Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Silikonová forma - škodlivost

Od: jarin* odpovědí: 45 změna:

Zdravím,

zatoužil jsem si upéct madlenky, na které je potřeba forma na pracny. Mám vyhlídnuté tři - dvě silikonové a jeden plech. V Orionu mají za 150Kč takovou hnědou na 20ks, chtěl jsem si připlatit za Tescomu, na Mallu ji mají za 229 místo 499, protože by mohla být kvalitnější ale četl jsem článek z roku 2006 kde uváděli, že tady ty silikonové formy navíc oranžové jsou nějvětší svinstvo. Pak mám vyhlídnutou třetí plechovou na 12ks což je málo a navíc se musí vymazávat.

Je tedy na místě mít v dnešní době obavy ze silikonu? Nemám mít strach nebo spíš doporučujete se tomu vyhnout?
Děkuji.

 

 

45 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x
avatar jenyk

Už takhle máme kolem sebe nespočet různých svinstev, tak proč si dobrovolně ještě přidávat další. Mě to nesmí do baráku.

 

liska5
hodnocení

2x

Někdo má natrvalo silikonový prsa, někdo si párkrát ročně upeče v silikonové formě.

Mám silikonovou formu /srnčí hřbet/ na biskupský chlebíček a nepeče se v ní dobře. Střed je dlouho bílý i na povrchu u dna. Ta druhá forma - plechová se lépe nažhaví. Je dobré, když je uvnitř potažená takovou hnědočervenou vrstvou, aby se těsto nepřichytilo a snadno se hotový hřbet vyklopil.

vlastovicka

Já mám zase bábovkovou silikonovou formu a peče se v ní velmi dobře. Vyhovuje mi především proto, že se nemusí vymazávat a bábovka se z ní vyklopuje oproti skleněným a keramickým formám velmi dobře.
Kdybychom měli nepoužívat a jíst vše co někdo označí za svinstvo a škodlivé tak bychom nemohli používat a jíst téměř nic. Myslím, že jsou mnohem větší svinstva než nějaká silikonová forma na pečeni.

 

hodnocení

1x

Jak píše vlastovicka, silikonové formy jsou velmi praktické a nebál bych se je používat za předpokladu dodržení maximální výrobcem povolené teploty. Silikonové věci se v potravinářském průmyslu používají běžně.

vlastovicka

*palec*
Nevím jakou maximální teplotu výrobce povoluje, ale já tu mojí bábovkovou formu používám při běžných teplotách jaké jsou uváděné v receptech na pečení bábovky což je nějakých +/- 180°C.

Pro vyšší teploty se používají speciální silikonové kaučuky s odolností kolem 300°C, předpokládám, že formy na pečení se vyrábějí z tohoto typu silikonu. Pokud někomu forma zčernala, někde se stala chyba.

liska5

Orione, u nás je mají v Orionu:-D

 

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Nevím, zda máte formičky chromované či hliníkové, ale hliník byl u nás už před více než 20lety zakázán – hlavně příbory, jako škodlivý. Ten silikon jistě horší nebude. Sama jsem si před 3lety koupila 2 silikonové na pracny, protože jsem se občas řízla o tu hliníkovou, a to mytí mě štvalo. Mám ty oranžové z Orionu, výrobce ručí za bezpečnost u používání při +230 až -40°C (šla jsem se kouknout). Peče se v nich skvěle, vyklápí se skvěle, myjí se jedna radost, barva je stálá. Led v nich nedělám, takže těch -40°C vyzkoušeno nemám. Ida

Hliník zakázán? Kde jste to vzala? Hliníkové nádobí můžete koupit stále. Zdravotní škodlivost hliníku nebyla prokázána, pouze je v podezření. Hliníkové nádobí se nemá používat na zeleninu, ovoce a kyselé pokrmy, jinak nevadí. Třeba takový hliníkový ešus je praktičtější než nerezový. Nerez má výrazně horší tepelnou vodivost a díky tomu se v něm jídlo snadno připaluje. Musí se to řešit dvojitými dny u nerez hrnců.

liska5

Třeba ze školnách jídelen hliníkové příbory stáhli. Pamatuji si, jak se o hliníku psalo, že je škodlivé v něm vařit. Já jsem v hliníkovém ešusu vařila na koleji /1968-73/.. A když byl v kontaktu s některými potravinam, tak černal, nebo naopak měnily barvy ony potraviny. Jednalo se o ovoce, zeleninu a kyselé potraviny, ale taky některé houby. Třeba ta rudočechratka - čirůvka fialová. To chytlo tak jedovatě růžovou barvu, že jsem tím děsila spolubydlící. Teď když ji dělám na pánvi,tak se nic takového neděje.

vlastovicka

Pokud jde o ten hliník tak si pamatuji, že kdysi dávno pivo bývalo v dřevěných sudech. Pak asi nějaký chytrák vymyslel, že bude lepší ty sudy dělat z hliníku a tak se pivo do hospod dlouhé léta vozilo v sudech hliníkových až někdo asi začátkem 90 let zjistil, že z těch hliníkových sudů se hliník uvolňuje do toho piva a tak se hliníkové sudy na pivo zakázaly jako škodlivé a nahradilo se je nerezovými a tak to je asi dodnes.

