Nejste přihlášen/a.
Zdravim, poradte
mel jsem maso v lednici, asi dva dny, mel jsem ho nejniz (kde je nejvetsi chlad), rozbalene - dane do misky a v igelitovym pytliku - cast masa, ktera se zrejme dotykala steny misky tak jaksi nevoni.. horni cast ovsem voni uplne, jako po rozbaleni z puvodniho obalu (tedy skvele, heheh), tak je moje otazka - je to nejak "zkazene", tedy nejedle? nebo je to v tomhle pripade ok a ona ztrata vune je prirozeny důsledek toho, ze to bylo danou casti polozene?
nechci tu uplne vysvetlovat, proc to nevim, tak staci odpoved bez otázky typu, jaktože to nevim. díky.
Jaké maso? Já mám nejchladnější místo v ledně nahoře vzadu.Shnilé asi nebude, to by páchlo děsně. Je možná uležené, což by vadit nemělo. Někdy se to tak dělá úmyslně, aby zkřehlo. Maso prohlédněte, odřežte případný nazelenalý kousek a pak maso vymáchejte v octové vodě a následně normálně zpracujte.
Tak to by už muselo zavánět v momentě, kdy jste to maso koupil. Mně teda maso po dvou dnech v lednici nijak nehnije, ani nezapáchá. A to i kuřecí. Nevím proč tady "dahan" psal, že zejména kuřecí se kazí rychleji. Ale jestli mohu poradit, tak "hermeticky" do igelitu maso nebalte, to se právě bakterie dříve rozbují. Já dám do misky a na tu volně položím igelitový pytlík, jen aby to maso na povrchu "neoschlo". A to, že se maso dotýkalo stěn misky, vůbec nevadí. A dva dny vydrží úplně bez úhony.
Jak mám chápat "rozbalené, v igelitovém pytlíku"? Hnilobné bakterie jsou anaerobní, tedy kyslík je ničí. Takže když maso pečlivě zabalíte do igeliťáku, vytvoříte jim ideální podmínky. Když naopak maso dáte na talíř a ničím ho nepřikrýváte, tak sice osychá, ale nekazí se. Když se dělá pršut, tak takto maso schne týdny nebo i roky (podle velikosti) a ani nemusí být v lednici.
Že je je maso zabalené v igelitu za dva dny cítit je naprosto normální, ale po dvou dnech by ještě nemělo být zdravotně závadné.
Takovému masu se říká "zamřelé" a pro člověka nebezpečné. Pes a jeho trávení to ocení. Pro psa je snadněji stravitelné. Ale pro člověka je nebezpečné.
Pokud maso jen tak lehce zavání, tedy nesmrdí, můžete jej dobře omýt a namočit na chvíli do vody s octem. Dá se zachránit. Ale člověk to už pak rozhodně nejí s chutí. Ledaže by pozval na oběd někoho, kdo to neví. Shnilé to určitě nebylo. Jen jste jej špatně uložil. Lednice nechladí nejvíc dole, ale naopak nahoře. Spletl jste si prostě fochy, to je celé.
Mohla bych Vám vyprávět, co je to SHNILÉ MASO. Je to už nějaký rok, vytáhla jsem v létě kuřecí maso z mrazáku, odstranila igelit, maso dala na misku - a položila nahoru na vysokou lednici, aby to povolilo. Vidět na to nebylo a já, trouba, jsem na to zapomněla. První den to zavánělo, druhý den zapáchalo, třetí den smrdělo jako...A já pořád nevěděla, co a odkud to tak strašně smrdí. Na to maso jsem totiž zapomněla jako na smrt. Když jsem na to za několik dní konečně přišla, letělo to i s miskou. Lidi, to byl ale smrad! Jaga.
Takže pokud to jen trošku zavání, dá se to zachránit. Důkladně oprat, přerazit něčím, jako je třeba česnek či aromatické koření. Když měli někde v restauraci na jídelním lístku hovězí na česneku, říkali jsme si - AHA, zasmrádlo jim maso.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.