Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Alternativa ponožek

Od: pantatabateku* odpovědí: 12 změna:

Co se používalo před ponožnama? U nás, v období Rakouska-Uherska nebo První republiky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

novak1*
hodnocení

9x

Onuce. Hadry asi 40x 50cm se omotali kolem chodidel. To bylo v zime. Nosili je nekteří i v roce 1980 , možná nekdo i teď.

Ty hadry sakra...

makk

K vidění třeba ve filmu "Kam se poděla sedmá rota", když se koupali v rybníku a pak se oblékali. Podrobně je to popsáno v semináři Divadla Járy Cimrmana před hrou Lijavec. "...ono když vám povím, že to byly nastříhané kousky plátna, tak to ještě nevypadá tak zle..." :).

hodnocení

5x

Pamatuji si to u dědy tak v r. 1955, omotal si nohy, obul své velké nádražácké boty, nasadil nádražáckou uniformu a šel do práce. :)

hodnocení

3x

Já je občas nosil ještě nedávno.Vzal jsem je od výstrojního náčelníka když likvidoval asi 20 pytlů onucí asi 30 párů zimních (obdoba flanelu ,letní byly jen plátno.),Donedávna jsem je pak ještě dopoužíval jako pucwolu v autě.

hodnocení

3x
Ještě moje babička mi vyprávěla, že od jara do podzimu ještě na ranní jinovatce chodili naprosto běžně bosí, takže nemuseli řešit ani ty onuce. Bylo to za první republiky...

Tak, tak, A děda mě učil, jak běhat bos po strništi. Teda už jen "na sucho". A já to pak prakticky zkoušel. Obešlo se to bez vážnějších zranění :-D.

zbynekj*
hodnocení

1x

Onuce jsme měli na vojně v r. 1959

hodnocení

1x

Táta do gumáků a filcáků nosil onuce. Teplejší hadry. Muselo se to umět na nohy namotat, aby to drželo celou dobu.

etana*
hodnocení

0x

Nosily se punčochy různé délky, upevněné gumou nebo páskem k lýtku. Onuce nosili leda nějací chudáci kdesi na poli, ale i služky na statku měly punčochy. Ne silonky, samozřejmě, pletly si je samy.

hodnocení

0x

V zimě se do vysokých bot sávaly noviny. Snad Rudé právo? Prý to nezáblo, nepropustilo chlad.

Už kdysi v době sedláků se nosily silné punčochy. /ženy i muži/ Ty se podšívaly další látkou, bylo to jako podrážka. Když se člověk doma vyzul, mohl se pohybovat jen v těchto podšívaných punčochách, bez nějakých bačkor. Jaga.

oprava: dávaly noviny...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]