Idanova-chrom,ované tedy nejsou v žádném případě jsou jen niklované! A hliníkové? to asi také ne!

Orion , že by to s tou škodlivostí hliníku bylo obdobně jako to bylo s koncentrací železa ve špenátu?!

Železo ve špenátu? Co máte na mysli?

Na mysli má Pepka námořníka a ty jeho "železné" svaly, které měl proto, že se ládoval špenátem, ve kterém bylo skryté právě to železo. Což byla jenom velmi chytrá marketingová fáma, ale lidé tomu věřili desítky let. ;)

Tedy p.Orione myslel jsem že toto víte? Vy jste nikdy neviděl Pepka námořníka jak musí špenáta a pak má sílu? 6e se kdysvá dávno vědci spletli o něklik desetinných míst a pak se leta letoucí propagoval špenát?

Jo to si pamatuju, špenát se propagoval jako zdroj železa, železo skutečně obsahuje a nevybavuju si, že by se ten obsah nadhodnocoval, což samozřejmě nevylučuju.

 

gel
hodnocení

1x
Nezdravá pečená pšenice (Čím tmavší, tím více rak ) versus troška silikonu?
Tu pšenici do sebe sypete horem dolem každý den několikrát ( bez pšenice málokdo dokáže vydržet byť jen 2 dny), a ten silikon dvakrát do roka? Aneb zcela nepřiměřená panika :))
I kdyby se z toho něco louhovalo, jakože asi dost těžko, neboť to musí mít atest na styk s potravinami, no tak je to o množství...

1. pšenice se nedělá z ropy. Silikon ANO.

2. bílé pečivo je sice pro střeva málo zatěžující a snadno stravitelné, ale na druhou stranu je nezdravé z hlediska energetické hodnoty a cukrů.

...

Kdo peče 2x do roka?

Já sám dělám bábovku co měsíc.

Taková muchomůrka zelená nemá s ropou nic společného, to je dílo přírody, ale raději bych sežral kilo silikonu než jednu muchomůrku :-D

 

veronica
hodnocení

0x

Když se míchá cibulka silikonovým nástrojem, tak olej neobvykle pění - vlastní zkušenost.

liska5

Není to ten černý plast? Takový ta kuchyňská sada ... To by snad mělo být něco jiného.

Černý plast? Že by teflon?!

 

hodnocení

0x
avatar aja1946
Ja jsem vyhodila tu na babovku, zcerna a nejde to umyt, pisi, ze cernani neni na skodu, ale o nejaky chemický proces jiste jde
vlastovicka

Já mám už několik let hnědou silikonovou formu na bábovku kterou občas použiju a její barva je stále stejná tak jak jsem ji kupoval. Pokaždém pečeni ji vymyju a prozatím mi nic na ni nečerná. Pokud někomu silikonová forma na pečení zčerná tak bych předpokládal, že asi něco udělal špatně i když nevím co a nebo to možná byla nějaká levná forma z nekvalitního silikonu.

Mám asi pět let silikonovou bábovku z Orionu hnědou. Je stále jako nová. Krásně se v ní bábovka upeče a vyklopí se bez problémů. Za mne tedy ano.

monikad
Dobrý den všem. Mám silikonového beránka cca 8 let. Používám ho jen jednou ročně a vždy ho mam čistého a suchého v sáčku v kuchyňské lince. No letos jsem zjistila, že má na sobě takový lepkavý načernalý film. Nejde to umýt. Jakoby se obnovuje. Novou formu už si koupím keramickou, protože tohle se mi vůbec nezdá v pořádku.

Po 8 letech má silikonová forma nárok na odpis. To není kov či keramika, která vydrží třeba několik generací. Teflonové pánve by se také měly obměňovat dříve, než se z nich začne loupat teflonový povlak.

 

hodnocení

0x

Klidně zvolte tu plechovou. Místo vymazávání vložte pečící papír. Taky to tak dělám.

liska5

Do formiček na cukroví to asi nepůjde.

Nj, přehlédla jsem "formu na pracny". Moje chyba.

Tak jedině vymazat tukem.

 

hodnocení

0x

Problém je, že za vysokých teplot při pečení nebo vaření se začnou uvolňovat ftaláty, cadmium a další těžké kovy do žrádla.

A to nikdo nechce.

Ty plastový šufany tak maximálně na saláty a studenou kuchyni. Mě to nesmí do baráku taky.

Nechápu, že si to někdo kupuje... asi sladká nevědomost a marketingové oblbnutí ovcí.

