Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, dělávám bublaninu s červeným rybízem.
Problém je, že se bublanina povede v 1 ze 3 pokusů.
Když se nepovede, problém je v tom, že když připravené "těsto"(jestli se to tak nazývá) i s rybízem, vložím na plechu do trouby, tak těsto nenaroste.
Hledám důvod proč se to tak děje a jak to opravit.
1) Kdysi mi někdo radil, že údajně je to kvůli tomu že dám do bublaniny moc rybízu a že to způsobuje kyselost.
2) Další říkal, abych dal více kypřícího prášku.
Nicméně od té doby jsem až do teď neměl čas na vaření, a teď budu dělat bublaninu po x letech.
Prosím o rady co by mohlo být za problém. Děkuji!
Ingredience receptu:
2 lžíce vhřelé vody
100g cukr
100g polohrubá mouka
2 vejce
1/4 kypřícího prášku do pečiva
červený rybíz
Adresa receptu: vareni.cz/...
Dělám hrnkovou bublaninu z těsta které je v podstatě univerzální a k mému překvapení jsem ho objevila i na netu, na té stejné stránce :
Pokud je s rybízem, povrch posypu hustě drobenkou, aby se šťáva z ovoce vsákla. Peču na 170°C cca 30 minut, těsto se nesmí lepit na špejli a povrch by měl být do zlatova. Dá se dělat i z poloviční dávky - i když tu blbost jsem dneska udělala a přišla dcera, takže za chvíli jdu péct další.
Doplňuji, že původní recept je na tradiční nastavovaný piškot, kde výsledek spočíval hlavně v důkladnosti našlehání. Taky mne to tak kdysi babičky učily a v dobách, kdy byl v domácnosti maximálně ruční šlehač, to určitě nebyla práce za odměnu. Našla jsem na netu pár vychytávek jak se vyhnout problémům, ale lépe je volit modernější recept.
Reáguji na patronka® v 08.07.22 - 19:01
Děkuji! Zkusil jsem tedy tento recept a povedlo se. Dělal jsem jej na zkoušku z poloviční dávky.
Rybíz před vložením do těsta jsem pro jistotu obalil v mouce.
Já si myslím, že problémem je vřelá voda a absence tuku. Kdybyste sešlehal vejce s cukrem, vešlehal olej a pak vmísil mouku s prdopem a mléko, mohla být dobrá buchta. ( půl hrnku krystal nebo krupice cukr + vanilkový, půl hrnku olej, půl hrnku mléko, 2 hrnky mouka a celý prdop)
Až budete šlehat vejce, přidejte špetku soli. Vyšlehají se do pevnějšího sněhu mnohem rychleji.
Když si přečtu ingredience a představím si, že to vše jen smíchá dohromady, tak z toho logicky MUSÍ vzniknout kejda. Už tu bylo psáno, že by bylo ideální šlehat vejsce s cukrem a pak tuk a nakonec mouka a rybíz obelený v mouce na to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.