Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Škubánky s mákem z prášku

Od: kateusa odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, nevíte prosím někdo, jestli složení škubánků v “prášku” je to samé jako instantní bramborová kaše? Jsem v zahraničí kde škubánky samozřejmě neznají a já mám již delší dobu chuť právě na ty, které se dělají, že se jenom zalije mlékem ta směs a přidá se máslo. Pravé škubánky z opravdových brambor také dělám, ale teď mám opravdu chuť na ty práškové :-D. Našla jsem tady jen tu směs na bramborovou kaši, myslíte, že to je totéž? Děkuji

 

 

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

4x
avatar clayman

Možná udělat středně hustou bramborovou kaši z prášku, přidat mouku a nechat v mikrovlnce propařit a pak vykrajovat škubánky. Za výsledek neručím. :)

 

hodnocení

4x
avatar aja1946
Neni a z bramor usetrite nez kupovat prasek obohaceny chemii

 

hodnocení

3x
avatar maky

Nebude to totéž, neboť do bramborové kaše se mouka nepřidává a do škubánků ano.

liska5

Ale jedlé to bude i z té husté instantní bramb. kaše. Prostě míň vody. Jednou jsem to tak zkusila, jako táborovou nouzovku. Mák s cukrem a máslo nebo sádlo to spraví. Žádná atomata tam nejsou, jak někdo píše.

 

lkjhgf
hodnocení

0x

Já su asi taky ze zahraničí *sok*, u nás na Moravě škubánky neděláme, jenom šišky. Pokuď zvládnete udělat těsto, což pochybuji o lepivé konzistenci sušenéch zemáků, stejně to chuťově bude úplně jinači. Nemluvě o sušeném mléku a hlavně aromat *blee*, co só navic v prášku

Snad "šulánky" ty moraváku *zdravi*

Nedovedu si představit, že by z prášku šly vykrajovat pěkné, tuhé škubánky. Škubánky musí být tuhé, jinak je to nechutná matlanina.

 

tebi
hodnocení

0x

Rozmixované čerstvé brambory plus vejce, sůl a polohrubá mouka. Zpracovat rychle, těsto řídne, to je vše, plus mák a máslo. Zítra to udělám doma...pro větší nadýchanost přidat trošku dětské krupičky nebo vařený brambor.

liska5

Tebi, mám pocit, že píšete o něčem jiném, než škubánky. Spíš jsou to chlupaté knedlíky nebo halušky /?/, co popisujete. Do škubánků jsem nikdy vajíčko nedávala. Mixovat brambory je ošidné. Rozbije se škrobové zrno a vznikne lepidlo! To raději dobře uvařené a vyšlehat je s trochou horkého mléka, zapařit s trochou mouky pod poklicí. A z té hmoty se pak vykrajují lžicí namočenou v sádle takové "obloučky" a kladou na talíř.

liska 5 to píše dobře, do škubánků vejce nepatří. To bude recept na něco jiného, čerstvé brambory + vařené brambory + vejce, mouka, to nebudou škubánky.

tebi
Já už tak dlouho nedělala sulanky, že už ani nevím, jak jsem je naposledy dělala:)
liska5

Škubánky a šulánky jsou úplně něco jiného.

1/ Škubánky jsou tuhá bramborová kaše propařená s trochou mouky pod poklicí a vykrajovaná mastnou lžicí. Ty výkrojky se kladou na talíř a sypou se mákem a cukrem.

2/ Šulánky se tvoří z bramborového těsta. Z vařených oloupaných a nastrouhaných brambor, vejce a mouky a špetky soli se uhněte těsto, asi jako plastelína. Rozválí se na hada a nakrájí se na dílky. Ty se uvaří v osolené vodě. Pak se šulánky vyndají a sypou se čímkoliv, často mákem. Ale i naslano, třeba se špenátem.

 

rajskyprotlak

Škubánky jsem zřejmě nikdy nedělal, ale zaujalo mě to, jak jsou jednoduché. Jestli tomu dobře rozumím, po přidání mouky už se ty kousky nijak nevaří? Čili ta mouka v nich je víceméně syrová, jen naboptnalá z těch brambor?

Zase tak jednoduché to není, zásada je, že brambory se nesmí ani trochu převařit, jinak jsou pak škubánky patlavé. Pak se voda sleje a nechá se vody jen malé množství po dně tak 2 cm, uděláte několik děr a tam nasypete mouku, dáte oheň na minimum, přiklopíte a čekáte cca 15 minut. No a pak řádně rozšťoucháte šťouchadlem a poté doladíte vařečkou tak, že případné kousky rozmačkáte o stěnu hrnce. Někomu možná kousky nevadí, ale my je nesnášíme.

rajskyprotlak

@maky Aha, čili po zasypání se to ještě chvíli paří. Děkuji. :)

liska5

Mezi tím, před tím, ba i potom můžete pařit!*tanec**tuc**pivo**smich**palec**smich2**haha**pivo**vtip**ua*

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]