...

Nerezové nádobí je stálé. I ten hliník je svinstvo, protože ho narušují kyseliny.

Ovce jsou spíš ti, co se nechají zblbnout různými babskými povídačkami nebo radami různých internetových "znalců" a žerou tyhle nesmysly i s navijákem. Ftaláty se vyskytují v měkčeném PVC, což je plast, který se při přípravě jídel nepoužívá. Cadmium a další toxické kovy se smí používat jen vzácně třeba v elektrotechnickém průmyslu, ve výrobcích pro styk s potravinami je nenajdete, to je naprosto vyloučeno.

Orione, odbornému testování se věnovali černé ovce. V černém plastovém nádobí našly laboratoře olovo.

Že nějaký konkrétní výrobce, nejspíš čínský, tam se jim různé úlety daří docela často, má v plastu olovo znamená jen to, že v jeho výrobcích bylo/je olovo. Nic víc.

Těžké kovy v organismu poškozují nervovou soustavu. Jak si mám vysvětlit, že za závadné nádobí tak orofuješ ;)

Já oroduju za závadné nádobí?
Tak ještě jednou a srozumitelněji. Že u nějakého výrobce nádobí našli v jeho výrobcích olovo neznamená, že to je běžné, že olovo je běžnou součástí nádobí.

U toho silikonu nebo plastu to běžné je. Jak jinak by měl vlastnosti výdrže za vyžších teplot. To si nechám poradit ;).

Minimálně barviva se uvolňují

Už jsem četl všelijaké kraviny, ale že v plastech musí být těžké kovy, aby měly teplotní odolnost, na to jsem ještě nenarazil. Kde jsi takový nesmysl sebral? Plasty mají různou teplotní odolnost, to jsou prostě jejich (rozdílné) vlastnosti. Vyšším teplotám obecně odolávají plasty mající v molekule fluor či křemík. Teflon nebo některé silikony odolávají až cca 300°C a žádné olovo k tomu nepotřebují. Do některých plastových výrobků nebo plastových vrstev se přidává jako plnivo kov, přesněji kovové částice, ale to není kvůli tomu, aby vydržely vyšší teplotu, ale aby lépe vedly teplo (nepoužívají se k tomu těžké kovy).
A co se barviv týče, tak do potravinářských plastů se smějí přidávat jen nezávadně pigmenty neobsahující těžké kovy.

Plastová rukojeť hrnce nebo vařečka rozhodně nemá benefit vedení tepla. Pravým opakem je benefit, aby byla izolantem a nepálila při vaření.

Gumídku, proto je "plastová" rukojeť z u snad 99% kuchyňského náčiní z jednoho z nejstarších plastů, .z bakelitu!

 

Z bakelitu (toho lesklého tvrdého a uvnitř porovitého po zlomení nemám v kuchyni nic). Možná remosku.

jd

@gumidek neblazni a neplet pvc a gumu a teflon a plasty a silikon. Precti cs.wikipedia.org/... a nahod neco k tematu, treba nejaky recall silikonovych formiček, ano? DUKAZY!

cokoliv jineho je jen blaboleni... ty ftalaty anebo ta kauza z BP-A free nebo jak to bylo? Bisfenol A. Pak se pry ukazalo, ze bisfenol B je daleko skodlivejsi :))

Na tech plechovych formach muze byt olovo nebo lak nebo cokoliv, co muze byt daleko skodlivejsi nez silikon, ten by mel byt spolu s teflonem intaktni, inertni, tedy vuci organismu neskodny.

Tedy pokud nenaloupes teplon a nedas ho nekomu do cigarety, to bys ho mohl dobre otravit, pri teplotach >400°C muze pry se rozkladat...

ps: jeste rekni ze take veris souvislosti autosmu a vakcin!?

 

nemusimblbce
hodnocení

0x

Prosím vás klid, je to přísně a pravidelně kontrolováno. Nikdo vás nechce otrávit.

 

hodnocení

0x
Formy na pečení používám klidně Aluminium. Třeba babovkovou. Mám desítky let starý formy na bábovky, barvu mají furt hezkou stříbrnou. Formu nahreju v troubě, hned vymazu tukem a vysypu moukou.
Bábovky jdou vyklepnout v pohodě. Prostě je nechám ve formě po upečení 5minut odpočinout.
Hrnce a kastroly bych nechtěl z Aluminia, formy na pečení úplně v pohodě
Na Aluminium se hází špína i proto, že toho bychom si uměli vyrobit sami dost, hlavně dřív za ČSR.
Čemu nevěřím jsou teflony apod. Když vidím u lidí ty seškrabany vrstvy teflonu...
To radši nerez nebo je spousta krásnýho smaltovanýho nádobí.
To byla debilita, zavírat smaltovaný a tahat sem debilní teflonovy krámy od žabožroutů nebo rákosníků

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]