Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jste proti trhání nezralých vlašských ořechů?

Od: jaros70* odpovědí: 9 změna:
Blíží se střed Června a to je příležitost k domácí výrobě ořechovky. V receptech uvádějí užívání při špatném trávení, přitom ořechovka je jodová bomba. (Jako bychom nepotřebovali dodat svému tělu jód). Víte, v místech kde nejsou zplodiny z dieselových náklaďáků, jsou okolo pole, trhám. Ale když se někdo blíží, jako bych byl pod kontrolou. Jako očekávám otázku proč to trhám když to ještě není zralé? Ale naštěstí má každý svou cestu a svůj příběh a mají cestu před sebou. - Zpracování, krájení mi připadlo jako titěrný zápas nožem, mixér to urychlil. Poruším zadání otázky a trochu vás vyženu ven. Těšíte se na svůj likér a věříte, že jód je prospěšný?

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

mate59
hodnocení

1x

Proti trhání nejsem.Krom ořechovky dělám i nákládané svatojánské ořechy a to množství zelených ořechů je na celý strom zanedbatelné.Určitě víc toho padne za oběť vrtivce ořechové.

 

hodnocení

1x
avatar babajaga

Pokud máte rozlehlý ořešák doma, s plody si dělejte, co chcete. Je to Váš strom. Pokud jste ale nesázel, není to Vaše, nemáte právo ani trhat. Je to tak.

Ořechovku jsem dělala jednou v životě, kdy po bouři z našeho ořešáku odpadla velikánská větev se zelenými ořechy. Chtěli jsme je zužitkovat. Ale ta ořechovka nebyla žádná extra lahůdka. Na alkohol prostě nejsme. O jódu se nedá mluvit. Pokud Vám chybí jód, jezte mořské ryby, uzenáče, zavináče apod. A cizí ořechy nechte na pokoji. Jaga.

Jaký alkohol jste použila? Rodiče používají slivovici a rum. Ořechovka z rumu je vcelku jemné pití určené i pro jazýčky dam.

@Gotreku, vážně už nevím, je to asi 30 let a bylo to jen jednou. To je jsme litovali tu bouří urvanou větev, jinak bychom to nepokoušeli. Matně si vzpomínám, že to bylo tmavé, nahořklé a jakoby to "sedalo na jazyk." Od té doby u nikdy nic. :) Jaga.

@babajaga V pořádku o nic nejde. Tu hnědou barvu způsobují slupky. Ostatně každý víme, jak vypadají naše ruce po loupání ořechů ze slupek. U rumu to tak nevynikne, tekutina macerací jen více ztmavne, ale slivovici to vskutku přebarví jako prvotřídní barvivo.

 

hodnocení

1x
avatar magdon

"...věříte, že jód je prospěšný?"

Ano je, ale jak komu a kolik. I zde platí, že "všeho s mírou". Pokud má někdo prblém se štítnou žlázou (spousta lidí to ani neví), může mu přebytek jódu způsobit vážné potíže.

 

motyl*
hodnocení

0x

nevim že je v tom jod, kde jste tuto info ziskal prosím? a váš recept nám neprozradíte?

Získat tuto informaci není problém. stačí zadat třeba do Googlu "jód ořechy" a vysypou se na Vás tisíce odkazů. ;)

 

hodnocení

0x
avatar gotrekzagary

Rodiče mají vlastní ořech před domem. Část sklidí teď na výrobu ořechovky (2 druhy) a zbytek nechávají na podzim na klasickou sklizeň.

Informaci o obsahu jódu nemám.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vlašsko

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]