Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkušenost se šunkovarem

Od: qwen odpovědí: 12 změna:

Zdravím lidi, vařili jste někdo domácí šunku? Jde to a je dobrá? A co koření? A prý je víc šunkovarů, nejlepší snad ty staré, co nejsou k sehnání *nevi*. Tak čau a dík za odpověď *slunce*

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

0x

Pokud člověk dodrží recepturu a hlavně teplotu úpravy tak je vcelku jedno jaký šunkovar je a šunka je vynikající, mohu jen doporučit.Jen se omlouvám, ale vlastní recepturu nedám.

albatros498022*

Mohu pouze uvést, že koření při výrobě šunky nepoužívám, neosvědčilo se to ani mnoha pokusy.

qwen
hodnocení

Ahoj, můžu tykat? A tys ji od někoho jedl? S těmi novými šunkovary je snad problém, že tolik netěsní ...

hodnocení

0x

Domácí šunka byla bezvadná, dávali jsme tam králičí maso. Koření žádné, jenom sůl. Jenom si vzpomínám, že se nám občas rozsypávala při krájení.

Mám doma ten první šunkovar, je ještě v krabici, párkrát použitý, mohu ho levně nabídnout. Když jsme přestali chovat králíky, přestala i šunka. Jaga.

qwen
hodnocení

Jejda, tak to si ho prozatímně zamlouvám! Já bych šunku chtěla začít vařit sama. Od jara budu pěstovat krůty. Při cenách kvalitní šunky v obchodě, je to pro libovomasožravce jak su já, už zoufalé *afro*;)

hodnocení

0x

Přátelům v zahraničí jsme přivezli tento šunkovar kasa.cz/...

Maso se vkládá do mikrotenového sáčku, nemá tedy kudy vytéct. Hned první pokus s vařenou šunkou se podařil, za tři dny byla snězena.

hodnocení

0x

Mám přesně stejný jako bruno2, šunku jsem zatím vařil 3x (mám ho jen krátce), buď z vepřového plecka nebo kuřecích stehen (vykostěných, hehe). S kořením zatím moc neexperimentuju, na kilo masa dávám 25g pragandy a něco nepálivé papriky (ani ne tak kvůli chuti jako kvůli vzhledu, dělá to kolem masa takové pěkné červené rámečky). Dětem víc chutná ta vepřová, to kuře je takové dost plané. Když jsem donesl vzorky do práce, všichni najednou začali shánět šunkovary

*placni*

Dělám stejně jako vy. Ted jsem tam zkusil dát nahrubo nastrouhanou cihlu a paráda, děcky mě to trhali z ruk :)

qwen
hodnocení

Dobrá a je opravdu důležité maso hníst, uvádí se většinou půl hodiny, aby " pustilo bílkovinu " a tím se slepilo? Když to ošidím, bude se rozpadat? Nebo vaření a tlak stačí? Díky *klik*

Je dobré vzít hrst nějakého ořezu a prohnat ho mlýnkem nebo drtičem a do masa to přidat. Šunka se tím líp spojí. Co se týče doby jak dlouho je to potřeba "masírovat " tak to se pozná na tom jak se ztratí přidaná voda. Dávají se así 2deci vody na kilo masa a dokud se voda neztratí tak je potřeba to hníst. Půl hodiny se mi zdá až až.
To jestli se bude šunka rozpadat záleží hodně na tom jak noc na hrubo to budete mít krájený. Čím větší kostky tím hezčí mozaika ale tím taky větší šance že se to bude rozpadat při krájení.

Maso krájím na kousky o velikosti prstu, nic nemelu. Sůl rozpustím v trošce vody (půl deci?), chrstnu do masa a míchám rukou, až se voda vstřebá a maso je takové jakoby lepkavé. Asi to není půl hodiny, ale tak čtvrt určitě. Pak nechám uležet 48 hodin v ledničce a vařím. Nikdy se mi nerozpadalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]