Nejste přihlášen/a.
Jak je sucho, jsou velice mrňavé. Jíst ano, ale vypeckovávaní bude nejméně 3x pomalejší. Samá pecka, výsledek mizivý. Co budete dělat letos vy?
Máme velikou starou třešeň, na kterou se s manželem již bojíme vylézt. Letos bylo nevídané množství plodů, veliké a šťavnaté. 2 kbelíky jsem darovala, 1 si natrhali sousedé. Udělala jsem buchty "honzovky" se třešněmi. 10 sklenic kompotu, krabici do mrazáku. To je všechno.
Na stromě zůstala spousta třešní. Inzerátem jsem nabídla samosběr zdarma, přesně napsala, kde to je. Inzerát četlo 53 lidí. Nepřihlásil se nikdo, vůbec nikdo. Třešně začínají hnít, inzerát jsem tedy smazala. Už to nemá cenu.
Takže - lidé si tady třepí hubu o tom, jak je všechno drahé, jak si nic nemohou koupit a když jim člověk něco nabídne zadarmo, jen za trochu práce, až pod nos, nechtějí to. Příští rok se nebudu doprošovat těch lenochů a nechám to spadnout rovnou. Co mi po kom je? Jen jsem měla dobrou vůli. A chtěla jsem někomu udělat radost. Děti by si juchly.
Každý má plnou pusu inflace a nedostatku a nemá peníze a když má možnost, zůstane se válet na kanapi. Případně jde natahovat ruku k sociálce. Nabízet už nebudu. Byly to velké srdcovky, v obchodech zpočátku kilo kolem 200 Kč, teď ke konci kolem 100-130 Kč za kilo. Přesto se nikdo neozval. Podbízet se nebudu, ať si to koupí raději na trhu, když se bojí, že budou muset hnout zadkem. Jaga.
Takoví jsou Češi, stěžují si, litují se, ale nic neudělají pro to, aby si přilepšili.
@tomaso, nevadí mi, že nikdo nechce moje třešně. Spadnou, no a co. Ale mnoho lidí nechce nic, jen sedět a natahovat ruku. Znám i ze svého okolí. Jakmile pro to mají něco udělat, je po zájmu.
V mládí za studií jsem si každé prázdniny hledala brigádu. Čím dřív jsem sehnala, tím byl větší, lepší výběr. Včera v TV reportáž - nejsou brigádníci. I když zaměstnavatelé nabízí 150 Kč na hodinu, což není špatný výdělek, mladí nemají zájem. Hledají brigádníky půjčovny lodí, hledají restaurace - obsluha, pomocné práce v kuchyni, pokojské, hledají koupaliště, hledají hrady a zámky /průvodci, prodej vstupenek...A nemohou sehnat. Požadavky: dělat jen dopoledne, dělat jen 3 dny v týdnu, dělat jen každý 2. den. A to je k ničemu, co si budeme povídat. Dnešní mladí odvykli dělat. Podstatný je sponzoring rodičů.
Připadá mi, že PRÁCE se stává sprostým slovem. A přesvědčte mě o opaku. Ráda se nechám poučit, pokud budete mít rozumné argumenty. Jaga.
@jago - máte sice pravdu (podle mého názoru) v daném hodnocení mládeže - ale faktem je, že ani ti navyknutí pracovat zájem neměli. Možná se na inzerci díval někdo z jiného konce republiky, takže by se mu cesta nevyplatila. A ti, co by přišli, neviděli inzerci, protože je to vůbec nenapadne hledat.
K těm třešním - nezkusila jste někdy třeba třešňovou zmrzlinu? Manželka ji nechce dělat, že to prostě děti nemají rády... přitom já bych si dal.
Já měl třešně jen na jednom ze dvou stromů a o něco méně než obvykle. Srdečnice ale byly krásné, velké, sladké... ono je pravidlo, že čím víc, tím menší... - proto i třešeň ořezávám cca. každý druhý-třetí rok.
Nezavařujeme, knedlíky s třešněmi stačí jednou ročně a synové to nechtějí - tak jsme koupili letos odšťavňovač a je z toho super šťáva - lahodná, i bez cukru sladká a kupodivu sytá.
Z těch malých - bych to nechal ptákům.
Děkuji všem, kdo sem napsali. Uvědomila jsem si, že není třeba být nespokojená. Třešeň na jaře krásně kvetla, radost se na ni podívat. Včely v ní bzučely, radost poslouchat. Mrazíky ji nespálily, radost se těšit na sklizeň. A nyní, třebaže jsou malinké, jsou krásně červené a stromu to sluší. Také jsou sladké, takže co zůstne neočesané na vršku, bude jistě špačkům a kosákům chutnat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.