Nejste přihlášen/a.
Zdravím, děláte sirup z bezových květů? Já jsem ho kdysi dělala, už přesně nevím jak a vydržel mi dlouho. Ted je na webu plno variant a tak nevím... Chtěla bych aby zas vydržel a ne na rychlou spotřebu. Budu ráda za ověřený dobrý recept, děti ho mají rády Díky
Do vařící vody naházet květy, maximální množství co se vejde, chvíli povařit a nechat zchladnout. Přecedit odvar, přidat 40% cukru (roztok × 0,666 = cukr). Hotový sirup okyselit kyselinou askorbovou nebo citrónovou, t.j. přidat cca 2% kyseliny (sirup × 0,0204 = kyselina). Hotový výrobek zavařit do sklenic Omnia podobně jako kompot: 82°C / 20 min.
Já dělám takto. Svařím litr vody a ještě horkou přeliji květy. Nechám stát minimálně 24 hodin. Přecedím, květy vymačkám a výluh rychle zahřeju. Přidám cca půl kila cukru / já dávám jen hnědej / a podle chuti kyselinu citronovou. Ještě horký naleju do sklenice, zavíčkuju a otočím dnem vzhůru. Když mám otevřený nějaký alkohol, tak potřu víčka před zavřením, ale není to podmínkou. Vydrží dlouho, ale čas vám neřeknu, protože průběžně spotřebovávám.
Já mám jiný recept. Převařením hodně dobrých látek zničíte. Což je škoda.
3 litry vody svařit a nechat vychladnout. Mezitím dojdu na bezinky a do chladné vody čisté květy odstříhám a nasypu pytlík kyseliny citronové , zamíchám. Přiklopím a nechám 24 hodin odstát. Přecedím přes cedník , vymačkám zbytek , bezinky vyhodím, na cedník položím starou, ale čistou dětskou plenu a opět přecedím.
Promíchávám s 2 kg cukru a 1 pytlíčkem konzervantu až do rozpuštění. Naplním do čistých, vařicí vodou vypláchnutých lahví.
Jemný zákal není na škodu, to je pyl . Šťáva vydrží i 2 roky.
Je jedno podle jakého receptu sirup uděláte, ale pokud chcete aby vám dlouho vydržel, pak jedině sterilovat. Já ho takhle mám na celou zimu. Schovávám si sklenice od kečupů a v nich zasteriluji přibližně po dobu 20 min při 80 st. Aby chytla víčka. Po otevření přechovávám v ledničce a skleničku spotřebuji nejdéle do 14 dnů. Ale většinou těch 14 dní tam ani nevydrží
Já mám ted poslední skleničku z loňska a v pohodě vydržela. Myslím jsem ten výluh s cukrem zahřívala až to bylo hodně horké a cukr se rozpustil a pak rychle do šroubovacích skleniček a otočit dnem vzhůru, jako když se dělají marmelády. Pak už jsem to nesterilovala. Bezy krásně kvetou, v týdnu na ně vyrazím !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.