Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zavařit?

Od: samira odpovědí: 5 změna:
Dobrý den.
Možná pro někoho hloupý dotaz, ale nikdy jsem nic nezavařovala. Na sladké džemy a kompoty moc nejsem, vyrostla jsem v paneláku. Nyní mám zahradu a jako plno ostatních hodně cuket. Napadlo mě udělat směs na topinky a zavařit ji. Dělám něco takového toprecepty.cz/... Paní píše snadno ji zavaříme... A v popisu je pak "dejte horké do skleniček a zavíčkujte". No a to je můj dotaz - to je celé? To se nevaří v hrnci s vodou? A nebo to mám dát horké do sklenic a pak vařit? A jak dlouho?
Moc děkuji za dobrou radu!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ne, to už se nevaří. Horkou směsí se naplní skleničky (pozor na čistotu víčka a okraje skleničky! - dobré je použít nálevku, aby nedošlo ke znečištění, jinak by se obsah mohl kazit), mám je při plnění na mokré utěrce (aby nepraskly). Zavíčkujeme a skleničku otočíme dnem vzhůru.

samira
hodnocení

Děkuju moc, tak já to vyzkouším :)

motyl*
hodnocení

2x

Já taky tápala, ale nebojte se toho. Jestli můžu doplnit, co se mě osvědčilo, je třeba dodržet nějakou minimální mezeru mezi víčkem a tou zavařeninou (někde je na to video od výrobce sklenic), protože to souvisí s tím jak se víčko chytně, A umytý víčka vypláchnu nějakým chlastem typu vodka, a už tak nechám,stejně tak tím otřu vršek sklenic. Když zavařuju ovoce, vždy jako nakrájenou rozvařeninu která se dá i dát na chleba, i sníst samotná,..., už se nebojím ani ůplně bez cukru, prostě nedodám tam nic, absolutně se vyhýbám všem těm pomocným přípravkům. Do hub dávám tymián, cukr ocet to jo a taky nezavařuju v hrnci ve vodě. Cukety mě nenadchly, nechutnají mi.

samira
hodnocení

Díky i Vám za tipy, odpoledne to prubnu

hodnocení

1x

Mezi lidmi kolují podobné recepty, kdy se už výrobek nezaváří, jenom se do vychladnutí otočí víčkem dolů. Kromě marmelád, džemů a různých jiných směsí se takto dělají i domácí kečupy.

Výhoda: je to rychleji hotové, úspora energií.

Nevýhoda: občas se nesterilované výrobky mohou kazit. Proto raději steriluju všechno. Jenom třeba 15 minut na 80 stupňů, ale je to jistější, než se s tím dělat a pak to zplesnivělé vyhazovat. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]