu domácí limonády. Zase recept:

OKURKOVÝ SIRUP

Nastrouháš okurku (recept je na 1 hadovku z obchodu, takže přiměřeně) a zaliješ ji 1 litrem horké vody. Necháš 24 hodin louhovat. Pak přecedíš přes plátno, přidáš na 1 litr tekutiny 1 kg cukru a 1 lžičku kyseliny citronové. Přivedeš k varu, necháš chviličku povařit a horké naléváš do lahví, které ihned zavíčkuješ. Necháš vychladnout (já naležato – nevím proč, ale dělám to tak) a uchováváš ve tmě a chladu. S plátky čerstvé okurky, citronu, mátou a ledem je to vynikající osvěžující nápoj. Výhodou je, že výroba tohoto sirupu není omezena žádným ročním obdobím, protože okurky dostaneš celoročně.

Asi to není to, na co jste se ptal/a, ale nedalo mi, abych to tady jako tip na zpracování okurek, nenapsala...

 

guma
hodnocení

1x

Zavařovat salátovky je úplně běžné, nejlépe do velkých sklenic v celku - nekrájet na kolečka nebo kostky. Ty nejsou dobré. Případně na půlky.

Někomu to chutná více než zavařené nakládačky. K řízkům vynikající.

 

hodnocení

1x
avatar babkazov

Naši zavařovali salátovky, říkali tomu řezy nebo rusy, protože měli salátovek hodně. Ale zůstávaly, nechutnaly nám.

guma

Musí být dobrý nálev, potom chutná všem.

 

hodnocení

0x
avatar jenyk

Do znojemské salátovou okurku? To nemůže být dobrý a ze zavařených už vůbec ne.

Já bych to tedy nedělal.

 

Ale to je normálně v receptu. Ovšem musí být ty zavřené okurky chutné a to je asi ono.

tm
hodnocení

Udělal jsem nálev jako na nakládačky, tak v čem je salátovka o tolik jiná? Myslím chuťově.

jp

V ničem rozdíl. Do znojemské do bramborového salátu, v pořádku.

 

futra
hodnocení

0x

Když dostanu salátovky ,přerostlé cukety či nakladačky ,tak je rozkrájím na špalky a ty potom na čtvrtky nebo na šestinky .Záleží jak jsou ty přerostlíci velcí.No a potom je klasicky naložím jako okurky.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]