Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Marmeláda s pektogelem bez cukru?

Od: kvetak odpovědí: 6 změna:
Dobrý den , budu dělat třešňovou marmeládu a na obale pektogelu je napsáno , že je třeba tam dát cca 1 kg cukru na 1 kg ovoce . Třešně máme hodně sladké a tak mě zajímá , zdali můžu udělat marmeládu úplně bez cukru a nebo s minimem (např . že do 1 kg ovoce , dám 100 g cukru ) . Děkuji
PS : promiňte , pokud tu už taková otázka někdy byla , spěchám . Děkuji

 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

2x
avatar hafhaf

hodně sladký ovoce sem dělával bez cukru, přímo třešně snad ne (nevim, to bych se musel leda podívat na starý zápisky, což se mi nechce), ale určitě sem kdyžtak cukru dával málo, 1 kg cukru na 1 kg třešní je podle mě šílenost, to je hnusnej přeslazenej cumel (jak skoro všechny zavařeniny z krámů), eště ke všemu příšerně nezdravej (cukr (v běžně konzumovanym množství) je doslova jed);

mimochodem, já dělával džem z třešní tak, že sem vypeckovaný jemně rozmixoval a pak nechal povařit (v domácí pekárně na chleba), žádný pasírování (je to nejen mnohem míň pracný, ale i mnohem chutnější), taky pak nepotřebujete žádný zahušťovadlo (včetně toho cukru)

 

hodnocení

2x

Nemusíte, také se nedržím toho návodu. Kilo cukru na kilo ovoce je blbost. Já už nad tím ani nepřemýšlím, proč to tak doporučují. Řídím se chutí ovoce, které používám. Ale úplně bez cukru, nebo dávku cukru snížit o hodně nedoporučuji, také jsem to jednou zkusila. Když jsem marmeládu chutnala, tak mi to přišlo dobré, ale pak jsem v zimě skleničku otevřela a už to bylo nějak jiné, ten cukr tam chyběl. Já bych dala na kilo třešní tak kolem půl kila cukru. A na kilo třešní špetku soli, ta sůl zvýší chuť, mám to už vyzkoušené.

Ono to množství cukru funguje jako konzervant. Hranice nad 15° brix je pro většinu divokých kvasinek smrtící a když proběhne pasterace vyšší teplotou je úspěch skoro jistý. Při nižší hladině cukrů pak stačí pár přeživších bakterií na víčku nebo na skle a půlku marmelád vyhodíš.

 

hodnocení

0x
avatar babajaga

Úplně bez cukru to nepůjde, právě cukr ovoce konzervuje. Pokud z nějakého důvodu cukr nemůžete, použijte na marmeládu ŽELÍROVACÍ DIA CUKR, dnes se to spíš už jmenuje: ´ŽELÍROVACÍ OVOCNÝ CUKR. Vyrábí ho Labeta, loni krabička stála 26 korun. Byla na 1 kg ovoce. Jaká je cena letos, nevím, měla jsem ještě zásobu od loňska. Jahodový džem se povedl, je pěkně tuhý a krásně přirozeně červený. Jaga.

 

hodnocení

0x
avatar boba

Nikdy bych zavařeniny bez cukru nedělala, není to dobrý a cukr konzervuje.

 

liska5
hodnocení

0x

Zcela bez cukru jsem nezkoušela. Jinak jdu podle chuti. V tomto případě rapidně snížit cukr, to určitě. A když se přidá kyselina citronová, tak se chuť vyváží.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]