Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bublanina s rybízem - důvody splasknutí, těsto nenaroste

Od: asek odpovědí: 13 změna:

Prosím o radu, dělávám bublaninu s červeným rybízem.

Problém je, že se bublanina povede v 1 ze 3 pokusů.

Když se nepovede, problém je v tom, že když připravené "těsto"(jestli se to tak nazývá) i s rybízem, vložím na plechu do trouby, tak těsto nenaroste.

Hledám důvod proč se to tak děje a jak to opravit.

1) Kdysi mi někdo radil, že údajně je to kvůli tomu že dám do bublaniny moc rybízu a že to způsobuje kyselost.

2) Další říkal, abych dal více kypřícího prášku.

Nicméně od té doby jsem až do teď neměl čas na vaření, a teď budu dělat bublaninu po x letech.

Prosím o rady co by mohlo být za problém. Děkuji!

Ingredience receptu:

2 lžíce vhřelé vody

100g cukr

100g polohrubá mouka

2 vejce

1/4 kypřícího prášku do pečiva

červený rybíz

Adresa receptu: vareni.cz/...

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

4x

Dělám hrnkovou bublaninu z těsta které je v podstatě univerzální a k mému překvapení jsem ho objevila i na netu, na té stejné stránce :

Hrnková bublanina/...

Pokud je s rybízem, povrch posypu hustě drobenkou, aby se šťáva z ovoce vsákla. Peču na 170°C cca 30 minut, těsto se nesmí lepit na špejli a povrch by měl být do zlatova. Dá se dělat i z poloviční dávky - i když tu blbost jsem dneska udělala a přišla dcera, takže za chvíli jdu péct další. *smich*

doplněno 09.07.22 06:52:

Doplňuji, že původní recept je na tradiční nastavovaný piškot, kde výsledek spočíval hlavně v důkladnosti našlehání. Taky mne to tak kdysi babičky učily a v dobách, kdy byl v domácnosti maximálně ruční šlehač, to určitě nebyla práce za odměnu. Našla jsem na netu pár vychytávek jak se vyhnout problémům, ale lépe je volit modernější recept.

Piškotové těsto: /...

asek
hodnocení

Reáguji na patronka® v 08.07.22 - 19:01

Děkuji! Zkusil jsem tedy tento recept a povedlo se. Dělal jsem jej na zkoušku z poloviční dávky.

Rybíz před vložením do těsta jsem pro jistotu obalil v mouce.

hodnocení

2x

Tohle se stává, když je ovoce hodně šťavnaté nebo mokré - nechte ho dobře okapat, případně slabě prosypte/obalte moukou než ho dáte do těsta.

asek
hodnocení

Pro jistotu jsem to takto obalil v mouce a výsledek byl vpořádku. Děkuji!

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, on je snad problém v teplotě v troubě při pečení (asi to chce pect déle a na nižší teplotu). Myslím, ze se tomu říká, ze se buchta srazí (nevybehne). Zdravím!

hodnocení

1x

Já si myslím, že problémem je vřelá voda a absence tuku. Kdybyste sešlehal vejce s cukrem, vešlehal olej a pak vmísil mouku s prdopem a mléko, mohla být dobrá buchta. ( půl hrnku krystal nebo krupice cukr + vanilkový, půl hrnku olej, půl hrnku mléko, 2 hrnky mouka a celý prdop)

doplněno 17.07.22 07:49:

Až budete šlehat vejce, přidejte špetku soli. Vyšlehají se do pevnějšího sněhu mnohem rychleji.

sametka
hodnocení

1x

Když si přečtu ingredience a představím si, že to vše jen smíchá dohromady, tak z toho logicky MUSÍ vzniknout kejda. Už tu bylo psáno, že by bylo ideální šlehat vejsce s cukrem a pak tuk a nakonec mouka a rybíz obelený v mouce na to.

Nevznikne z toho kejda. Ta "vřelá" voda se přidává do vajec při šlehání. Dělá se to proto, aby víc nabyla na objemu a funguje to. Takže ta horká voda je v pořádku.

ltz
hodnocení

0x
A taky jestli ten rybíz nedávate do těsta dost chladný, právě vyndaný z lednice. To jemné těsto potom dostane pecku.
id
Na těsto se klade třeba ovoce přímo z mrazáku a vše je ok. Vy asi moc nepečete, že?
ltz
Pečeme, zrovna před chvílí voňavý kmínový chleba. A na svátky zrovna také nadychanou bublaninu, ID.

id
hodnocení

0x
Tento recept neznám, nikde nepřidavám vodu. Problém může být v množství prdopeču. Jsou sáčky s různou gramáží a je rozdíl zda dáte 1/4 z 8 g sáčku nebo z12 g. Přidejde a uvidíte.

lilil
hodnocení

0x
ano, chybi tam tuk, treba maslo a misto vody trochu mleka, velké mnozstvi ovoce nevadi, pecu bublaninu s visnemi a visni davam tolik, ze by tam takove mnozstvi nikdo nedal a vzdy je perfektni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]