Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sirup z černého bezu

Od: rybicka® odpovědí: 11 změna:

Zdravím, děláte sirup z bezových květů? Já jsem ho kdysi dělala, už přesně nevím jak a vydržel mi dlouho. Ted je na webu plno variant a tak nevím... Chtěla bych aby zas vydržel a ne na rychlou spotřebu. Budu ráda za ověřený dobrý recept, děti ho mají rády :) Díky

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

veronica
hodnocení

5x

Do vařící vody naházet květy, maximální množství co se vejde, chvíli povařit a nechat zchladnout. Přecedit odvar, přidat 40% cukru (roztok × 0,666 = cukr). Hotový sirup okyselit kyselinou askorbovou nebo citrónovou, t.j. přidat cca 2% kyseliny (sirup × 0,0204 = kyselina). Hotový výrobek zavařit do sklenic Omnia podobně jako kompot: 82°C / 20 min.

hodnocení

Dík za odezvu, už jsem něco našla na Topreceptech, tyhle procenta a dessetinná čísla jsou pro mne asi moc vědecký...

hodnocení

1x

Já dělám takto. Svařím litr vody a ještě horkou přeliji květy. Nechám stát minimálně 24 hodin. Přecedím, květy vymačkám a výluh rychle zahřeju. Přidám cca půl kila cukru / já dávám jen hnědej / a podle chuti kyselinu citronovou. Ještě horký naleju do sklenice, zavíčkuju a otočím dnem vzhůru. Když mám otevřený nějaký alkohol, tak potřu víčka před zavřením, ale není to podmínkou. Vydrží dlouho, ale čas vám neřeknu, protože průběžně spotřebovávám.

hodnocení

0x

Já mám jiný recept. Převařením hodně dobrých látek zničíte. Což je škoda. :(

3 litry vody svařit a nechat vychladnout. Mezitím dojdu na bezinky a do chladné vody čisté květy odstříhám a nasypu pytlík kyseliny citronové , zamíchám. Přiklopím a nechám 24 hodin odstát. Přecedím přes cedník , vymačkám zbytek , bezinky vyhodím, na cedník položím starou, ale čistou dětskou plenu a opět přecedím.

Promíchávám s 2 kg cukru a 1 pytlíčkem konzervantu až do rozpuštění. Naplním do čistých, vařicí vodou vypláchnutých lahví.

Jemný zákal není na škodu, to je pyl . Šťáva vydrží i 2 roky.

bekycek*

Prosím můžete napsat kolik váží pytlík kyseliny citronové? U nás mají 100 g a potom malý od Oetkera. Děkuji.

80 g kys. citronové.

hodnocení

0x
Sirup jsem taky dělal, většinou dělám med. Letos už mám cca 20 sklenic od medu. Různé recepty jslu6na internetu, možnosti jsou různé. Místo citronu přidávám céčko, ale lze i pomeranče.

jabraka*
hodnocení

0x

Květy neobsahují dost šťávy přiměřšně aromatické,nahrazovat to vodou je neefektivní,Sirup bude sice aromatizován,ale nebbude to to pravé.Počkal bych na plody,to je jiná garda.Květ se usuší a účinné látky vypijeme v čaji

jABRAKA

hodnocení

0x
No, tak k desítkám receptů z internetu zde dostanete ještě pár dalších. To jsem zvědavý, co vyberete. :)
Jinak bezovou šťávu miluji, právě jednu od manželky s ledem popïjím.

hodnocení

0x

Je jedno podle jakého receptu sirup uděláte, ale pokud chcete aby vám dlouho vydržel, pak jedině sterilovat. Já ho takhle mám na celou zimu. Schovávám si sklenice od kečupů a v nich zasteriluji přibližně po dobu 20 min při 80 st. Aby chytla víčka. Po otevření přechovávám v ledničce a skleničku spotřebuji nejdéle do 14 dnů. Ale většinou těch 14 dní tam ani nevydrží :)

hodnocení

Já mám ted poslední skleničku z loňska a v pohodě vydržela. Myslím jsem ten výluh s cukrem zahřívala až to bylo hodně horké a cukr se rozpustil a pak rychle do šroubovacích skleniček a otočit dnem vzhůru, jako když se dělají marmelády. Pak už jsem to nesterilovala. Bezy krásně kvetou, v týdnu na ně vyrazím ! :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]