Dobrý den, je normální, že je vepřové maso drobivé, když bylo v mrazáku? Když ho krajím zanechává na prkénku a na mojí ruce malé drobky. I při dušení vypouští drobky v hrnci hned zezačatku (vypadá jak rozvařelé).
To je důsledek pomalého zmražení. Když se dá do mrazáku víc masa najednou musí se zapnout "turbo" režim aby maso zmrzlo šokově a nevytvořily se ve tkáních krystaly ledu které rozruší svalová vlákna. U mražáků které jsou součástí lednice takový turbo režim ale třeba vůbec není navíc teploty nedosahují takových minusovych hodnot jako v pulťáku. Druhé neštěstí je, že si člověk často ani nevšimne, že je maso prodávané jako křehčené. To je jen hezký trik obchodníků. Napichaji do masa jehlami vodu a ještě z toho dělají výhodu pro zákazníka že bude jako prý maso šťavnatější. Ve skutečnosti platí za vodu. Takové maso když se zmrazí obsahuje tolik ledu že je z něj po rozmrazení hadr.
elvie
Děkuji za radu, mražák máme velký, jak z obchodu akorát starý. Pokaždé se mi to stane s masem jako je kotleta nebo vepřové stehno. Maso kupujeme v Tescu nebo Kauflandu.
Já měl strýce řezníka a ten občas když měl upito začal vykládat jaká zvěrstva mu dealeři nabízí aby se na maso navázalo co nejvíc vody. Ty jmenované supermarkety jedou na co nejnižší ceny takže vůbec nemůžeš vyloučit že tam taková šméčka na zákazníky jedou ve velkém. Když koupíš maso vakuově balené tak už tam kolikrát tu vodu je i vidět. To už je pak lepší takové výhodně koupené maso rači zavařit do sklenic než mrazit. Výborný recept se dá dohledat u kuchařů - kluci v akci. Ten mám vyzkoušený.
Totak, s tou vodou, to máte pravdu! Táta řezník, říkal, že když jim do krámu přišla kontrola, bez pozdravu nejprve vlítli do chladírny, jestli někde nestojí kýbl s vodou. I když stál v koutě, maso ho umělo "nasát" a to bylo hned 10 kg navíc. Šílel, když pod masem byla jakákoliv tekutina. A když člověk takovou s odpuštěním "houbu" plnou vody koupí a maso dá zamrazit, voda se mění na krystaly ledu a maso trhá. Rychlé rozmrazení dílo zkázy dokoná. Pak má piliny místo masa. Tazatelko, nakupte maso u řezníka a porovnejte. U takového, kde chodí hodně lidí a jemu to maso dlouho nikde neleží a necucá vodu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.