Nejste přihlášen/a.
Já su asi taky ze zahraničí , u nás na Moravě škubánky neděláme, jenom šišky. Pokuď zvládnete udělat těsto, což pochybuji o lepivé konzistenci sušenéch zemáků, stejně to chuťově bude úplně jinači. Nemluvě o sušeném mléku a hlavně aromat
, co só navic v prášku
Nedovedu si představit, že by z prášku šly vykrajovat pěkné, tuhé škubánky. Škubánky musí být tuhé, jinak je to nechutná matlanina.
Rozmixované čerstvé brambory plus vejce, sůl a polohrubá mouka. Zpracovat rychle, těsto řídne, to je vše, plus mák a máslo. Zítra to udělám doma...pro větší nadýchanost přidat trošku dětské krupičky nebo vařený brambor.
Tebi, mám pocit, že píšete o něčem jiném, než škubánky. Spíš jsou to chlupaté knedlíky nebo halušky /?/, co popisujete. Do škubánků jsem nikdy vajíčko nedávala. Mixovat brambory je ošidné. Rozbije se škrobové zrno a vznikne lepidlo! To raději dobře uvařené a vyšlehat je s trochou horkého mléka, zapařit s trochou mouky pod poklicí. A z té hmoty se pak vykrajují lžicí namočenou v sádle takové "obloučky" a kladou na talíř.
liska 5 to píše dobře, do škubánků vejce nepatří. To bude recept na něco jiného, čerstvé brambory + vařené brambory + vejce, mouka, to nebudou škubánky.
Škubánky a šulánky jsou úplně něco jiného.
1/ Škubánky jsou tuhá bramborová kaše propařená s trochou mouky pod poklicí a vykrajovaná mastnou lžicí. Ty výkrojky se kladou na talíř a sypou se mákem a cukrem.
2/ Šulánky se tvoří z bramborového těsta. Z vařených oloupaných a nastrouhaných brambor, vejce a mouky a špetky soli se uhněte těsto, asi jako plastelína. Rozválí se na hada a nakrájí se na dílky. Ty se uvaří v osolené vodě. Pak se šulánky vyndají a sypou se čímkoliv, často mákem. Ale i naslano, třeba se špenátem.
Škubánky jsem zřejmě nikdy nedělal, ale zaujalo mě to, jak jsou jednoduché. Jestli tomu dobře rozumím, po přidání mouky už se ty kousky nijak nevaří? Čili ta mouka v nich je víceméně syrová, jen naboptnalá z těch brambor?
Zase tak jednoduché to není, zásada je, že brambory se nesmí ani trochu převařit, jinak jsou pak škubánky patlavé. Pak se voda sleje a nechá se vody jen malé množství po dně tak 2 cm, uděláte několik děr a tam nasypete mouku, dáte oheň na minimum, přiklopíte a čekáte cca 15 minut. No a pak řádně rozšťoucháte šťouchadlem a poté doladíte vařečkou tak, že případné kousky rozmačkáte o stěnu hrnce. Někomu možná kousky nevadí, ale my je nesnášíme.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.