Nejste přihlášen/a.
hodně sladký ovoce sem dělával bez cukru, přímo třešně snad ne (nevim, to bych se musel leda podívat na starý zápisky, což se mi nechce), ale určitě sem kdyžtak cukru dával málo, 1 kg cukru na 1 kg třešní je podle mě šílenost, to je hnusnej přeslazenej cumel (jak skoro všechny zavařeniny z krámů), eště ke všemu příšerně nezdravej (cukr (v běžně konzumovanym množství) je doslova jed);
mimochodem, já dělával džem z třešní tak, že sem vypeckovaný jemně rozmixoval a pak nechal povařit (v domácí pekárně na chleba), žádný pasírování (je to nejen mnohem míň pracný, ale i mnohem chutnější), taky pak nepotřebujete žádný zahušťovadlo (včetně toho cukru)
Nemusíte, také se nedržím toho návodu. Kilo cukru na kilo ovoce je blbost. Já už nad tím ani nepřemýšlím, proč to tak doporučují. Řídím se chutí ovoce, které používám. Ale úplně bez cukru, nebo dávku cukru snížit o hodně nedoporučuji, také jsem to jednou zkusila. Když jsem marmeládu chutnala, tak mi to přišlo dobré, ale pak jsem v zimě skleničku otevřela a už to bylo nějak jiné, ten cukr tam chyběl. Já bych dala na kilo třešní tak kolem půl kila cukru. A na kilo třešní špetku soli, ta sůl zvýší chuť, mám to už vyzkoušené.
Úplně bez cukru to nepůjde, právě cukr ovoce konzervuje. Pokud z nějakého důvodu cukr nemůžete, použijte na marmeládu ŽELÍROVACÍ DIA CUKR, dnes se to spíš už jmenuje: ´ŽELÍROVACÍ OVOCNÝ CUKR. Vyrábí ho Labeta, loni krabička stála 26 korun. Byla na 1 kg ovoce. Jaká je cena letos, nevím, měla jsem ještě zásobu od loňska. Jahodový džem se povedl, je pěkně tuhý a krásně přirozeně červený. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.